BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 19:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] m43 1.6 wywala olej spod pokrywy zaworów
PostNapisane: 2 stycznia 2016, 12:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: F20
Kod silnika: N13b16
Witam wszystkich forumowiczów. Zacznę od początku. Przed świętami padł mi rozrusznik a żeby go wyciągnąć trzeba odkręcić cały dolot. Tak też zrobiłem, wszystko pięknie ładnie poskładałem i wyczyściłem od razu dolot, odme, silniczek krokowy i wszystkie węże bo było trochę masła a odma wręcz była cała zawalona. Zmieniłem uszczelki itp. Przy pierwszych odpalaniach auta obroty wariowały ale później już się uspokoiło. Ogólnie po wyczyszczeniu wszystkiego wolne obroty spadły z 1100 do około 800 i trochę czepie silnikiem z tym, że odkąd mam to auto delikatnie falowały obroty więc tym się nawet nie przejmowałem. Problem pojawił się dziś jak jechałem do rodziców. Nawet nie w połowie drogi zaczął mi z nawiewów lecieć dymek jak stanąłem na światłach i śmierdziało przypalonym olejem. Zajechałem pod biedronkę otwieram machę a tam istny rozpiździel. Olej cieknął spod uszczelki pokrywy zaworów i spod korka wlewu oleju. Powycierałem co się dało, poczekałem chwile i pojechałem dalej. jeszcze raz po drodze żeby sprawdzić co to się dzieje ale już nie dymiło i olej też nie leciał. Teraz moje pytanie. Co jest powodem dla którego w pokrywie zaworów jest takie ciśnienie ? przed rozkręcaniem wszystkiego wszystko było ok i nigdzie olej mi nie leciał. Coś mogłem źle podpiąć ? o czymś zapomnieć ? wszystkie węże przed odpaleniem auta pierwszy raz sprawdziłem po 3 razy i jedynie z czym miałem problem to mały wężyk z prawej strony silnika wychodzący z elektrozaworu https://c1552172.ssl.cf0.rackcdn.com/43551_x800.jpg) bo dalej nie jestem pewny czy ma on sobie wisieć czy być podpięty do zaworu AGR? może ktoś będzie wiedział. Dodam jeszcze, że jak pierwszy raz odpaliłem auto i je zgasiłem i zajrzałem pod korek oleju to wyleciała mi chmurka spalin. Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. Co może być nie tak ? odma padła i robi się tak duże ciśnienie w układzie, że aż olej wypływa ? czy może przyczyna jest inna ? wiem, że nikt nie jest wróżką ale może ktoś już tak miał.

Dodam jeszcze, że auto ma założony gaz. A jadąc w środe autem trasę 20 km gaz się w pewnym momencie wyłączył i musiałem jechać na benzynie choć może to akurat sporadyczny przypadek. Kiedyś też tak miałem jak za bardzo cisnąłem autem. Dziś jak zauważyłem problem z olejem to już przez resztę trasy jechałem na benzynie na wszelki wypadek ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] m43 1.6 wywala olej spod pokrywy zaworów
PostNapisane: 2 stycznia 2016, 13:48 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
wszystko wskazuje na niedrożną odmę
a ten wężyk podciśnienia trzeba podpiąć
tutaj sobie popatrz jak to powinno być
http://www.realoem.com/bmw/select.do

PostNapisane: 2 stycznia 2016, 15:03 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
też obstawiam odmę, sprawdź czy jest drożna, a najlepiej ją wymień

PostNapisane: 2 stycznia 2016, 15:33 
Pierwsze kroki

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Wężyk podpięty zgodnie ze schematem z realoem http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts ... Id=11_1398

Co do odmy to ją przed chwilą odkręciłem. Patrząc na nią od spodu to już cała spróchniała, że tak to ujmę. Nie wymieniałem jej jak ostatni raz odkręcałem dolot bo wszystko działało dobrze. Oczywiście wtedy ją odkręciłem i czyściłem bo w środku było pełno masła ale dziś ją wgl rozpołowiłem a i tak pełno w niej szlamu jest. Tak, że w poniedziałek kupię nową odmę i mam nadzieje, że to to. Nic innego do głowy mi nie przychodzi i też chyba nic innego nie blokuję tak przepływu powietrza w pokrywie zaworów.

Może ktoś jeszcze coś podpowie co sprawdzić ewentualnie. Teraz pozostaje czekać do poniedziałku aż sklepy otworzą.

PostNapisane: 2 stycznia 2016, 16:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Masłem się nie przejmuj, są ujemne temperatury i woda się wykrapla, a jeszcze jak się jeździ na krótkich odcinkach to tym bardziej, w zimie zawsze mam troszeczkę szlamu na korku od oleju a latem nigdy.
Odme można sprawdzić w bardzo łatwy sposób w tym silniku, odpal silnik i odkręć korek oleju (ale nie sciągaj go całkiem żeby nie chlapało olejem) jak zasysa powietrze i silnik zaczyna kuleć na obrotach tzn, że jest sprawna (przez korek oleju i przez odme zasysane jest w tym momencie "lewe powietrze") jeżeli była by zatkana lub zatkany wąż idący od pokrywki zaworów wtedy nie było by żadnej różnicy w pracy silnika. Tylko zanim przejdziesz do tego testu a jeździłeś z odpiętym wężykiem od tego siłowniczka do skracania dolotu to podepnij go i odlacz aku, wcześniejsza nierówna praca wynikała właśnie przez ten wężyk, zasysane było lewe powietrze. Odrazu możesz sprawdzić czy ten siłowniczek działa i czy jest szczelny, na zgaszonym silniku powinen wyskoczyć, po odpaleniu powinien zaciągnąć tłoczek (Podczas uszkodzenia cały czas jest "krótki" dolot żeby nie ograniczać mocy silnika, co osłabia elastyczność na niższych obrotach, polecam poczytac o tzw. DISA)

PostNapisane: 2 stycznia 2016, 16:25 
Pierwsze kroki

Co do tego małego weżyka to tylko chcialem się upewnić czy dobrze go podłczylem tak, że z tym jest git. Ogolnie to jak zgasilem auto jak sie kapnalem ze mi leci olwj i odkrecilem korek od oleju to bylo jak bym piwo otwieral(w butelce)dosc wyczepane ;D ogolnie to autem wyjechalem z garazu w srode i zrobilem 30 km a dzis 25 km okolo i juz po przejechaniu ok 7 km zaczalem czuc olej przypalany. Moze lecialo caly czas po trochu ale tego nawet nie kontrolowalem. Auto chodzilo inaczej niz przed robieniem z rozrusznikiem. Obroty na biegu jalowym spadaja do 800 i autem telepie. Teraz to i tak musze odme wymienic bo stara rozwalilem z ciekawosci jak to wyglada w srodku. No chyba ze jest jeszcze jakis inny element, ktory odpowiada za poprawne cisnienie w komorze z zaworami? Ale chyba nie ma.

PostNapisane: 5 stycznia 2016, 11:59 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich. Zmagań z autem ciąg dalszy. Odma założona i wszystko złożone ale obroty wariują jak szalone a po odpięciu przepustnicy jakoś obroty się normują. Rzecz w tym, że przepustnicy nawet nie ruszałem.. :mad:

PostNapisane: 5 stycznia 2016, 13:04 
Pierwsze kroki

Edytować się nie da więc napiszę pod sobą. Idę rozkręcać zaraz znów cały kolektor ssący i skręcę wszystko na sylikonie. Może gdzieś łapie lewe powietrze a dopiero teraz to wyszło. Rozpiąłem klemy jeszcze i złączyłem ze sobą bo niby to w jakiś sposób kasuje nawet nie błędy ale adaptację. Pewien nie jestem. Wszystkie węże są ok i już z zamkniętymi oczami mógł bym się zabierać za to.. Sprawdziłem jeszcze serwo czy wgl jest ciśnienie tam ale od razu było widać, że auto inaczej (gorzej) pracuje. Przeczyszczę wszystkie wtyczki benzyną ekstrakcyjną i będziemy widzieć co dalej. Dziwi mnie fakt, że silnik pracował dobrze a po rozkręceniu i wyczyszczeniu wszystkiego dzieją się takie cyrki..

PostNapisane: 5 stycznia 2016, 14:50 
Częsty bywalec

To przy skladaniu gornej czesci kolektora z dolnym (tam gdzie jest odma) nie dawales sylikonu? Tu moze.byc przyczyna, tam sa jednorazowe metalowe uszczelki z przetloczeniem, ze jak dokrecisz to sie rozgniata. Jak nie chcesz kupowac nowych (jedna chyba jak dobrze pamietam 20zl) to zloz to na sylikon.
W sterowniku silnika m43 same odpiecie aku ( nawet samego plusa lub minusa) nawet na minute powoduje skasowanie bledow i adaptacji nie trzeba zwierac klem, sprawdzane inpa.

PostNapisane: 5 stycznia 2016, 16:55 
Pierwsze kroki

Dobra. Złożyliśmy wszystko na sylikonie i.. nic.. dalej auto chodzi jak chodziło. Trzyma obroty ale bardzo niskie, że aż prawie gaśnie a zaraz mu coś odwala i obroty rosną do 2 tyś. i spadają znów. Reakcja na gaz też szalona bo lekko się musnie pedał gazu a obroty już do 3 tyś. no ale tak sobie auto chodziło i chodziło i nacisnąłem ręką na gorę kolektora ssącego tak, żeby jeszcze bardziej go docisnąć i naglę obroty wzrosły i przez chwile auto chodziło normalnie. Problem w tym, że jak jeszcze bardziej dokręcimy śruby to zaraz się przekręcą gwinty i tyle z tego będzie. Jutro z rana zrobię drugie podejście i dam dużo więcej sylikonu.. ogólnie widać, że jakiś janusz robił z tym autem bo oglądając zdjęcia kolektorów ssących wszędzie są dwie szpilki i jedna ta bliżej bloku silnika cieńsza śruba a u mnie było wszystko na bądź jakich śrubach i to jeszcze gwinty były pozrywane. Kwestia teraz zabawy z uszczelnieniem tego..

PostNapisane: 5 stycznia 2016, 17:38 
Pierwsze kroki

I już edytować nie mogę. Mam jeszcze pytanie odnośnie zaworu AGR chodzi mi dokładnie o numer 5 ze schematu:
http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=11_1398
tam jest takie coś jak by pokrętło. Czy to jest tylko zabezpieczenie czegoś i po prostu się obraca ? Nie służy to do ustawiania czegoś? ;>

PostNapisane: 5 stycznia 2016, 22:17 
Częsty bywalec

co rozumiesz pod pojęciem AGR? bo to jest zwykly elektrozawor podcisnienia. tam to jest taka jakby zaślepka, nie wiem do czego to konkretnie służy, bardzo możliwe że 3 droga, czyli upust podciśnienia z tego zbiorniczka, żeby otworzyła się przepustnica DISA do skracania dolotu. Bo ona na zgaszonym silniku jest otwarta i zamyka się po uruchomieniu silnika jak zassie podcisnienie, nastepnie otwiera sie jakos przy 4k rmp w zaleznosci od obciazenia.

PostNapisane: 5 stycznia 2016, 23:21 
Pierwsze kroki

Sugerowalem sie skrotem AGR bo tak na realoem opisany jest ten podzespol ;) ale wlasnie chodzi mi o ten elektrozawor. Wlasnie tak myslalem ze to dziala ale i tak wielkie dzieki za potwierdzenie mojej tezy i za wszystkie podpowiedzi :) mam nadzieje ze jutro pozbede sie lewego powietrza i silnik wreszcie zacznie prawidlowo pracowac ;)

PostNapisane: 6 stycznia 2016, 16:03 
Pierwsze kroki

Jeszcze trochę a wjadę tym autem do rzeki bo mam powoli dość. Cały dolot jest szczelny a mimo wszystko dalej chodzi źle. Wszystko poskładałem, uszczelniłem i dalej to samo. Odkręciłem odme i zatkałem palcem wąż i też otwór w dolocie którym wsysane jest powietrze z odmy i.. Auto chodziło normalnie.. Myślę sobie no to może odma puszcza pod spodem. Dałem sylikon i zrobiłem uszczelkę odpalam.. dalej to samo. Wyciągnąłem wąż z odmy i zatkałem wlot do odmy i auto znów ożyło.. a palec mi wsysało do odmy.. węża sprawdziłem od odmy i jest szczelny. Dlaczego jak podepnę węża do odmy to auto znów chodzi źle.. już sam nie wiem na co mam patrzyć. Czy gdzieś jeszcze puszcza mi powietrze a zatykając odmę akurat powietrza jest tyle ile potrzeba. Jeszcze mam pytanie odnośnie wężyka który idzie do przepustnicy do jakiegoś zaworu, za co ten zawór jest odpowiedzialny? bo odpiąłem tego węża i odciąłem dopływ powietrza zastawiając palcem to auto przez chwile normalnie chodzi ale tylko przez chwile.

PostNapisane: 6 stycznia 2016, 17:41 
Częsty bywalec

To co idzie do przepustnicy to evap (opary paliwa ze zbiornika).
A z tym jak zatkasz odme i jest ok to zprawdz czy korek wlewu oleju jest szczelny, bo wlasnie przez niego i przez odme moze ciagnac lewizne. Jak korek szczelny to zostaja uszczelki pod pokrywa zaworow i pod tymi srubami.

PostNapisane: 6 stycznia 2016, 17:46 
Pierwsze kroki

No właśnie.. uszczelke mi zmieniał ojciec w poniedziałek. Ja teraz jeszcze pokręciłem się przy aucie jak było odpalone i zaraz patrze znów mi olej gdzieś ucieka. Wymacałem sam tył pokrywy zaworów przy podszybiu. i palce z oleju.. cieknie dokładnie tam gdzie jest to pół kole z tyłu na podszybiu. Nie wiem czy tata źle uszczelki nie założył albo mu się gdzieś podwinęła.. wtedy też może ciągnąć lewe powietrze. Jak by nie to cieknięcie to można by nawet odpiąć wąż od odmy zatkać ją a wąż puścić dłuższy pod autem i wtedy silnik pracuje równo no ale to już jest druciarstwo i pójście na skróty.

Idę ściągać pokrywę zaworów.. Mam nadzieje, że nie na marne.

PostNapisane: 6 stycznia 2016, 23:19 
Pierwsze kroki

Nareszcie silnik dziala prawidlowo ;) trzyma obroty i nic nie faluje. Sciaglem pokrywe zaworow i wtedy zobaczylem ze Ojcu podwinela sie uszczelka na samym koncu na podszybiu, sam zakladajac za pierwszym razem o cos sie zachaczylem i tez sie podwinela tyle ze sie kapnalem zanim skrecilem ;-) wszystko ladnie wyczyscilem i jeszcze sprawdzilem czy w tych kanalach nic nie blokuje przeplywu powietrza ale wszystko bylo git. Autko odpalilem i sukces ;) dzieki wielkie wszystkim za pomoc a w szczegolnosci picia9669 ;)

PostNapisane: 6 stycznia 2016, 23:54 
Częsty bywalec

Nie ma sprawy. Dobrze ze juz dziala tak jak trzeba ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1