BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e34] m50b25 problem z pękającym wężem ukladu chlodzenia
PostNapisane: 26 października 2012, 07:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 316i compact
Kod silnika: M43B16
witam.
od niedawna furka nie daje mi spac po nocach i nie moge rozwiazac problemu sam wiec zwracam sie z prosba o pomoc do was. a mianowicie:

w sobote bylem w dluzszej trasie i do tej pory wszystko bylo ok, jednak gdy dojezdzalem juz do domu zauwazylem ze ogrzewanie jest coraz slabsze ale temp silnika nie rosla. do tego czulem dosc intensywny zapach plynu chlod. gdy namierzylem miejsce wycieku odrazu zabralem sie za rozkrecanie. okazalo sie ze pekl waz ten ktory laczy glowice z takim jakby ogrzewaczem powietrza w obudowie filtra powietrza i przepustnica. znajduje sie pod kolektorem ssacym. wylot tego weza z glowicy znajduje sie obok dwoch czujnikow temp po ich prawej stronie. jest m/w srednicy zewn. ok 30mm. pekl ok 2cm od glowicy w miejscu gdzie konczy sie metalowy wypust. wiec go troche skrocilem i przykrecilem na nowo. poskladalem troche go rozgrzalem i bylo git.

jednak na drogi dzien czyli poniedzialek w drodze do pracy znowu to samo. i do tego w tym samym miejscu. no wiec urlopik, holowanko i wymienilem waz na nowy. grobszy i dosc dobrej jakosci bo stary wydawal mi sie juz troche zmurszaly i jakis delikatny. bylem pewny ze juz bedzie dobrze.

no i tak pojezdzilem kilka dni do wczoraj, i na trasie inowroclaw-torun nastapil armagedon. znowu to samo i znowu w tym samym miejscu.

no i dlatego wlasnie pisze do was i mam nadzieje ze ktos cos podpowie. dodam jeszcze ze ten silnik wrzucilem pod koniec sierpnia i zrobilem ok 2tys km bez zadnych problemow i ubytkow plynu czy oleju. bylem bardzo zadowolony do poprzedniej soboty.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e34] m50b25 problem z pękającym wężem ukladu chlodzenia
PostNapisane: 26 października 2012, 07:48 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30 316+
Kod silnika: M52TUB28
rośnie ciśnienie w układzie chłodzenia, na początku sprawdź korek płynu chłodniczego, odpowietrz układ, jeśli to nie pomoże test na obecność CO2 w układzie
a tak w ogóle to było milion razy poszukaj

"Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego. Nic tak nie ogranicza prawdziwej wiedzy, jak przekonanie, że się wie to, czego się nie wie".

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1