BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 20:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Pomoc w sprawie katalizatora [ 316 M43 ]
PostNapisane: 8 maja 2012, 19:41 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B25
Witajcie,

Od dłuższego czasu mój katalizator się przepala i słychać to coraz bardziej. Wystarczy, że lekko uchylę drzwi i trochę dodam gazu, to już dzwoni. Sprawdzałem szczelność pomiędzy rurą z kolektora do katalizatora i jest ok [ była łączona bo się urwała gdy... miałem pewną przygodę ] Łączenie z tłumikiem końcowym też bez żadnych rozszczelnień ale przy lekkim dodaniu gazu słychać, że kat rzęzi.

Szukam informacji, co kto zakładał i kiedyś nawet znalazłem info u naszego forumowego kolegi który założył jakiś kat firmy ferroz [ do compakta bodajże] + tylny Bosal'a i był zadowolony. Wiem że oryginał nowy to krocie i chyba kupię uniwersalny.
Czy ktoś miał może styczność z uniwersalnymi firmy Lindo Gobex ?

Sznurek --> http://www.lindo.gobex.pl/produkty.html

Na necie znalazłem opinię jednego użytkownika E36 2.0 i sobie chwalił. Ferroz'a nigdzie nie widzę w sprzedaży a w najbliższym czasie muszę się tym zająć bo na trasie jak i w cyklu mieszanym jest bardzo głośno w samochodzie.

Nie chcę strumienicy ani rury przelotowej, tylko zrobić tak, aby było cicho i dobrze. Brałem też opcję zakupu używanego kat'a ale znam się na tym tak, że w zasadzie mógłbym kupić przepalony złom.

Co doradzacie?

Pozdro

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Pomoc w sprawie katalizatora [ 316 M43 ]
PostNapisane: 9 maja 2012, 09:43 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B25
up :niepewny:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1