BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 23:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Coupe zacinanie elektrycznej szyby po wymianie ślizgów
PostNapisane: 21 października 2015, 09:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M50
Witam
Wiem że tematów odnośnie szyb w Coupe jest multum, ale nie znalazłem czegoś co było pasowało do mojego problemu. Nurtuje mnie to na tyle, że postanowiłem się zarejestrować na jakimś forum.

W mroźne dni miewałem problem z podnoszeniem szyby od strony kierowcy, która czasami zacinała się może w 3/4 wysokości. Postanowiłem się tym zająć przed kolejną zimą i wymieniłem ślizgi (w tamtym roku zrobiłem i wyregulowałem prawą stronę i jest super). Od tego czasu szyba zacina się w 1/3 wysokości praktycznie notorycznie, sporadycznie podjedzie cała.
To co zauważyłem:
1) wydaje mi się że ślizgi pomimo wyczyszczenia i nasmarowania "szyn" (tych mocowanych do szyby) dość ciasno w nich chodzą ,a stare ślizgi mają połamane te rozpórki które trzymają je w tych szynach
2) wydaje mi się że krzyżak od mechanizmu przy zacinaniu wrzyna się w w tylną szynę z pkt 1, pojawiło się widoczne zagłębienie
3) w mechanizmie jeden nit zastąpiłem śrubą bo był na nim wielki luz(reszta jest ok) i zaobserwowałem, że pod sam koniec zamykania szyby mechanizm wypycha dolną część drzwi do wewnątrz. Ma to miejsce gdy następuje dosuwanie szyby pod uszczelkę(Po podniesieniu szyby przy otwartych drzwiach i ich zamknięciu mechanizm domyka szybę przy czym wypycha blachę wewnętrznej części drzwi do wewnątrz)
Wiem że w przeszłości coś się stało z tymi drzwiami bo to jedyna szyba która nie ma ceramicznego nadruku na krawędzi, ale samo poszycie nie wygląda na robione(może wymienione były całe drzwi).
Stąd moje wątpliwości, czy z jakiegoś powodu szyny pod szybą mogły się zacisnąć na ślizgach (pkt.1)? (ślizgi z ASO)
Bądź czy raczej iść w kierunku pogiętego mechanizmu (pkt.2 i 3) pomimo że wizualnie wygląda on na prosty to coś się skręca i wypycha drzwi?
Czy może nowe ślizgi chodzą tak ciasno i silnik nie ma siły podnieść szyby?

Mam nadzieję że ww. objawy nie czynią tego tematu dublem:)
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Coupe zacinanie elektrycznej szyby po wymianie ślizgów
PostNapisane: 21 października 2015, 09:42 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
ślizgi mają być dobrze spasowane, siedzieć ciasno, ale poruszać się lekko w prowadnicach

obstawiam skrzywiony mechanizm, ale tego nie da się wywróżyć, trzeba dokładnie przejrzeć co się dzieje

PostNapisane: 21 października 2015, 11:13 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Zdejmij boczek opuszczaj szybę i patrz dokładnie gdzie tkwi problem w którym miejscu szyba staje.

PostNapisane: 21 października 2015, 11:43 
Pierwsze kroki

[b]rafal_13[/b]
Rozważam to że może być skrzywiony, ale nie pasuje mi to, że przed wymianą ślizgów latem szyba chodziła na 100% dobrze teraz na 95% przypadków szyba się zawiesza zawsze w tym samym momencie. Nie sądzę żebym uszkodził mechanizm podczas wymiany- aż tak delikatny to on nie jest:)
Tak czy siak już się rozglądam za mechanizmem.
[/b]Szczurek1986[/b]
Boczek zdjęty od soboty, bo sklejałem mocowania spinek:) i wszystko co opisuję to widzę właśnie bez niego, to jest to co w pkt 2 i 3. Wzbraniałem się jedynie od wymontowania mechanizmu, ale w ten weekend chyba i jemu nie odpuszczę.

PostNapisane: 22 października 2015, 07:22 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
wally_m82a1, u mnie było tak, że stare ślizgi były już mocno wyrobione i krzywizny mechanizmu były niwelowane przez te wyrobione ślizgi (luzy były w ślizgu w miejscu mocowania do ramion mechanizmu) po wymianie ślizgów, które nie miały luzów uwydatniła się krzywizna mechanizmu, ale dałem radę to lekko naprostować

PostNapisane: 24 października 2015, 21:10 
Pierwsze kroki

Dziś cały dzień spędziłem z tą upartą szybą. Rozwierciłem nity, odkręciłem silnik od mechanizmu oraz rolki tylnej prowadnicy i dalej nic.
Mechanizm nie wygląda na pogięty, oczywiście mogę się mylić, ale wszystkie krzywizny zdają się być fabryczne. Dodatkowo nasmarowałem wszystko na nowo, a miejsca "obrotowe" mechanizmu potraktowałem olejem bo trochę ciężko się kręciły. Poprawiłem kąt pod jakim idą rolki w tylnej prowadnicy. Mechanizm przykręciłem na śruby a resztę tak jak była. Efekt jest taki że przy otwartych drzwiach szyba się chyba ani razu nie zacięła, a przy zamkniętych na początku było dobrze a potem to samo. Odniosłem również wrażenie że przy zgaszonym silniku chodziła dobrze, przy zapalonym się zacinała.
Zaczynam się zastanawiać czy to może drzwi są skręcone, albo jakieś drgania utrudniają podnoszenie bo wszystko inne zdaje się być w porządku.
Na tą chwilę szukam mechanizmu, ale wolałbym uniknąć jego zakupu, bo jednak nie bardzo wierzę że to to jest przyczyną.
rafal_13
U mnie połączenie ramion ze starymi ślizgami było dość solidne, natomiast ślizgi w szynach pod szybą chodziły sporo luźniej niż nowe. Dodatkowo na starych widać dość spore ślady pracy na sucho albo po jakimś piasku.

PostNapisane: 2 listopada 2015, 18:43 
Pierwsze kroki

Wydaje mi się że problem został rozwiązany ponieważ już dwa dni jeżdżę bez zacięcia.
Dla zainteresowanych:
Wymieniłem silnik podnoszenia szyb ponieważ zaobserwowałem że stary strasznie się nagrzewał (nie można było utrzymać na nim dłoni). Po wymianie zauważyłem że na "nowym" silniku szyba podnosi się znacznie szybciej.
Dodatkowo stary silnik miał spore luzy - ślimak w przekładni ślimakowej opiera się na małej blaszce która, jak zakładam, po latach użytkowania spłaszczyła się i pozwalała ślimakowi przesuwać się w obie strony.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1