BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 21:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Pytanie o koszt wymiany tłumika w ASO BMW
PostNapisane: 14 grudnia 2014, 21:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318ti
Kod silnika: M44B19
Witam szanownych Kolegów,
Czy ktoś może orientuje się jaki jest koszt wymiany tłumika w ASO?
Z pewnych względów będę musiał prawdopodobnie kupić oryginalny tłumik stąd pytanie
ile kosztuje taka wymiana od razu na miejscu.
Dzięki za ewentualne wiadomości!
Powodzenia

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Pytanie o koszt wymiany tłumika w ASO BMW
PostNapisane: 14 grudnia 2014, 21:55 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
ponton napisał(a):
Witam szanownych Kolegów,
Czy ktoś może orientuje się jaki jest koszt wymiany tłumika w ASO?
Z pewnych względów będę musiał prawdopodobnie kupić oryginalny tłumik stąd pytanie
ile kosztuje taka wymiana od razu na miejscu.
Dzięki za ewentualne wiadomości!
Powodzenia

Sam tłumik około 1.5 tyś plus robocizna pomiędzy 300 a 500zł.

PostNapisane: 14 grudnia 2014, 22:10 
Pierwsze kroki

Dzięki za info!
Czy orientujesz się jeszcze może jak wygląda kwestia z przechowywaniem części w BMW?
Wyczytałem na forum że oryginalne tłumiki do e36 produkuje Eberspacher.
Do mojego modelu koszt Eberspachera - 1050-1350 - tylko trudno osiągalny.
W ASO 2100 - czy w ASO tłumik będzie z lat 90tych? W sensie że jest składowany w latach produkcji samochodów danej generacji
czy dorabiają u producenta w zależności od zapotrzebowania?

PostNapisane: 14 grudnia 2014, 22:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52B28
Dany projekt np. tłumik z reguły jest zamykany w danej fabryce w momencie zakończenia produkcji danego modelu samochodu. Tyczy się to jednak części OEM, a fabryka nadal produkuje OES na tzw. "After Market" i to może potrwać nawet kilka dodatkowych lat (oczywiście w odpowiednio mniejszych ilościach). Poza tym bardzo często fabryka produkuje daną część pod własną marką bez znaczka producenta samochodu (jest to dokładnie ten sam produkt) i to może trwać jeszcze dłużej.

Ogólnie ciężko tutaj wyczuć jaka część Ci się trafi. Może to być świeża część jak i równie dobrze leżak magazynowy sprzed kilku lat.

P.S. nie interesuje Cię nierdzewka? Za 1500 zł można spokojnie kupić kompletny układ z montażem.

PostNapisane: 14 grudnia 2014, 23:50 
Pierwsze kroki

Jeszcze rok temu pewnie rozważałbym taką opcję.
W tej chwili uważam że części zamienne warto kupować tylko w ASO lub najdroższe zamienniki.
Już tłumaczę dlaczego:
Czy to układ hamulcowy(tarcze/klocki) czy elementy zawieszenia(łączniki stabilizatora, tuleje wahacza, wahacze itp itd)
zaczynałem od najtańszych zamienników, przez średnią cenę po to aby dojść do najdroższych - im coś było tańsze tym szybciej się poddawało i musiałem zawitać do warsztatu ponownie na kolejną wymianę.
Dlatego teraz nie pakowałbym się w coś co powinno pasować - a w rzeczywistości zawsze tu wieszak nie tak, tu rura za długa itp itd.
W ASO jest ten plus że jak mówią że będzie za 7 dni to jest, w zwykłych sklepach z częściami rzadko komu chce się fatygować aby ogarnąć tłumik do takiego zabytku bo trzeba podzwonić - a nie każdemu się chce;) (od 1,5 tygodnia jestem w kontacie telefonicznym z jednym sklepem który ma Eberspachera w ofercie i standard: zadzwoń pan jutro, pojutrze poźniej w następnym tygodniu - czasami szkoda czasu;)

PostNapisane: 15 grudnia 2014, 01:09 

ponton napisał(a):
Czy to układ hamulcowy(tarcze/klocki) czy elementy zawieszenia(łączniki stabilizatora, tuleje wahacza, wahacze itp itd)
zaczynałem od najtańszych zamienników, przez średnią cenę po to aby dojść do najdroższych - im coś było tańsze tym szybciej się poddawało i musiałem zawitać do warsztatu ponownie na kolejną wymianę.
Dlatego teraz nie pakowałbym się w coś co powinno pasować - a w rzeczywistości zawsze tu wieszak nie tak, tu rura za długa itp itd.

i myślisz, że BMW posiada fabryki produkujące elementy zawieszenia i elementy układu hamulcowego? :zdziwko:
przecież swego czasu do E36 jak i innych modeli, ww. części produkowała dana firma która miała podpisaną umowę z BMW.

PostNapisane: 15 grudnia 2014, 08:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Ja szybko wyleczyłem się z zamienników w swoim Oplu Combo.
Póki miał oryginalne części to śmigał bez problemów, ale mechanik twierdził, że po co przepłacać...pomyślałem - oki i zacząłem instalować zamienniki, klocki, tarcze, zawieszenie, rozrusznik,sprzęgło, tarcza, i wiele innych elementów. Po 2 latach okazało się że to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Z wszystkich zamienników sprawdziła się tylko jedna część -( sprzęgło, docisk i dmumas firmy LUK). Reszta to kanał. Teraz już wiem, że co jest tanie to jest drogie. Szkoda czasu i nerwów.

Moja 535d nie ma ani jednej nawet śrubki zamiennika i póki ją mam - wszystko tylko ORI. W zamian - żadnych problemów z autem.

I gadajcie co chcecie a ja i tak wiem swoje. Można rzeczywiście dyskutować z ceną robocizny która potrafi zwalić z nógw ASO i tutaj warto szukać alternatywy,ale zamienniki to nieporozumienie...przynajmniej w moim przypadku się nie sprawdziły.

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 15 grudnia 2014, 09:25 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Trzeba umieć kupować żeby nie przepłacać. Można kupić tą samą część która leży w ASO tyle że bez znaczka 30% taniej tylko trzeba zrobić rozeznanie kto ją robił dla producenta na pierwszy montaż. Można też kupić jak ktoś zasugerował części lepszej jakości niż OEM ale w tej samej cenie jak układ wydechowy zrobiony na zamówienie z nierdzewki.

Tłumiki Eberspacher szły na pierwszy montaż więc jak się uda taki znaleźć to warto kupić.

PostNapisane: 15 grudnia 2014, 09:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: e28
Kod silnika: m30b35
Garaż: E28 M535i
E39 B10 V8
R56 1.6D
służę zniżką w razie potrzeby na zakup OEM gratów, jednak osobiście odpuściłbym OEM tłumik i poszukał czegoś z 'jajem' ;-) zwłaszcza do e36 :hyhy:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1