BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 09:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Wymiana felg i opon
PostNapisane: 1 września 2007, 21:00 
Pierwsze kroki

Posiadam przy swojej buni E36 316i felgi 17" i opony 215x45. Chciałbym zamienić na felgi 16" 205x55 ponieważ wdaje mi się że mój silnik jest do 17 o szerokości 215 za słaby.
Pytanie moje jest takie czy wymiana j/w podałem ma sens? Czy różnica w szerokości opony o jeden cm ma duże znaczenie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2007, 22:56 
Pierwsze kroki

na pewno procentowo opory toczenia jakoś się zmienią, dochodzi jeszcze obwód opony - zawsze jest minimalnie inny- mniejszy obwód auto lepiej przyspiesza, ale mniejsza V max. Jeżdże obecnie e36 na 16" 205\55 -auto jedzie jak czołg nie czuję połowy dziór, nie straszne mi krawężniki itp, wcześniej miałem 15" 195\50- masakra - nowe opony pocharatałem przez jeden sezon, no i "spiące policjanty" -każdy zaliczony podwoziem - więc nie polecam tak nisko zchodzić z profilem opony.

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 13:25 
Uzależniony od forum :)

wysokośc ( pisze wysokośc bo profil będzie sie różnił zalerznie od szerokości) opony powinien być do wielkości felgi a nie zmieniany według uznania.
Jeżeli chodzi o
ziewak napisał(a):
Chciałbym zamienić na felgi 16" 205x55 ponieważ wdaje mi się że mój silnik jest do 17 o szerokości 215 za słaby
to wystarczy że zmienisz opony na 205 i bedziesz miał ten sam efekt ( jeśli chodzi o poór toczenia) a jednoczesnie unikniesz tego co by Cię czekało przy 16 - balon ;) przy 17" szerokości 205 profil powinnien być 50... chyba ze masz za szerokie felgi na taką opone

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 20:43 
Pierwsze kroki

Na moją felgę "podobno" 205 nie wejdzie, poza tym szukałem takich opon i miałem problem ze znalezieniem (nie mówię o nowych - cena kosmos).
A co do wysokości mam jeszcze jedno pytanie - czy przy 16" 205 różnica w wysokości 55 a 50 jest bardzo odczuwalna podczas jazdy po "naszych" drogach?

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2007, 19:28 
Uzależniony od forum :)

ziewak napisał(a):
Na moją felgę "podobno" 205 nie wejdzie,
ajakiej szerokości masz felge ?
ziewak napisał(a):
różnica w wysokości 55 a 50 jest bardzo odczuwalna podczas jazdy po "naszych" drogach?
ja powiem tak im wyższy profil tym gorzej sie jeżdzi.... wkażdym razie jak dla mnie idealny to jakies 40/45 niejset hardcore a przechyłów jeszcze nie czuć

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1