BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 kwietnia 2025, 21:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Kąt pochylenia koła
PostNapisane: 24 września 2008, 19:41 
Pierwsze kroki

witam wszystkich, wie ktos moze czy w BMW E36 Compact da sie regulowac kąt pochylenia koła?? bo byłem u mechanika na ustawianiu zbieżnosci i mowil ze sie nie da, a jak zakladalem nowe amortyzatory to wtedy tam na amortyzatorze byla taka dziura na srube (taka jajkowata) ze dalo sie tam regulowac to jak sie przykreca amortyzator. Jedno kolo ma w mojej BM'ce zly kat a mechanicy mowia ze sie nie da wyregulowac, czy to prawda??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2008, 19:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
A od kiedy to się wyregulować nie da kątów w E36?? :D Kąty pochylenia tylnich kół regulujesz śrubami (to się chyba nazywało śruba mimośrodowa) a z przodu geometrię i kąty też normalnie się ustawia,nie wiem w czym oni widzą problem.

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2008, 19:51 
Pierwsze kroki

Moje katy pochlylenia kół sa takie:
PRZÓD:
- prawe: - 0st 48'
- lewe: -0st 18'
TYŁ:
- prawe: - 0st 48'
- lewe: - 0st 42'

czy przy takie ustawienia moga powodowac sciaganie samochodu?? czy moze sa prawidlowe??
szczegolnie chodzi o przod lewe kolo

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2008, 19:56 
Forumowicz

za mało dokładnie opisałeś sprawę. Powiedz kolego czy przód czy tył?? W sedanie bo akurat mam to Tył na pewno ale przód raczej też.. jeśli masz na zbieżność to jedz na komputerową jest droższa,ale jak będziesz lekko upierdliwy to powinni zrobić dobrze. tylko patrz na wykresy bo tam jest tolerancja co do stopni wyprzedzenia i pochylenia koła.. W e36 zazwyczaj tył trzeba ustawiać,a później przód względem tyłu.. na tylnej belce jest regulacja wyprzedzenia i na wahaczach pochylenia... przód da się ustawić ale chyba na pochyleniu.. nie pamiętam przodu więc wybacz.. tył na pewno dobrze opisałem,a przód to raczej pochylenie da się ustawić ...

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2008, 20:16 
Forumowicz

to chyba o przód pytasz bo doczytałem o jajkowatym otworze.. to od pochylenia a wyprzedzenia się nie da ustawić w przodzie.. kolega napisał swój wykres wcześniej no ale każdy będzie mieć inny.. a czy ma dobry względem LP to jeśli zmieścił się w tolerancji to tak.. za zbieżność komputerową biorą coś koło 150 zł w Łodzi. Ja miałem za darmo bo mam przyjaciela w serwisie i ustawialiśmy po godzinach pracy.. Jedz gdzie indziej no może nie robili wcześniej e36 ,ale bym pojechał gdzie indziej na twoim miejscu..

Tytuł: Re: [E36] Kąt pochylenia koła
PostNapisane: 4 grudnia 2014, 17:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 320
Garaż: Smutek kończy się tam gdzie zaczyna się odcinka ! ! !
Panowie mam pytanie byłem niedawno na geometrii ustawili mi tył ładnie pięknie wszystko ok :) Przodu nie chciałem na razie ruszać bo i tak niedługo sworznie przednich wahaczy do wymiany . I jeden kąt koła lewego ( kierowcy ) odbiega sporo poza normę -1,45 * a prawe jest prawie idealnie -0,94 * i mechanik powiedział że nie da się ustawić kąta przedniego koła czy to prawda i jeśli nie jak ustawia się ten kąt ? Z góry dzięki :ok:

Obrazek

PostNapisane: 4 grudnia 2014, 17:59 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
Timo 1 napisał(a):
Panowie mam pytanie byłem niedawno na geometrii ustawili mi tył ładnie pięknie wszystko ok :) Przodu nie chciałem na razie ruszać bo i tak niedługo sworznie przednich wahaczy do wymiany . I jeden kąt koła lewego ( kierowcy ) odbiega sporo poza normę -1,45 * a prawe jest prawie idealnie -0,94 * i mechanik powiedział że nie da się ustawić kąta przedniego koła czy to prawda i jeśli nie jak ustawia się ten kąt ? Z góry dzięki :ok:

i dobrze Ci powiedział bo w e36 nie ustawisz kąta pochylenia koła z przodu

PostNapisane: 4 grudnia 2014, 18:03 
Zacna persona forum

Hmmmm już sam nie wiem :D Bo czytam jeden temat i każdy pisze co innego jedni że se da drudzy że nie . A jeszcze takie pytanie czy ten kąt da się jakoś ustawić żeby było idealnie wszystko bo to dosyć duże odchylenie od normy :dobani:

Obrazek

PostNapisane: 4 grudnia 2014, 18:16 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
czepiając się, to oba kąty nie spełniają normy, przy czym kąt lewego koła odstaje sporo

w e36 nie ma czym regulować katy, jak coś odbiega od normy to oznacza, że buda/zawias są krzywe

PostNapisane: 4 grudnia 2014, 18:21 
Forumowicz

Moje BMW: E46 QP
Kod silnika: M52TUB28
Z tyłu można troszkę poregulować z przodu wiem ze podkładki pod mocowanie amortyzatorka i powstaje mały negatyw :D

PostNapisane: 4 grudnia 2014, 18:47 
Zacna persona forum

Pazio napisał(a):
Z tyłu można troszkę poregulować z przodu wiem ze podkładki pod mocowanie amortyzatorka i powstaje mały negatyw :D

Ale właśnie nie chcę negatywu :P

rafal_13 napisał(a):
czepiając się, to oba kąty nie spełniają normy, przy czym kąt lewego koła odstaje sporo

w e36 nie ma czym regulować katy, jak coś odbiega od normy to oznacza, że buda/zawias są krzywe

Hmmm a co może być krzywe buda z tego co zaobserwowałem to wszystko wydaje się być ori żadnych spawów itp . Drążki nowe wraz z końcówkami wahacz nie wydaje się być krzywy prowadzi się ok .

Tu foto pomiarów z geometrii może coś podpowie hmmm

Obrazek

W sumie mega poza normą ( zielonym polem ) nie jest :/

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1