BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 19:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] spalona cewka
PostNapisane: 6 stycznia 2016, 20:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 316i compact
Kod silnika: M40
Witam, problem dotyczy e36 316i m43 cewka zapłonowa brak iskry na 3 cylindrze, cewka na 3 złączu jest przetopiona i peknieta pytanie czy to wina samej cewki czy przyczyną będzie sterownik silnika, czy jest sposób by sprawdzić sterownik - napięcie na cewkę

Sprawdzilem komputerem jest błąd 55 brak zaplonu, auto pali na 3 cylindry jak wyżej

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] spalona cewka
PostNapisane: 6 stycznia 2016, 20:55 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Jak jest widoczne uszkodzenie cewki to ją wymień. Jak będzie dalej problem to będziesz myślał nad kompem ale z tego co piszesz to 100% cewka.

PostNapisane: 6 stycznia 2016, 21:03 
Pierwsze kroki

No to fakt cewka napewno, troszkę goni mnie czas bo autem do pracy smigam a znów części zamawiać oby to była tylko cewka stało się to po tym jak wcześniej wykrecalem i czyscilem świece, czytałem że w sterowniku lecą tranzystory

PostNapisane: 6 stycznia 2016, 21:53 

Sterownika raczej nowego nie zamówisz więc raczej to nie byłby zakup przy okazji. Zrób cewkę bo inaczej się nie dowiesz czy DME działa.

PostNapisane: 6 stycznia 2016, 21:59 
Pierwsze kroki

Chodziło o allegro i używany ale ok dam znać co wyjdzie

PostNapisane: 6 stycznia 2016, 22:07 

Cewkę polecam Ci kupić nową. To element, który ulega naturalnemu zużyciu i kupowanie leciwego oryginału to nie koniecznie dobry pomysł.

PostNapisane: 6 stycznia 2016, 23:24 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
ded napisał(a):
Cewkę polecam Ci kupić nową. To element, który ulega naturalnemu zużyciu i kupowanie leciwego oryginału to nie koniecznie dobry pomysł.

cewka w m43 nie pada zbyt często, zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że jest to bardzo rzadka usterka, a w cenie jednej nowej można mieć kilka lub kilkanaście używek (na allegro od 20 do 100zł)

PostNapisane: 7 stycznia 2016, 02:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Przechodzilem to wczoraj, z cewka sie stopila, nie palil na drugi cyl. Po kupnie drugiej sprawnej cewki dalej to samo, przyczyna okazalo sie uszkodzony sterownik silnika, po wymianie sterownika wszystko dziala. Pech chcial ze na probe podpialem stary sterownik by zczytac dane z inpy no i znow zjaralo cewke ;/. Takze twierdze ze cewka ulegla uszkodzniu poprzez sterownik a nie na odwrot. Sterownik poprostu laduje cewke i nie zwalnia impulsu zeby nastapil przeskok iskry, cewka zwyczajnie zaczyna sie grzac i topic.
Takze jezeli nie chcesz drugi raz kupowac cewki to jej nie podlaczaj do uszkodzonego sterownika!!!!
Co ciekawe ta wylana stopiona cewka dziala, odpalilem na 10s silnik. Lecz i tak juz zaopatrzylem sie w kolejna dla bezpieczenstwa.

PostNapisane: 7 stycznia 2016, 10:34 
Pierwsze kroki

Powiedz mi jak zmieniałes sterownik u mnie nie ma immo jak będę wymieniać sterownik trzeba kodować ?

PostNapisane: 7 stycznia 2016, 11:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Sterownik chyba dostalem bez immo, ale tego nie jestem pewien. Choc moj niby mial immo ale zostalo usuniete bez ingerencji w sterownik, tylko zrobiona zwora we wtyczce od immo zeby rozrusznik krecil. Na nowym sterowniku normalnie odpalal i pracowal, ale nie chcial sie laczyc z inpa, jednak z disem laczyl. Przelozylem ze starego do nowego kosc pamieci eeprom i mam w nowym sterowniku stare ori kodowaniei dzialajaca inpe. Tych sterownikow nie da sie kodowac, maja pamiec eeprom (tylko do odczytu), teoretycznie sie da, ale trzeba to robic ultrafioletem i programowac na zewnatrz w programatorze.
Szukaj takiego sterownika ktory ma ten sam nr czesci boscha (nr bmw moze byc inny bo on wlasnie odpowiada za wersje kodowania) i albo tak zostawisz albo przelozysz swoja pamiec do nowego i bedziesz miec staro-nowy sterownik

PostNapisane: 7 stycznia 2016, 11:48 
Pierwsze kroki

Tak coś na ten temat wiem, kiedyś się w to bawilem BMW mam od niedawna i poznaje to auto sterownika silnika jeszcze w nim nie otwieralem w nim ale właśnie czytam że pamięć da się przełożyć więc super zobaczymy co będzie kupilem sterownik identyczny identyczne numery za śmieszne 30 zł i na zapas już 2 cewki teraz tylko czekać na kuriera :/ i zobaczymy

PostNapisane: 9 stycznia 2016, 22:28 
Pierwsze kroki

A oto wyniki, sterownik otwarty i przepalila się ścieżka obwód drukowany od tranzystora do zlacza, podejrzewam że to wina złego styku fajka - świeca moja wina dzień przed awaria sprawdzilem świece i musiałem źle nie do końca wcisnąć fajkę zgrzalo cewkę i poszło na sterownik, cewka używana sterownik używany przełożył em sobie epprom z mojego i BMW pali od strzala

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1