BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 13:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] - 1.6 benzyna+LPG. Co sprawdzić przed zakupem?
PostNapisane: 21 lipca 2012, 00:45 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: brak
Kod silnika: brak
Witam! To mój pierwszy temat na tym forum(możliwe, że założyłem go w złym dziale - sorry). Stanąłem przed trudnym wyborem samochodu - trudny bo to mój pierwszy samochód, a nie mam za wiele kasy - totalny max 5000pln. Patrzyłem BMW e36 318TDS, ale po tym co się naczytałem o silniku jednak dałem sobie spokój. Teraz z ciekawości sprawdziłem BM'ki z gazem no i znalazłem wyglądającą ciekawie, cena też ciekawa ale to wszystko co mogę o niej powiedzieć... nie znam się w ogóle. Trochę czytałem, że to akurat niezły model na zagazowanie ale to wszystko.

"Rok produkcji: 1993 Pojemność silnika (cm3): 1600
Moc silnika (KM): 105 Skrzynia biegów: Manualna
Rodzaj paliwa: Benzyna + LPG Typ: Sedan/Limuzyna
Liczba drzwi: 4/5 Kolor: Niebieski
Stan: Używany Uszkodzony: Nie
Wyposażenie: Autoalarm, Wspomaganie kierownicy, Centralny zamek, Poduszka powietrzna, Szyberdach, Radio+CD, Alufelgi, Elektryczne lusterka, Immobilizer,
Informacje dodatkowe: Bezwypadkowy, Zarejestrowany w Polsce,

Witam mam na sprzedaż bmw e36. jego stan oceniam na bdb. samochod jest po wymianie rozrządu BMW posiada asymetryczne poszerzające alufelgi (german style) przedni zderzak lampy tylne oraz lusterka m-pakiet brewki enkei lampy przednie zmienione na soczewkowe radio alpine z mp3 szyberdach autoalarm (zamykany i otwierany z piota) środek czysty i zadbany z carbonowymi wstawkami zachecam do ogledzin oraz kupna opcja kup teraz dostepna po wczesniejszych ogledzinach nr tel. x"
Nie podał przebiegu... Jutro zadzwonie z rana i się dowiem. Jaka jest "bezpieczna" granica?

Bardzo prawdopodobne, że ktoś to już na forum napisał, ale odszukanie tej odpowiedzi zajęłoby całą noc - ile na Wasze oko może spalić LPG przy normalnej jeździe? Wyprzedzając pytania nie planuje kupna BMW, bo jestem młody i chcę szaleć, szpanować. Od zawsze podobały mi się te samochody, marka, komfort itd. Wiadomo, im mniej samochód spali tym lepiej, ale wolę przejść się 2x do szkoły na piechotę, a na te konto 3x zajechać jak człowiek. Do rzeczy, chciałbym się dowiedzieć czy to w ogóle warte zachodu tak na pierwszy rzut oka i na co zwrócić uwagę jak pojadę go oglądać - jakies trefne elementy tego modelu(mój ojciec ma trochę pojęcia to może sprawdzi :P)? Na co zwrócić uwagę na jeździe próbnej? Byłbym bardzo wdzięczny za szybkie odpowiedzi. Pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] - 1.6 benzyna+LPG. Co sprawdzić przed zakupem?
PostNapisane: 21 lipca 2012, 07:53 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Garaż: Było E36 318i M43b18, E39 520i M52b20
Jest E46 320d M47N
Po pierwsze wydaje mi się, że powinno to być w dziale z prośbą o sprawdzenie samochodu.
Po drugie lepiej byś dał link do aukcji zamiast kopiować jej opis.
Po trzecie przy oględzinach zwróć przede wszystkim uwagę na wypadkowość auta. Jeśli nie był bity to nie powinno być rdzy poza małymi ogniskami np przy odprowadzeniu wody z drzwi (w końcu to 19 letnie auto). Posprawdzaj wszystkie szczeliny czy są równe i czy maska, drzwi itd. są dobrze spasowane. Podwozie i progi powinny być zdrowe i tu niema mowy o jakiejkolwiek rdzy czy wgłębieniach na progach. Środek czy zadbany i nie wytarty. Stan środka wiele mówi o przebiegu auta (u mnie w 18 letniej E36 z przebiegiem 173tyś środek oceniam na 5+). Niema bezpiecznej granicy przebiegu ponieważ licznik łatwo jest cofnąć dlatego zwróć uwagę na stan auta i zniszczenie środka.
Po czwarte silnik. Sprawdź na zimnym silniku stan oleju i czy czasem niema na bagnecie kropel wody. Sprawdź czy w zbiorniczku płynu chłodniczego niema tłustego nalotu i czy nie czuć ze zbiorniczka spalinami. Oczywiście wycieki choć często 1.6 i 18 lubi się trochę pocić ale niema mowy o większych wyciekach. Po odpaleniu sprawdź czy silnik pracuje równo na benzynie i na gazie oraz czy nie kopci na niebiesko. Gaz to oczywiście tylko sekwencja.
Po piąte jak niema zastrzeżeń do stanu auta to się nim przejedź. Zwróć uwagę czy nie słychać mostu i na skrzynie biegów. Most możesz sprawdzić wbijając na przemian 1 i wsteczny i próbując ruszyć dość energicznie. Biegi powinny wchodzić precyzyjnie. Co do samego prowadzenia się auta, to powinna jechać równo jak po sznurku. Zobacz czy równo przyśpiesza w całym zakresie obrotów bez spadków mocy powyżej 3tyś obr/min (rozgrzany silnik). Przyhamuj energicznie i sprawdź hamulce czy hamują i nie biją. Jeżeli nie masz zastrzeżeń to kupuj.
Co do spalania to na forum są tematy w dziale raportów spalania i możesz poczytać. Znajomy ma Compacta 316 i twierdzi, że spalanie ok 9 w mieście i nawet 6 w trasie LPG przy spokojnej jeździe.
Najważniejsze to nie kupuj pod wpływem emocji. Ocen auto na spokojnie i najlepiej obejrzyj ich kilka, żebyś miał porównanie.
To chyba wszystko, jeśli o czymś zapomniałem to może koledzy jeszcze coś dodadzą od siebie.

PostNapisane: 21 lipca 2012, 08:29 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: 2,0d
Postawowe sprawy przy E36 to sprawdzenie blachy, szczególnie progi i nadkola.
Spojrz na podłużnice. Idąc tym tropem, sprawdzisz czy nie miała cięższych dzwonow.

Sprawdź też ew. wycieki.

PostNapisane: 21 lipca 2012, 10:08 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: brak
Kod silnika: brak
Dziękuję za odpowiedzi, temat do zamknięcia. Pozdro :)

PostNapisane: 22 lipca 2012, 09:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 535D
Jezeli jest to twoje pierwsze auto to najlepiej wez kogos kto ci pomoze w dokonaniu zakupu. Jak koledzy pisali najlepiej sprawdzaj szczeliny itp. Ma to duzy wplyw chodz jezeli dobry mechanik to robil to sadze ze i najlepszy by sie nie poznal. 1.6 z Gazem hmm moze poszukaj cos wiekszego jezeli chcesz gaz. Pelno jest bemek z wiekszymi silnikami :) 1,6 mnie nie przekonuje. Nie napalaj sie jezeli bedziesz mial jakies watpliwosci to rezugnuj z zakupu

PostNapisane: 22 lipca 2012, 09:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
miałem takie auto 1.6 +lpg jeśli autko ma zwykła instalacje lpg na śrubkę to bym sobie darował więcej nerwów niż pożytku ;) szczepan03, reszte już opisał :ok: mi paliło średnio 10l lpg w trybie trasa miasto 50/50

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1