BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 20:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E32] M30B30 Przepływka po strzale
PostNapisane: 13 kwietnia 2012, 21:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E32 730i
Kod silnika: M30B30
Witam. Mam problem ostatnio pojechałem do sklepu po bułki no i stało się redukuje z czwórki na trójkę chce brać się za wyprzedzanie, a tu nagle strzał gazu, brak mocy jak po każdym strzale no zjechałem na pobocze poprawić tą gumę co się wywija podczas strzału, a tu zonk guma cała nie ruszona, filtr powietrza na miejscu no to odpaliłem dodałem gazu i znowu zonk obroty jakieś 3.500 tys i nie chcą wyżej pomyślałem zacięłą się przepływka, no to rozebrałem filtr i resztę tego plastiku, odpaliłem pod maską dodaje gazu przepływka ani drgnie no to zgasiłem wziąłem wkretaka i jej pomogłem i tu zaczyna się problem otworzyła się ale do końca i nawet nie próbuje wrócić na swoje miejsce. Odpaliłem strasznie obroty szalały ale postanowiłem muszę wrócić do domu (niestety bez bułek) skręciłem wszystko no i ruszam nie będę już tu pisał że ta podróż była najgorsza podróżą mojego życia w tym samochodzie poprostu nie dało się tym jechać no i znów lekko gazu dodałem i znów strzał tym razem guma na strzały się wywineła i trochę pękła poprawiłem wróciłem do domu i teraz pytanie do was co tu robić dalej czy ta przepływka powinna być zamknięta i przy dodawaniu gazu powinna się otwierać czy jak to ma wyglądać jutro biorę się za robotę i chce poczytać jeszcze trochę waszych opini na ten temat co i jak. Pozdrawiam Dawid.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E32] M30B30 Przepływka po strzale
PostNapisane: 13 kwietnia 2012, 21:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
przepływka powinna być niemal zamknięta na jałowym i otwierać się w miarę dodawania gazu czyli zwiększania przepywu powietrza. musi chodzić lekko i delikatnie. zobacz, moze coś się skrzywiło, przestawiło czy coś... jak uda Ci się ją doprowadzić do wyżej opisanego stanu jest szansa że bedzie ok.

PostNapisane: 13 kwietnia 2012, 22:03 
Pierwsze kroki

Też tak coś myślałem bo kiedyś jak rozkrecałem to wszystko to przepływka była prawie zamknięta na jałowym a teraz otwarta do końca. Jutro z rana wezmę się za nią i będę pisał co i jak się dzieje z samochodem. I zmartwiły mnie te strzały bo dawno ich nie było. Świece i kable wymieniane 2 miesiące temu filtry tak samo chodziła bardzo dobrze pedał w podłogę i nie muliła ani nic podobnego a teraz nagle strzał :( no nic jutro się wezmę za to.

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, 08:45 
Forumowicz

Moje BMW: e39 525 ,e38 728
Kod silnika: m52b25,b28
kolego nie chce Cie martwic,ale niestety przepływki klapowe nie lubia wystrzałów....klapa jak sie przycina to wiem z praktyki ze niełatwo jest ja przywrocic do zycia.wygina sie sworzen i os klapy co jest ciezkie do naprawy i przewaznie trzeba zdjac gorna pokrywe ,ktora jest fabrycznie nitowana...no chyba ze wystrzał juz rozwalił gorny dekiel.....potem jakies kombinowanie z klejeniem dekla i dokreceniem przewaznie nie koncza sie sukcesem.....ale spróbuj kolego moze Ci się uda coś w tym temacie poradzić.powodzenia.

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, 11:26 
Pierwsze kroki

Dzięki kolego za informacje zaraz zabieram się do roboty. Pokrywy nie rozsadziło jest cała i martwi mnie to że jest nitowana no nie wiem wyjdzie co wyjdzie ale muszę to zrobić bo samochód potrzebny a nie chce jeździć. Jeszcze raz dzięki za info. :)

edit.

No i panowie mam problem nie wiem jak się zabrać do otworzenia tej przepływki nigdzie nie ma dojścia żeby ją rozłożyć :( pomożecie bo już brak mi siły na nią.

Edit.

Już panowie zrobiona puknałem kilka razy w klapke i się zamknęła ale ciężko chodziła i trochę przytarłem papierem sciernym tam gdzie rysy były i chodzi lekko zamyka się bez problemu biorę się za zakładanie spowrotem na miejsce i będziemy testować :D

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, 13:28 
Pierwsze kroki

No dzięki panowie za wszystkie cenne informacje. Przepływka zrobiona chodzi jak nówka silnik ładnie się wkreca czyli jest wszystko idealnie jeszcze raz dzięki ! :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1