BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 05:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Opadła mi szyba pasażera.
PostNapisane: 16 sierpnia 2008, 13:01 
Forumowicz

witam,

Panowie (i panie) miałem niedawno taki problem, że podczas podnoszenia szyby od pasażera ta ni stąd ni zowąd spadła w dół ! Jako, że byłem na wakacjach jakieś 300 km od domu pojechałem do najbliższego mechanika, żeby chociaż zerknął co się stało. Mechanik podniósł szybę do góry, ale nie kazał jej opuszczać, bo stwierdził, że jakiś plastik od prowadnicy pękł i on to skleił na prowizorkę i żebym z tym jechał do serwisu BMW. I teraz się zastanawiam ile taki plastik może kosztować i czy w ASO nie wezmą ode mnie kupe kasy za taką pierdołę ? Może ktoś coś doradzi, bo miał podobny problem ? Sprawa niby banalna, a jednak kłopotliwa, szczególnie w podróży.

P.S. Zastanawiam się też ile by kosztowało zmienienie szyb na elektryczne ? Ostatni widziałem , że jakiś kolo z allegro sprzedawał komplet za jakieś 400 zł, a ile wyszedłby montaż tego ?

Cytuj:
[model???] [e36] Opadła mi szyba pasażera. Proszę o radę.

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 24 sierpnia 2008, 14:13 przez nrtp, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 sierpnia 2008, 13:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46Ci
Spokojnie, ślizg to koszt w aso 7zł/szt. lub na alledrogo są po 8-9zł, nr części 51 32 1 938 884.

A elektryke na przód na allegro można kompletną wyrwać za ok. 300zł, z montażem powinieneś sobie poradzić sam.

Tytuł: Re: [E36] Opadła mi szyba pasażera.
PostNapisane: 2 marca 2010, 11:51 
Uzależniony od forum :)

Elo

wlaśnie przytrafiło mi się coś podobnego. Nacisnąłem guzik, szyba z opóźnieniem i jakoś tak ciężko. Potem jak chciałem zamknąć to zamknęła się "po wierzchu", wyszła z uszczelki. Potem chciałem ją jakoś wciągnąć z powrotem w uszczelkę popychając szybę i jednocześnie opuszczając, ale coś tylko gruchnęło, coś pękło i się zatrzymało :kwasny:

mogła mi tam szyba pęknąć, bo odgłos był podobny do pękającej szyby :?: Co tam się stało, wypadła z prowadnicy,czy coś innego :?: Mial ktoś podobny problem :?:

zajrzę do tego dopiero w domu po pracy, mam nadzieję, że nie będzie padać :oczami:

PostNapisane: 2 marca 2010, 12:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Sylwek_ch napisał(a):
Elo

wlaśnie przytrafiło mi się coś podobnego. Nacisnąłem guzik, szyba z opóźnieniem i jakoś tak ciężko. Potem jak chciałem zamknąć to zamknęła się "po wierzchu", wyszła z uszczelki. Potem chciałem ją jakoś wciągnąć z powrotem w uszczelkę popychając szybę i jednocześnie opuszczając, ale coś tylko gruchnęło, coś pękło i się zatrzymało :kwasny:

mogła mi tam szyba pęknąć, bo odgłos był podobny do pękającej szyby :?: Co tam się stało, wypadła z prowadnicy,czy coś innego :?: Mial ktoś podobny problem :?:

zajrzę do tego dopiero w domu po pracy, mam nadzieję, że nie będzie padać :oczami:

Miałem identycznie w E36. Szyba wypadła z szyny. Trzeba rozebrać boczek, włożyć ją ponownie i zmontować boczek. Troszkę "bluzgów" możesz przy tym wypowiedzieć ale dasz radę :)

PostNapisane: 2 marca 2010, 12:20 

binta napisał(a):
Miałem identycznie w E36. Szyba wypadła z szyny. Trzeba rozebrać boczek, włożyć ją ponownie i zmontować boczek. Troszkę "bluzgów" możesz przy tym wypowiedzieć ale dasz radę :)

bluzgów to już nasadziłem :P

jak to rozebrać dokładniej :?; ślizgów nie trzeba wymieniać :?; będzie to działać potem :?:

PostNapisane: 2 marca 2010, 12:27 
Forumowicz

Za to wszystko jest odpowiedzialne to

http://allegro.pl/item940214783_spinka_ ... 7_e32.html

ja miałem w/w sytuacje z 2 szybami.

www.privlesson.webs.com

PostNapisane: 2 marca 2010, 13:10 
Przyjaciel forum

Sylwek_ch napisał(a):
binta napisał(a):

bluzgów to już nasadziłem :P

jak to rozebrać dokładniej :?; ślizgów nie trzeba wymieniać :?; będzie to działać potem :?:

Boczki są na zaczepach (takie wciski - nie wiem jak one się nazywają ale ok. 15 wcisków - nowe kupisz w każdym motoryzacyjnych po 10-20 gr. / szt.) , ponadto do odkręcenia będzie kilka śrubek (rączka boczka), później, z lekkim siłowaniem się schodzi boczek. Następnie nakładasz szybę na szynę (nie pamiętam dokładnie jak to wyglądało ponieważ pokazywał mi kolega, a ja robiłem sam ale było to jakiś czas temu) , w każdym bądź razie wielkiej filozofii nie ma, tylko nawkurzać się trzeba trochę. Sprawdzasz sobie czy wszystko dobrze chodzi, nakładasz znów boczek, wciskasz zaciski, i skręcasz

Jak dobrze zrobisz wszystko powinno działać bez problemów :)

PostNapisane: 2 marca 2010, 13:15 

binta, ok, dzięki

będę działał po pracy, oby tylko szyba nie strzeliła :oczami: bo będzie kłopot. Wydatek nie wielki, ale kłopot duży

PostNapisane: 2 marca 2010, 13:28 
Przyjaciel forum

Sylwek_ch napisał(a):
binta, ok, dzięki

będę działał po pracy, oby tylko szyba nie strzeliła :oczami: bo będzie kłopot. Wydatek nie wielki, ale kłopot duży

Okey, nie ma za co. Spróbuj, może Ci się uda. Nic nie powinno strzelić. Powodzenia

PostNapisane: 3 marca 2010, 01:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Compact
Kod silnika: M43B16
Miałem to samo - wstawiam zdjęcia, żeby każdy wiedział o jaki kawałek białego plastiku chodzi i wogle o co chodzi.

http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/bae ... 443df.html

http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/12d ... 72b6a.html

Po robocie warto cały mechanizm wyczyścić i dobrze wysmarować, tak aż "do przesady", szyby chodzą jak nowe. Uwaga: starość nie radość, te białe plastykowe "spinki" po prostu się brudzą, brud "czopowacieje" i w końcu rozwala ten plastik.. nie kupowałem nowych "spinek", zregenerowałem stare, wszystko działa do dziś (jak widać na zdjęciach robiłem to na wiosnę 2lata temu). Boczki drzwi odkręca się i zrywa łatwo, w druga stronę też da rade, ale raczej nie obędzie się bez strat w mocowaniach - ale to groszowe sprawy. :hurra:

Jeśli chodzi o kłopoty z szybami to może być też tak, że pęknie ramię mechanizmu podnoszącego szybę (to też przerobiłem 4lata temu, 30godzin po kupnie auta.. ale miałem doła :przestraszony: ), ale wtedy kupujemy flaszkę, z flaszką do kogoś kto to zespawa, i montować mechanizm na miejsce. Mechanizm podnośnika jest na nitach nie na śrubach, będzie z ich rozwalaniem trochę roboty. Na zdjęciu gdzie pokazałem cały szybo-mechanizm widać roczny spaw, nie widać raczej czym zastąpiłem oryginalne nity BMW i nie powiem bo nie pamiętam, śruby jakieś z kumplem dobieraliśmy - dacie radę :ok: .

poZDraWiam

ps. jak szyba wpadała do środka, też miałem wrażenie, że już po niej. Jednak BMW nie dało ciała, konstrukcja jest taka, że nie pozwoli na defekt szyby. :hurra: no chyba że dacie w palnik po naszych dziurawych drogach - takich dróg nikt nie przewidział!

PostNapisane: 3 marca 2010, 08:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
A wie ktoś czy da się kupić samą uszczelkę tą co znajduje się w prowadnicy tej od strony klamki. Czy to jednak trzeba całą prowadnicę wymieniać (na co nie bardzo mam ochotę bo dostęp nie jest najlepszy - więc jeśli tak to już wole by mi szyba przy zamykaniu się nieco trzaskała ;)

PostNapisane: 3 marca 2010, 09:07 

rozebrałem to wczoraj bez problemu :)

okazało się, że jeden ślizg pękł. Ramię mechanizmu wyskoczyło niżej, potem jak podniosłem to gdzieś się pewnie zahaczyło bo pogięło cały mechanizm :zdziwko: na drzwiach tego nie dałem rady poprostować, z jednej strony aż trochę pękło. Zamówiłem już 2 mechanizm, bo tego nie wiem czy dam radę wyklepać tak, żeby było dobrze, wolę wymienić

póki co, wyjąłem szybę z tych prowadnic, podniosłem do góry, wsadziłem w uszczelki i podparłem 2 listewkami drewnianymi :rotfl: na razie siedzi, jeździć trzeba

PostNapisane: 3 marca 2010, 09:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Compact
Kod silnika: M43B16
Zrobisz jak uważasz - nowa część to zawsze coś! Tylko te koszty.. Ja osobiście bym spawał i klepał (da radę bez problemu) bo i tak będziesz musiał wymontować z drzwi stary mechanizm, który po zregenerowaniu niczym nie będzie się różnił w działaniu od nowego - co do "kosmetyki" to tego wszystkiego i tak tego przecież nie widać. :)

PostNapisane: 28 lutego 2013, 19:38 

Ja walcze juz 2 dzien :cenzura: :wsciekly: Wszystko niby dziala ok ale do czasu, jak zaloze ta uszczelke ktora jest od srodka drzwi u gory przy szybie to opuszcze szybe ze 2 razy i wypada z prowadnicy tej ktora jest z przodu drzwi w srodku. Tak jak by cos w jednym miejscu haczylo, i ciagle wypada. Dostep albo jego brak do tej prowadnicy jest fatalny, proby doginania, prostowania i innego cudowania polegly. W sobote od nowa walka, do teraz bylo wszystko ok a nagle dupa i gdzie szukac przyczyny?

PostNapisane: 28 lutego 2013, 20:24 
Forumowicz

Moje BMW: E46 Coupe
Kod silnika: M52TU20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... Rafi88+%3E

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 7#p1859737
Wiesz co nie składaj boczka tylko zobacz czy prowadnice nie są przesunięte albo czy się nie przesuwają bo Ci ślizgi wyskakują i to jest tego wina i do tego trzeba mieć trochę cierpliwości bo ja też się trochę z tym męczyłem :(

PostNapisane: 21 listopada 2013, 23:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 323ti Compact
Rafi88 napisał(a):
Wiesz co nie składaj boczka tylko zobacz czy prowadnice nie są przesunięte albo czy się nie przesuwają bo Ci ślizgi wyskakują i to jest tego wina i do tego trzeba mieć trochę cierpliwości bo ja też się trochę z tym męczyłem :(

I co ostatecznie zrobiles z tymi ślizgami?
Ja wymieniłem mechanizm, ślizgi też nowe i dalej wyskakuje.
Ktoś nieźle spieprzył tą konstrukcję. Nie dało się lepiej zabezpieczyć tych przegubików kulowych?
Ku...cy idzie dostać przy tym mechanizmie.

PostNapisane: 22 listopada 2013, 17:46 
Forumowicz

Prowadnice w szybie też wymieniłeś, a i szyba z prowadnic ci nie wyskoczyła?

PostNapisane: 22 listopada 2013, 18:52 
Pierwsze kroki

Prowadnice w szybie wyczyscilem i nasmarowalem na nowo.
Ale nie widze potrzeby ich wymieniac skoro są stabilne i nie maja luzów.

Po kilku próbach złożenia wszystkiego narazie przeszło test zamykania i otwierania - tak z 15 razy.
Ciekawe jak dlugo muszę czekać zanim się znowu rozleci.

Na moje oko to jest temat słabo trzymających zapinek w ślizgach.

PostNapisane: 23 listopada 2013, 21:14 
Pierwsze kroki

I znowu awaria.
Nie wytrzymało nawet do złożenia drzwi.
Musze chyba wymienić prowadnicę szyby (tylną), bo wydaje mi się ze ona stawia opór i przez to tylne ramię podnośnika się wygina i wyskakuje ze spinki.

Gdzie to kupić w miarę tanio?
chodzi o dwa elementy:
51328146243 i 51321960413

PS.
zapomniałem dodać ze w moim przypadku chodzi o szybę od strony kierowcy

PostNapisane: 30 listopada 2013, 22:57 
Forumowicz

KKamiLL,
Najlepiej szrot cało szybę z prowadnico bo dostaniesz org za rozsądną cenę i dobro szybę z prowadnicami, tylko jak coś to weź cały komplet :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1