BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 19:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] diagnoza przepływomierza
PostNapisane: 2 stycznia 2016, 11:16 
Pierwsze kroki

Witam. Mam problem z skaczącymi obrotami na wolnych obrotach. Dojeżdżam do skrzyżowania wrzucam na luz i obroty skaczą od 300 do 1200. Na kompie wyskakuje błąd czujnika położenia wałka ale wymieniałem już na ori i dalej świeci. Objawy ustępują gdy odłączam wtyczkę od przepływomierza. Samochód ma wyższe obroty wolne ale już nie skaczą.Po podłączeniu pod komputer wyskakują mi takie wartości przepływki. przepływ masy powietrza 14-16 kg/h i integr. pow. na biegu jałowym 1.6 kg/h. Zauważyłem że gdy obroty wariują ta druga wartość spada na wartość ujemna.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] diagnoza przepływomierza
PostNapisane: 2 stycznia 2016, 11:35 
Zacna persona forum

Garaż: Wymiana uszczelniaczy zaworowych bez demontażu głowicy: https://sprzedajemy.pl/wymiana-uszczeln ... nr65354533

Wzmocnienie podłogi BMW e46 e36: https://sprzedajemy.pl/naprawa-mocowani ... nr53378978

Wymiana opon,Pozostała mechanika. ISTA INPA
Jeśli masz przepływomierz klapkowy to możesz go pomierzyć multimetrem na włączonym zapłonie. Poszukaj na forum jest temat jak to zrobić.

Wymiana opon,Pozostała mechanika. ISTA INPA
Kodowanie BMW seria E ICOM

Osoby z interfejsem BMW https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... 066388&z=7

PostNapisane: 2 stycznia 2016, 11:59 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39, e46
Kod silnika: m54b22, m52tub20
Pierwsza sprawa to jaki silnik bo przepływ powietrza zależy od pojemności.Druga sprawa to podejrzeć temperaturę płynu i powietrza jaką widzi sterownik.Trzecia sprawa to ten czujnik wałka,bez powodu nie pokazuje błędów.Może coś z wiązką najczęściej przy wtyczce.

PostNapisane: 2 stycznia 2016, 12:12 
Pierwsze kroki

Silnik 1.8 is z 1997 r. Temperatura płynu i powietrza jest dobra.

PostNapisane: 2 stycznia 2016, 16:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39, e46
Kod silnika: m54b22, m52tub20
Taki przepływ powietrza to może mieć ale 2,8 a nie 1,8.Nic nie piszesz jak to się stało,czy było coś grzebane.Przestawiony rozrząd może dawać taki efekt a przy okazji błąd wałka.

PostNapisane: 2 stycznia 2016, 16:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Przepływka juz z drutem wiec nie pomierzysz (widzę że 97 rok, to już silnik m44), sprawdź też sondę lambde, ponieważ jak zaczyna padać lub ma zwłokę w pomiarach to mogą falować obroty (przetestowane). A z tym że odepniesz przepływkę i się polepsza wcale nie musi oznaczać jej uszkodzenia, po odłączeniu przepływomierza sterownik przestaje również korzystać z sondy lambda. Ale sprawdź coś z tym czujnikiem położenia wałka, jak dalej wali błąd, a czujnik nowy to musi coś być z wiązką. Czujnik można sprawdzić jeszcze w inny sposób, mianowicie gdy ulegnie uszkodzeniu sterownik silnika przełącza wtrysk półsekwencyjny (tak, nie sekwencyjny tylko pół sekwencyjny :) kto nie wierzy niech poczyta, większość bmek z lat 90 ma wtrysk pół sekwencyjny 2+2 lub 3+3) przełącza się na full grupe (wszystkie wtryski jednocześnie). Najlepiej to sprawdzić przykładając rękę do wtryskiwaczy czy pracują wszystkie naraz czy nie. A i w DIS jest taka opcja która pokazuje czy czujnik wałka jest aktywny (sprawny) czy nie aktywny.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1