BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 11:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Raz odpala , raz nie
PostNapisane: 18 czerwca 2013, 12:50 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 3
Kod silnika: M43B16
Witam, moje BMW to M43 1.6 sedan 1994r z LPG
Było wszystko jak należy , do wczoraj - siadłem do auta i po zapaleniu się kontrolek słychać tylko głuchy stuk któregoś przekaźnika.
Zero reakcji rozrusznika. Kontrolki nie przygasają. Sprawdziłem połączenia elektryczne od aku i jego napięcie - ok.
Przeszukałem forum - uszkodzony rozrusznik, szczoty ma się rozumieć lub immo.
Immo musiało być u mnie ominięte bo przy kupnie otrzymałem tylko 1 i to zapasowy kluczyk bez pastylek (i nim zawsze odpalałem).
A wersja 100% z alarmem i immo. I alarm działa, sprawdziłem.
Dzisiaj siadłem próbnie do auta i o dziwo zapalił od kopa. Zgasiłem, próbuje odpalić raz jeszcze i lipa.
Gdyby to był uszkodzony rozrusznik - nie uruchomiłbym dziś auta (nic z nim nie robiłem). Bezpieczniki - ok.
Podczas przekręcania klucza do uruchomienia pracują dwa przekaźniki w kabinie - AS-M schaltergetrieb(cóż to?) i pomarańczowy przy car alarm coś tam.
Stacyjka? Nie kręci się wokół, normalnie przeskakuje...
Czy to możliwe że immo się sam aktywuje kiedy chce? Czy to może jakieś poważniejsze uszkodzenie? Jak sprawdzić czy ze stacyjki jest podane napięcie na przekaźnik od rozrusznika? tzn na którym zacisku stacyjki pojawi się 12V przy pozycji III?
Pozdrawiam
Julian

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Raz odpala , raz nie
PostNapisane: 18 czerwca 2013, 14:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 325 Sedan
Kod silnika: M50 2.5
Masy gdzieś Ci nie łapie, albo an akumulatorze albo an rozruszniku albo na połączeniu przewodu do karoserii od aku.

PostNapisane: 18 czerwca 2013, 15:16 
Zacna persona forum

Garaż: Wymiana uszczelniaczy zaworowych bez demontażu głowicy: https://sprzedajemy.pl/wymiana-uszczeln ... nr65354533

Wzmocnienie podłogi BMW e46 e36: https://sprzedajemy.pl/naprawa-mocowani ... nr53378978

Wymiana opon,Pozostała mechanika. ISTA INPA
Raptorix napisał(a):
Masy gdzieś Ci nie łapie, albo an akumulatorze albo an rozruszniku albo na połączeniu przewodu do karoserii od aku.

x2 lub jakiś kabel przy rozruszniku luźny/zaśniedziały

Wymiana opon,Pozostała mechanika. ISTA INPA
Kodowanie BMW seria E ICOM

Osoby z interfejsem BMW https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... 066388&z=7

PostNapisane: 18 czerwca 2013, 15:18 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
Zacznij od rozrusznika, jak nie odpala to przy kręceniu kluczykiem przyyyypierpapier jakąś rurą w rozrusznik i odpali :P
A jak Ci się nie chce sprawdzić napięcia przy rozruszniku czy pojawia się impuls sygnałowy to odpal go na pych wtedy wyeliminujesz immobilizer i oddasz rozrusznik do regeneracji ;)

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

PostNapisane: 20 czerwca 2013, 16:56 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 3
Kod silnika: M43B16
I przeanalizowałem to co napisaliście :)
Wpadłem na pomysł że może masa na silniku słaba, że na jednej z śrub kontaktu nie ma (przy poduszce).
Ale nie, cisza jak zawsze. Więc umówiłem się z elektromechanikiem, skrzyknąłem ziomka i odpalamy na popych.
Z trudem i problemami zapaliła. I mówię skoro jest ziomek to próbujemy zgasić i przypalić.
No i oczywiście wszystko w najlepszym porządku. Pali za każdym razem, tak jak wcześniej.
Cały problem polegał chyba na tym, że przy parkowaniu a właściwie dojeździe do miejsca zawsze miałem nogę na sprzęgle, jedynka włączona i po dojeździe naciskałem hamulec i wyjmowałem klucz po czym puszczałem sprzęgło. Owego dnia chyba nie do końca zgasł i lekko szarpnął. Może coś przeskoczyło? Pojęcia nie mam, na diagnostykę i tak pojadę.
W każdym razie dzięki za podpowiedzi,
Sprawa zakończona.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1