BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e34]elektryka szyb
PostNapisane: 1 kwietnia 2007, 12:08 
Pierwsze kroki

Witam mam pytanko zakładam elektryczne szyby w e-34 wszystkie 4 i zostało mi tylko podłączenie. najgorsze jest to że nie było wyprowadzonych kabli.
Doprowadziłem do przełącznika zasilanie który jest tunelu i obsługuje mi te szyby natomiast z tego co wiem to powinien być moduł sterujący i pewnie jakieś przekażniki.CZY TEN WłąCZNIK ZESPOLONY DO REGULACJI NIE SPALI MI SIę POD TAKIM OBCIążENIEM? PROSZę O POMOC

Ostatnio edytowano 1 kwietnia 2007, 15:48 przez hektorek106, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2007, 18:03 
Musisz kupic 2 moduły sterujące znajdujace sie pdo tylnia kanapa w skrzynce takiej. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2007, 18:05 
Musisz kupic 2 moduły sterujące znajdujace sie pdo tylnia kanapa w skrzynce takiej. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2007, 19:50 
Forumowicz

Może i się spali, do tego przełącznika przychodzi około 10 przewodów fabrycznie. Jeżeli nie miałeś ori wiązki elektrycznej to praktycznie jest to nie możliwe żeby działało jak fabrycznie. Zresztą ostatnio padałem Ci już link do schematów.
Jak chcesz żeby to w miarę działało to musisz kupić na każdy silnik szyby 2 przekaźniki ze stykami NO i NZ, czyli w sumie 8 przekaźników na wszystkie szyby. Po połączeniu tego szyby będą pracować tylko bez oryginalnych funkcji czyli domykania z kluczyka i automatycznego zamykania czy otwierania po dłuższym przytrzymaniu przycisku.

Acha te moduły co są z tyłu pod siedzeniem kanapy to są moduł ogólny i przekaźnikowy, które odpowiadają za elektr. szyby, elektr. szyberdach, centralny zamek i coś tam chyba jeszcze.

Jak zdecydujesz się na podłączenie tego z przekaźnikami to napisz, spróbuje Ci to rozrysować, chyba że wiesz o co chodzi.

Pozdrawiam.

Obrazek

Tytuł: elektryczne szyby
PostNapisane: 17 kwietnia 2007, 12:52 
Pierwsze kroki

Witam mam problem ze znalezieniem tych przekaźników nz ,czy wiesz gdzie moźna je dostać? i jeśli możesz to proszę o ten schemat podłączeniowy tych przekaźników.pozdrawiam szukałem na alegro i nie ma takich przekaźników a i słyszałem że można kupić gotowe włączniki do sterowania szybami do których podłączam tylko napięcie i odrazu kable do silników szyb i sprawa załatwiona ale też nie mogę ich znależć proszę o pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2007, 13:25 
Zacna persona forum

http://moto.allegro.pl/item184072170_pr ... t_hit.html
tu masz najprostsze rozwiązanie jesli masz przełączniki i podnośniki to ten moduł załatwia wszystko :D

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2007, 22:42 
Forumowicz

Przekaźnik:
http://moto.allegro.pl/item185566430_przekaznik_samochodowy_12v_40_30a_solidny_nowe_.html

Przełącznik:
http://moto.allegro.pl/item184796645_uniwersalny_przelacznik_elektrycznych_szyb_nowy.html

Schemacik jutro zamieszczę.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2007, 23:09 
Forumowicz

Już jest jutro :)
Narazie schemat bez komentarza, jeżeli będzie trzeba to opiszę co i jak.
Obrazek

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2007, 15:46 
Pierwsze kroki

Dzięki za wszystkie porady ze względu że posiadam oryginalny włącznik do otwierania szyb to zakupie sobie ten moduł sterujący który wszystko załatwi, dzieki i pozdrawiam...

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2007, 10:16 
Forumowicz

Jak już mówiłem to z tym modułem mogą być kłopoty, dokładnie z jego podłączeniem bez ori wiązki. Schemat, który Ci pokazałem jest to schemat na jedną szybę, trzeba takich cztery do czterech szyb. Jak najbardziej do sterowania przekaźnikami można wykorzystać oryginalny przełącznik.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 1 maja 2007, 10:07 
Pierwsze kroki

Witam założyłem jednak przekaźniki do tych włączników sterujących elektryczne szyby,moduł ten służy głównie do domykania szyb np. po zamknięciu centralnego-ale może go jeszcze wykorzystam. Został mi problem z podłączeniem włączników w drzwiach tylnych które steruja szybami,wchodzą do niego 4 kable i naprawdę różnymi sposobami prubuję i nie mogę podłączyc,proszę o pomoc i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 2 maja 2007, 20:15 
Forumowicz

Przełącznik tylnych drzwi powinien mieć ponumerowane piny.
Pin nr 4 podłączasz pod + lub - w zależności co potrzebujesz mieć na przekaźnikach. Naciskając na "otwórz" napięcie powinno pojawić się na pinie 6, a naciskając na "zamknij" na pinie 1.
Obrazek

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2007, 11:16 
Witam!
Widzę, że jesteście Panowie zorientowani w temacie. Zakupiłem sobie dwa oryginalne siłowniki od BMW wraz z panelem przycisków i wiązką (ale tylko od siłownika do drzwi) tej, która idzie od drzwi do przycisków prawdopodobnie nie mam seryjnie, ale jeszcze dzisiaj rozbiorę auto "bardziej" niż wczoraj i sprawdzę dokładniej.
Moja prośba brzmi następująco: czy mógłby mi ktoś podesłać na maila dokładny schemat podłączenia tego bo muszę przyznać, że nie znam się na tym, a nie chciałbym sobie spalić tych siłowników.

Dziękuję z góry i pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2007, 16:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34
Kod silnika: M51B25
to ja rowniez mam pytanie czy tylne elektryczne silowniki od e32 beda pasowac do mojej e34?? jesli ktos wie prosze odpowiedz na maila... z gory dzieki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1