BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 20:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 320i Naprawa szyberdachu i wymiana podsufitki
PostNapisane: 15 czerwca 2014, 22:09 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich.
Na początku powiadomię wszystkich ze przeczytałem już dużo wątków na ten temat i jednak postanowiłem napisać temat.
Otóż chce wymienić sam tapicerkę na podsufitce ponieważ na całej powierzchni pianka juz sie odkleiła i materiał odpadł.
Chce zostać przy oryginalnym szarym odcieniu, lecz obkleić chce również przednie i tylne słupki oraz pokrywę silniczka szyberdachu oraz sam dol szyberdachu.
Mam pare konkretnych pytań.
jakim najlepiej klejem kleic taka tapicerkę?
Jakich najlepiej narzędzi użyć? do np. równomiernego dociskania materiału do kleju?
Czym sie rożni tkanina z cienka gabka od tej z gruba gabka?
Czym najlepiej wyczyścić drobne pozostałości po piance? rozpuszczalnik ekstrakcyjny?

Najgorsze dotyczy szyberdachu. Musze obkleić również dol szyberdachu bo i tam mi sie rozwarstwił materiał.
Jak to najlepiej zrobić, ? wyciągając szyberdach czy da sie jakoś bez wyciągania ?
Czy macie może jakiś patent na ta uszczelkę od szyberdachu która tez jest pokryta tapicerka?. czy da sie do jakos obkleić ?

Mam również problem mechaniczny.
szyberdach przesuwa sie ładnie w przód i do tylu lecz nie uchyla sie. dol szyberdachu podczas uchylania chowa sie do tylu lecz górna cześć sie nie uchyla, pomyślałem ze przy okazji może wyciągne ten szyberdach i go naprawie ? czy trudno wyciągnąć ten szyber i czy ogólnie duzo z tym zachodu.
Dziękuję od razu wszystkim za pomoc i dobre rady. Propozycje użycia konkretnych materiałów mile widziane ;)
pozdrawiam wszystkich.
p.s. jak myślicie ile czasu potrzebuje na ściągniecie podsufitki ?? :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] 320i Naprawa szyberdachu i wymiana podsufitki
PostNapisane: 16 czerwca 2014, 09:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 325 Sedan
Kod silnika: M50 2.5
Szansa na naprawę tego szyber dachu jest nie wielka... Nawet jeżeli go rozbierzesz to części trudno dostępne, pewnie coś ci się połamało tam, łatwiej jest kupić nowy za 150.
Jedz do tapicera to Ci powie co i jak.

PostNapisane: 16 czerwca 2014, 22:27 
Pierwsze kroki

A co sądzicie o zmianie koloru na czarny?
Dół ( fotele podłoga) mam szary. sufit w sumie tez. Czy to nie lipnie bedzie wygladalo??. Pomine koszt zakupu czarnych lampek przod tyl uszczelek szyberdachu, raczek i oslon przeciw slonecznych. :).
Co o tym myslicie

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 21:54 
Pierwsze kroki

Zdecydowalem sie zrobic czarna podsufitke :). Mam tylko dwa pytania/.
Na przednich i tylnych slupkach tapicerka sie mega mocno trzyma. czy zdierac ja na sile i wyczyscic odtluscic i na nia nakleic ???.
Drugie pytanko czy klejem smarowac i material i powierzchnie do ktorej bedzie przyklejany czy tylko poowierzchnie??
Dzieki za pomoc

PostNapisane: 20 czerwca 2014, 22:32 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich. Dzisiaj znalazlem tapicera co oklei mi wszystko za 100zł :). widzialem inne jego dziela i super to wyglada. Lecz mam troszke inny problem. rozebralem moj szyberdach dzisiaj i juz wiem dlaczego sie nie uchyla :).
Polamala mi sie koncowka elementu numer 12 z rysunku ponizej.
Czy idzie go gdzies dokupic??
http://static.bmwfans.info/images/epc/NzU1MF9w.png
Problem zeby wlozyc element nr. 12 do prowadnicy najpierw musze wyciagnac element nr. 11 a za cholere on nie chce wyjsc :).
Prosze o ewentualne porady i dziekuje za pomoc :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1