BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 21:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Z3 Instalacja odpowietrzenia baku paliwa
PostNapisane: 29 marca 2015, 18:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F82/F31/F20
Kod silnika: S55/N57Z/B47
Garaż: F31 335xd + F20 118d LCI + F82 M4
Czesc

Mam problem z instalacja odpowietrzenia baku paliwa w moim Z3. Po prostu "zasysa" mi bak nawet po przejechaniu 20km średnio szybkim tempem - przy odkrecaniu korka slychac dzwiek zassania powietrza do baku. Przez to uszkadza mi się ciągle czujnik poziomu paliwa.

Po odlaczeniu wezyka łączacego filtr weglowy z bakiem paliwa - jak na zdjęciu - problem znika, ale wtedy czasami czuć zapach benzyny w kabinie:

Obrazek

Chciałbym się dowiedzieć co jest temu winne -zapchany filtr weglowy ? dmuchałem w niego i przejscie przez niego jest.

Ta czarna rurka jak sie domyslam sluzy do odprowadzenia juz przefiltrowanych oparów, bo konczy sie ona wolnym wylotem nad bakiem paliwa. Ona jest także drożna - przedmuchałem ja sprężonym powietrzem.

oto schemat instalacji z realoem: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=16&fg=10

Ta druga niebieska rurka wchodząca do filtra idzie chyba od listwy wtryskowej od silnika - jakie jest zadanie tego elektrozaworu umieszczonego na tej rurce - kiedy on się otwiera? czy to on moze byc winien ?

pozdrawiam
Piotrek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36/Z3]Instalacja odpowietrzenia baku paliwa
PostNapisane: 29 marca 2015, 18:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
Winien jest ten zawór ,został w pozycji otwartej i cały czas podciśnienie z kolektora zasysa opary ze zbiornika.Zawór działa cyklicznie opróżniając opary ze zbiornika ,steruje nim ecu.

Tytuł: Re: [E36/Z3]Instalacja odpowietrzenia baku paliwa
PostNapisane: 30 marca 2015, 06:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F82/F31/F20
Kod silnika: S55/N57Z/B47
Garaż: F31 335xd + F20 118d LCI + F82 M4
A co ile czasu lub w jakich sytuacjach ten elektrozawór ma się otwierać :) ?

Więc teraz juz mniej-więcej rozumiem jak to działa, w takim razie po co jest ta czarna rurka idąca z prawej strony do filtra - to jakaś "wentylacja" samego wkładu węglowego?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1