BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 17:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 318ti Elektryka padła
PostNapisane: 12 lutego 2014, 10:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Compact
Kod silnika: M42b18
Witam zacznę od początku tydzień temu padły mi szyby w aucie mianowicie nie mogłem ich otwierać nic a nic później doszło do tego ze zapłon się świecił cały czas jak auto było bez kluczyka raz sam się włączał zapłon raz było spokojnie i nic dziś zauważyłem ze jak mruga zapłon bez kluczyka to słychać skwierczenie z bezpieczników pod maska ;/ wypinałem po kolei te przekaźniki lecz nic dalej swieclio nawet jak wszystkie wyciągnołem myślałem ze padł moduł komfortu wiec rozebrałem schowek patrze jest ten moduł dotklem reka kostki zielonej ktora tam sie znajdowala i zaczelo cos tykac jak by wewnątrz auta okolice lewej str zauważyłem tez ze złóta ftyczka która idzie do modułu ma urwany jeden kabelek nie mam pojęcia jakim cudem nigdy ja nie rozbierałem wszystko działało odkąd mam auto mowie dosyc bawienia na dzis poskaladalem i okazalo sie ze teraz nawet zamek centralny nie dziala ;/ swieci tak leeko kontrolka oleju szyby nie trybia centralny tez nie a i jak chcialem odpalić to normalnie przekręciłem kluczyk zaświeciły sie lampki kręcę żeby zapalić a tu nic tylko cisza i świecące kontrolki ;/ po tym rozłączyłem aku i zapalił normalnie ale szyby centralny i swiecenie kontrolki oleju bez kluczyka cały czas jest .. Dodam jeszcze ze baku nie mogę otworzyć i bagażnika wgl bo dziala z centralki ;/ ;/

Wczoraj zacząłem wyciągać bezpieczniki po kolei po odłączeniu bezpiecznika nr " 24.Lusterka "
Kontrolki i zegary zgasły i zapłon cały tez zgasł nawiewy tez przestały działać lecz szyby i centralka nadal nie trybi (a i dodam ze po odłączeniu tego bezpiecznika 24.Lusterka lusterka dzialaja nawet bez kluczyka ;o
) .. po wsadzeniu bezpiecznika od razu problem ze wszystkim powraca powraca ;/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] 318ti Elektryka padła
PostNapisane: 13 lutego 2014, 15:47 
Pierwsze kroki

nikt nic nie wie ?

PostNapisane: 13 lutego 2014, 17:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 320i
Pierwsze co, to podmienić moduł komfortu, sprawdzić wszystkie bezpieczniki itp. To może być 150 różnych rzeczy, więc albo przekopiesz sam całą elektrykę, albo wołaj szpeca.

PostNapisane: 13 lutego 2014, 23:50 
Specjalista

Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
Sprawdź połączenia Masy przy słupkach za schowkiem pasażera i nad nogami kierowcy. Podmień moduł komfortu jeżeli masz od kogo wziąć... kalpkę paliwa możesz otworzyć manualnie przez bagażnik. Ściągasz osłonę/tapicerkę i palcem chowasz bolec który się wysuwa w klapkę.

PostNapisane: 13 lutego 2014, 23:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: E36 318i 96r.
Kod silnika: M52B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=88829
timi-91 napisał(a):
kalpkę paliwa możesz otworzyć manualnie przez bagażnik. Ściągasz osłonę/tapicerkę i palcem chowasz bolec który się wysuwa w klapkę.

pawel_src napisał(a):
Dodam jeszcze ze baku nie mogę otworzyć i bagażnika wgl bo dziala z centralki ;/ ;/

:P

właśnie jak coś jest jakiś sposób na otworzenie bagażnika jak ktoś nie ma składanego oparcia?

Obrazek

PostNapisane: 14 lutego 2014, 09:55 
Pierwsze kroki

bezpieczniki oraz moduł wymienione masa jest wszystko styka ;/ A powiedzcie mi czy to moze byc problem z kostkom stacyjki ? bo słyszałem ze to ustrojstwo makabrycznie może namieszać w elektryce..

PostNapisane: 14 lutego 2014, 10:03 
Specjalista

Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
może być. odepnij jej wtyczkę to się przekonasz :)

PostNapisane: 14 lutego 2014, 11:16 
Pierwsze kroki

dokładnie tak zrobiłem wypięte wtyczki zegary włącznik świateł i nadal lipa nawiew dmucha coś tyka w bezpiecznikach jak podłączę ten od lusterek nr 24 ..

A słyszałem ze calkowice trzeba wymontowywać stacyjkę nie tylko rozłączyć .. co o tym myślicie ?

PostNapisane: 14 lutego 2014, 11:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320i
Współczuje tez mi tak się kiedyś stało. Bez mechanika się nie obędzie.

PostNapisane: 14 lutego 2014, 12:18 
Pierwsze kroki

kurde a wyczytałem ze jeden z forumowiczów miał uszkodzony włącznik awaryjnych i to mu waliło w elektryke zwarcie wypne i to co mi szkodzi ;/

krzysztof342 a co bylo przyczyna u ciebie ?

PostNapisane: 16 lutego 2014, 13:40 
Pierwsze kroki

Wyłączni od awaryjnych odpięty szyby nie działają nadal i zamek centralny ale jak na razie nie zauważam podświetlonych zegarów i załączonego zapłonu ..

PostNapisane: 16 lutego 2014, 16:02 
Forumowicz

Moje BMW: e 36 323
Kod silnika: m52b25
Chińskiego alarmu to ty nie masz tam podłączonego? lub samej centralki na pilota?

PostNapisane: 16 lutego 2014, 16:16 
Pierwsze kroki

Alarm jest odłączony całkowicie centralny chyba oryginalny bmw jest ;/ i tak po włączeniu bezpiecznika nr 24 lusterka nadal świeci zapłon i mrugają kontrolki abs i oleju pomimo wyjęcia awaryjnych wiec to nie jest przyczyna .. co moge jeszcze sprawdzic ?

PostNapisane: 16 lutego 2014, 16:23 
Pierwsze kroki

Gdzie mogę szukać kostek połączeń elektryki w compakcie może gdzieś jakaś wilgoć albo coś :przestraszony: .. We wtorek prawdopodobnie poleci do mechanika jak nie ogarnę tego o własnych i forumowiczów siłach :rozpacz: Wiec propozycje co jeszcze mogę posprawdzać :padam:

A masa jak by padał gdzieś ?

PostNapisane: 16 lutego 2014, 16:36 
Pierwsze kroki

Panowie jak otworzyć bagażnik skoro jest zamknięty z centralki ale mam dostęp jak poskładam fotele tylne jak się tam dobrać żeby otworzyć może to te kabelki co idą do klapy tylnej trzeba dokładniej zobaczyć ?

PostNapisane: 16 lutego 2014, 17:39 
Forumowicz

Kluczykiem i wcisnac zamek nie idzie bo od srodka marne szanse chyba jest plastik przykrecony. A ten alarm to odłoczony czy wywalony. Jak go odłoczyłes, to popatrz jak był wpiety w elektryke

PostNapisane: 16 lutego 2014, 18:06 
Pierwsze kroki

Kluczykiem nie da rady on nawet do końca nie wchodzi ;/ Ten alarm odłączony przez poprzedniego właściciela wiec za moich czasowe już nie działał z tego co mi wiadomo to dlatego ze wył strasznie jak wiatr zabuja autem .

PostNapisane: 16 lutego 2014, 18:08 
Pierwsze kroki

dziwne jest to ze jak wypnę bezpiecznik od lusterek nr24 to nie ma tego zapłonu samoczynnego ..

PostNapisane: 17 lutego 2014, 20:53 
Forumowicz

Wypruj te pozostalosci to one wala jakies zwarcia w elektryce. Pewnie na tym bespieczniku masz zasilanie tego ustrojstwa a zazwyczaj alarm wpinany jest wkable stacyjki aby odcinac zapłon.

PostNapisane: 18 lutego 2014, 15:52 
Pierwsze kroki

A wiec tak rozebrałem wszystko co było pod nogami pasażera okazało sie ze jedna wtyczka była odpięta i zwierala z czyms ;/ podłączyłem ja tam gdzie powinna byc moduł komfortu wymieniłem na drugi ale nie wiem czy całkowicie sprawny bo szyby nie działają ale szyber i reszta działa centralka działa , od wczoraj nie ma tego samozapłonu kalbelek od masy przytarty byl nieco zaklejony izolacja i oprócz szyb nie ma jak na razie problemu z samoczynnym zapłonem podświetlonymi zegarami nawet po wsadzeniu bezpiecznika nr 24

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1