BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 1.8IS Podczas jazdy zaczęła szarpać
PostNapisane: 26 lipca 2015, 16:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M42B18
Witam. Kolejny problem... dopiero ponad 3 tys km bezawaryjnej jazdy moim IeSem i wczoraj podczas jazdy wyszedł kolejny problem. Przeszła ulewa, ja akurat jechałem, przejechałem jakieś 10 km po tych deszczach, do kolegi, nie gasiłem jej, miałem ruszać ale spadły jej obroty do 500-600 ale przegazowałem ją i zaczęła normalnie chodzić. Wyjechałem na ulicę i na 5 biegu przy stałej prędkości 2500 obr/min silnik zaczął szarpać i schodził z obrotów. Jakoś udało mi się dojechać pod dom. Z tym że pod domem reakcja na gaz się totalnie pogorszyła, gdy trzymałem gaz w jednej pozycji przy 1500 obr to sama zaczęła schodzić z obrotów mimo że pedał gazu zacząłem wciskać dalej. Pulsacyjne dodawanie gazu sprawiło że udało się ją wkręcić na obroty ale po chwili znowu buuu. Wolne obroty znowu około 500 obr/min. Po odstawieniu jej do garażu i odczekaniu 15-20 min odpaliłem ją i zaczęła normalnie chodzić, wyjechałem, przejechałem z 50 km ale coś jej się zrobiło że potrafi falować na wolnych obrotach - od 500 do około 1100 obr/min - nie zawsze tak jest ale raz na jakiś czas. Wyczyściłem krokowiec (niedawno też go czyściłem bo miałem z nim problemy) i niby się trochę uspokoiło ale zdarza się jej czasami falować.
Co to może być?
Typowy objaw przebicia na przewodach W/N? Dodam że były suche gdy je sprawdzaliśmy.
Od razu mówię żeby nie odkopywać starych tematów - spalanie jest już w normie :) A wskaźnik od paliwa zrobiłem - zaśniedziała kostka przy pompce paliwa.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] 1.8IS Podczas jazdy zaczęła szarpać
PostNapisane: 27 lipca 2015, 09:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E̶3̶6̶ Civic + GSi
Kod silnika: M44B19 - było
DawidKo napisał(a):
Witam. Kolejny problem... dopiero ponad 3 tys km bezawaryjnej jazdy moim IeSem i wczoraj podczas jazdy wyszedł kolejny problem.

Przyzwyczajaj się - nie przypadkiem słowa "Bawaria" nie da się napisać bez "awaria" :P

Podpiąć pod kompa, sprawdzić błędy. Jakbym miał strzelać to bym powiedział, że masz problem z cewką zapłonową. Albo sondą lambda (choć raczej nie, skoro spalanie w normie). Przepływomierz odpinałeś?

PostNapisane: 28 lipca 2015, 10:54 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20
A ja sprawdziłbym sondę

PostNapisane: 31 lipca 2015, 23:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M42B18
Dzisiaj wymieniłem silniczek krokowy bo stary miał olbrzymie luzy, niestety musiałem ten mój traktować rozpuszczalnikiem bo się od brudu zastał, niby lekko chodzi ale czasami gaśnie a czasami ma trochę za wysokie ale po paru sekundach się uspokaja. Co to może być?
Sondę na dniach wymieniam bo ona jest zepsuta od samego początku ale jak dotąd auto jeździło bardzo dobrze.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1