BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 16:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Popychacze
PostNapisane: 8 listopada 2007, 23:49 
Witam!
Mam pytanie:
Czy wymiana oleju silnikowego może być przyczyną stukania popychaczy podczas rozruchu zimnego silnika?
Nie wiem jakiego typu był stary olej - stukania nie było - ale nowy jest zalany zgodnie z katalogiem BMW. Mechanik sam sprawdzał w różnych książkach serwisowych.
Zauważam, że jest to tym głośniejsze, im temperatura otoczebia jest niższa.
Jak można temu zaradzić???
Może olej jest nieodpowieni?
[/b]

Tytuł:
PostNapisane: 8 listopada 2007, 23:54 
Bandziorno666 napisał(a):
ale nowy jest zalany zgodnie z katalogiem BMW

a co to znaczy? czyli jaki?

jeśli to silnik M40, a jestem pewny, że tak na 98%, to na forum ostatnimi czasy bardzo dużo pisano właśnie tym zjawisku, więc przejrzyj ten temat :)

...im temperatura niższa, tym gorsze właściwości oleju... czyli jak to się o tej porze roku dzieje, to domniemam, że masz minerał zalany...

Tytuł:
PostNapisane: 9 listopada 2007, 01:26 
Forumowicz

Same właściwości oleju w niskiej temp. czyli większa lepkość i gęstość są lepsze dla popychaczy mających luzy. Tutaj chodzi bowiem o czas dopłynięcia gęstego oleju do tych popychaczy wąskimi kanałami układu smarowania i to jest przyczyną klekotania.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 listopada 2007, 01:29 
to nie tylko funkcja temp. ale także dużo zależy od oleju... minerał się nie sprawdza tutaj... ale o tym było wiele razy, wystarczy poszukać, nim pytać :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 listopada 2007, 01:31 
Forumowicz

Minerał nie sprawdza się przed jego rozgrzaniem. Po rozgrzaniu jest idealny dla M40 i jego upośledzonego rozrządu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 listopada 2007, 01:37 
pitekantrop napisał(a):
Minerał nie sprawdza się przed jego rozgrzaniem.

mówimy o zimnym przecież :)

pitekantrop napisał(a):
Po rozgrzaniu jest idealny dla M40 i jego upośledzonego rozrządu...

Ty dalej widzę swoje. Piszesz innym, żeby nie dawali rad z kosmosu, a sam taką właśnie udzielasz :) Nie będę tłumaczył dlaczego. Z resztą sprawa wyjaśniona, temat popychaczy, olejów i M40 jest na forum, więc nie ma sensu znów 2 razy tego samego pisać.

Pozdrawiam.

Tytuł: [E36] Popychacze
PostNapisane: 9 listopada 2007, 19:49 
Pisałem wcześniej o tym problemie. Wybaczcie mi ale zapomniałem napisać jaki olej zalano mi w warsztacie - Castrol RS 10/60
Nie jestem obeznany w tej dziedzinie, więc powiedzcie mi, czy jest to dobry olej i czy on może być przyczyną klekotania popychaczy podczas rozruchu zimnego silnika? [na starym oleju nie było klekotania]
Nie wiem jakiej marki był stary olej bo autko jest sprowadzone (rok 1995, 165tyś )
Może polecicie mi jakiś inny olej, który sprawdza się w BMW 316i benzynka?
POMOCY!

Tytuł:
PostNapisane: 9 listopada 2007, 20:20 
Castrol 10/60 to pełen syntetyk, jeden z lepszych olei :)

syntetyki raczej nie powodują klekotania, jak już, to rozszczelnienie silnika. wydaje mi się, że po prostu od temperatury silnika i otoczenia tak masz i to wszystko wyolbrzymione+ zanim się olej trochę zaaklimatyzuje.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1