BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 19:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 318i układ chłodzenia
PostNapisane: 1 czerwca 2015, 11:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B18
Witam. od jakiegoś czasu mam problem z układem chłodzenia w bmw e36 318i częściowo się z nim uporałem jednak zauważyłem niewielki wyciek wydaje mi się że na łączeniu zbiorniczka z chłodnicą na rozgrzanym silniku płyn znacznie zwiększa objętość czasem nawet pod korek , górny wąż po rozgrzaniu jest mocno twardy wydaję mi się że za bardzo BMW na samej benzynie termostat wymieniony na nowy jakiś miesiąc temu. Liczę na waszą pomoc :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: BMW e36 318i układ chłodzenia
PostNapisane: 1 czerwca 2015, 17:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328
Kod silnika: M52b28TU
to że zwieksza objetosc to normalne, to ze wężę są twarde to tez normalne bo w bmw jest wysokocisnieniowy układ chłodzenia. a to czy to benzyna czy gaz to nie ma nic do rzeczy.
Wyciek o ktorym mówisz jest bardzo częstą usterką w e36, niestety wymiana samej uszczelki zazwyczaj nie daje efektu i nie przestaje ciec, warto zainwestować w nową chłodnice.

PostNapisane: 1 czerwca 2015, 19:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Wymiana oringu daje efekt jedynie jak kupi sie oring nadwymiarowy tzn trochę grubszy :), Na ori z aso dalej mi cieklo

PostNapisane: 1 czerwca 2015, 19:51 
Pierwsze kroki

Dzięki za odpowiedz a co sądzicie o tym żeby spróbować z jakimś środkiem uszczelniającym chłodnice proszek czy płyn może jakiś . Chłodnica to dosyć duży koszt zwłaszcza że w niedalekiej przyszłości myślę o tym by przesiąść się na nowszy model BMW

PostNapisane: 1 czerwca 2015, 20:27 
Częsty bywalec

polecam srodek firmy prestone, tylko w takiej buteleczce, bo jego starsza wersja wygladala jak rzygi
I nie lac go duzo, tylko troszeczke.

PostNapisane: 1 czerwca 2015, 20:45 
Pierwsze kroki

Dokładnie taki płyn mam zakupiony jednak wstrzymałem się z wlewaniem bo boje się żeby czegoś tym nie zatkać ale jednak spróbuję z tym

Tytuł: Re: [E36] 318i układ chłodzenia
PostNapisane: 1 czerwca 2015, 21:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Uporaj się z wyciekiem. Jeśli temperatura stoi pionowo, to nie ma co dłubać. Jeśli wskazówka ucieka na prawo, to może być kwestia pompy.

PostNapisane: 1 czerwca 2015, 22:42 
Częsty bywalec

Jak ci cieknie spod zbiorniczka to wymien te oringi, koszt w sklepie z lozyskami, uszczelniaczami ok 5zl. A jezeli poci sie gdzies na dole chlodnica to wlej troszeczke tego uszczelniacza.

PostNapisane: 2 czerwca 2015, 11:38 
Pierwsze kroki

wlałem ten płynik jeśli on nie pomorze spróbuje wymienić te oringi , mam też pytanie z innej beczki martwi mnie spalanie przy normalnej jezdzie zjada jakieś 11 litrów paliwa komp swego czasu wykazał sondę którą wymieniłem pali ciągle tyle samo a myślę ze do 10 litrów powinienem się zmieścić

PostNapisane: 2 czerwca 2015, 14:12 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
ja u siebie też wymieniałem oringi w sumie są dwa (mały i duży) dodatkowo uszczelniłem wszystko silikonem, na razie jest szczelnie, oringi kupiłem w zwykłym sklepie motoryzacyjnym, celowo wziąłem takie o minimalnie większej średnicy niż oryginał, tak że musiałem mocno nabijać zbiorniczek wyrównawczy na chłodnicę (bałem się że pęknie, ale w razie czego miałem drugi z innej starej chłodnicy)

nie chciałem zalewać do układu żadnego uszczelniacza, bo różne są na ich temat opinie, myślałem żeby ewentualnie wyciągnąć chłodnicę i tylko do niej wlać uszczelniacza, ale w końcu zrezygnowałem i wymieniłem oringi

PostNapisane: 2 czerwca 2015, 15:38 
Częsty bywalec

Kolego pakster, tez mam M4318, po miescie jezdzac 6km na uczelnie spala do 12l / 100km (benzyny), wszystko sprawne. Takie spalanie wychodzi z racji krotkich odcinkow, jak dluzej jezdze to spada do 9-10. Wg ksiazki 1,8 w miescie pali 10,8l Takze zobacz jakie przebiegi robisz.

PostNapisane: 2 czerwca 2015, 17:24 
Pierwsze kroki

Wracając do wymiany oringów bo w żadnym z bmw nie wymieniałem widocznie 1 raz zachodzi potrzeba te oringi znajdują się za tą blaszaną osłoną z której wychodzą kanaliki do chłodnicy? bo zza tych właśnie osłonek gumowych widać zacieki jak uciskam węża chłodnicy

PostNapisane: 2 czerwca 2015, 18:17 
Częsty bywalec

Te gumowe uszczelki w ktorych siedza soty w chlodnicy sa nie wymienialne, mi tez tam sie troche pocilo, ale pomoglo dolanie tego uszczelniacza. Jakby nie pomoglo to zostaje wymiana chlodnicy. A oringi o ktorych mowimlismy wczesniej sa pod plastikowym zbiorniczkiem nr 3 i 4 na rysunku. Nad zbiorniczkiem trzeba odkrecic dwie sruby torx, zdjac taki plastik i czyms podwazyc zbiorniczek.

Obrazek

PostNapisane: 2 czerwca 2015, 21:01 
Pierwsze kroki

Dzięki bardzo za pomoc teraz już sobie z tym poradzę napisze jaki będzie efekt :)

PostNapisane: 3 czerwca 2015, 09:40 
Pierwsze kroki

zaczołem się przyglądać dokładniej czy wszystko już ok na zagrzanym silniku po zgaszeniu słychać wyrazne syczenie w zbiorniczku korek dobrze dokręcony kiedy nacisne korek wtedy ustaje tak jakby nie trzymało ciśnienia na dodatek na srodku korka jest wywiercona dziurka... tak jakby ktoś chciał żeby uchodziło tędy zbyt duże ciśnienie. Waszym zdaniem korek do wymiany będzie czy co może być tego powodem temperatura w pionie wszystko działa prawidłowo

PostNapisane: 3 czerwca 2015, 22:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328
Kod silnika: M52b28TU
nawiercony korek... jeszcze sie pytasz czy do wymiany :P eh Korki powinno sie co kilka lat wymieniać profilaktycznie :P ori z aso 50-60zl

PostNapisane: 4 czerwca 2015, 18:24 
Pierwsze kroki

niby podczas jazdy cisnienie jest węże twarde kiedy zgasze silnik po jakichś 5 minutach węże są już miękkie to chyba dobrze że upuszcza nadmiar tego cisnienia

PostNapisane: 4 czerwca 2015, 18:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b25
Garaż: bylo e36 316i
jest e39 523iA
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=130498
korek w bmw jest po to zeby utrzymywał prawidłowe cisnienie w układnie do 2 bar albo do 1,4 w zaleznosci od korka jezeli cisnienie z jakiegos powodu sie zwiekszy i przekroczy te co jest napisane na korku to w korku sie otworzy termostat i cisnienie ujdzie przez gwint w zbiorniczku zeby niczego nie rozerwalo takie jest jego działanie.

układ w bmw jest cicnieniowy po to zeby woda np przy 110 stopniach nie zaczeła wrzeć
z fizyki wiadomo ze im wyzsze cisnienie w układzie to woda bedzie wrzeć pózniej :)

wiec węze przy rozgrzanym silniku muszą byc twarde nie ma prawa nic syczec itp to samo po zgaszeniu musza byc twarde az auto ostygnie i nie ma prawa nic syczec

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1