BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 16:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Raz zaskoczy, raz nie zaskoczy
PostNapisane: 18 listopada 2007, 12:17 
Witam, problem jest tego typu że raz mi auto zapali a raz nie ale od początku. Sprawa wyglada tak, wsiadam sobie do samochodu, przekrecam kluczyk, zapalaja sie kontrolki, czekam aż zgasną te które mają zgasnąć i przekrecam dalej i tu zaczyna sie mój problem. Po przekreceniu nic sie nie dzieje, nic nie kreci, wiec wracam kluczykiem i raz jeszcze proboje, czasami zaskoczy za 3 przekreceniem, czasami za 5 a czasami za 1. Myslalem ze to akumulator wiec go podladowalem ale to nie on, poznije myslalem ze nie mam gdzies masy, posprawdzalem i to tez nie to. Mysle ze gdziej jest jakis brak styku, moze jakas kostka. Jezeli mozecie to prosze o jakies podpowiedzi. Autko to e36 Coupe 1,8IS POZDRAWIAM

Ostatnio edytowano 18 listopada 2007, 19:42 przez kielbu, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 18 listopada 2007, 13:12 
Forumowicz

Witam mysle ze padl Ci rozrusznik.Prawdopodobnie automat elektromagnetyczny.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 listopada 2007, 15:59 
Częsty bywalec

Moje BMW: ciemne coupe
sprawdzałeś wszystkie przewody złączki kostki itp. idące do rozrusznika ?? wydaje mi się że jak padł by "elektromagnes" to wcale by nie łapał a on kręci wtedy kiedy mu się chce , wina prawdopodobniej jest w rozruszniku , nie potrafię ci napisać co dokładnie bo się na tym nie znam rozbierz rozrusznik i przejrzyj to się okaże

Tytuł:
PostNapisane: 18 listopada 2007, 17:38 
Forumowicz

To jest wlasnie objaw zacierajacego sie automatu.Gdyby slychac bylo dzwiek zalaczanej zebatki rozrusznika to mozna by bylo podejrzewac jeszcze silnik rozrusznika.

Tytuł:
PostNapisane: 18 listopada 2007, 18:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
Cześć
Zanim wyjmiesz rozrusznik sprawdż czy stacyjka wogóle podaje prąd na styk automatu rozrusznika to ten cieńszy przewód czarno-żółty.

Tytuł:
PostNapisane: 18 listopada 2007, 22:07 
A gdzie dokładnie szukać tego automatu rozrusznika, macie moze jakies zdjecie bo jestem zielony????

Tytuł:
PostNapisane: 18 listopada 2007, 22:12 
Marek WGR napisał(a):
Cześć
Zanim wyjmiesz rozrusznik sprawdż czy stacyjka wogóle podaje prąd na styk automatu rozrusznika to ten cieńszy przewód czarno-żółty.

Bardzo poprawna diagnoza. Pozdrawiam ;)

Tytuł:
PostNapisane: 18 listopada 2007, 23:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
Automat rozrusznika to elektromagnes który spełnia dwie funkcje wypycha bendix i załącza prąd do silnika rozrusznika.Znajduje się przy rozruszniku to ta górna część rozrusznika do niego są przykręcone przewody http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=12&fg=25 :nr.3 z tego linku

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2007, 07:10 
Panowie, szczerze powiedziawszy to mialem ladny problem z odnalezieniem tego rozrusznika, moze mi ktos okreslic obrazowo badz slownie gdzie mam go szukac, moze potrzebny jest kanal bo od spodu silnika nie patrzylem,

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2007, 12:26 
Ja proponuje jechać do dobrego elektryka. Miałem taki problem w swoim e34. Naprawa kosztowała mnie 50 zł moze to tanio a może drogo nie wiem ale napewno lepiej dać komuś kto się zna bo samemu to można tylko pogorszyć sprawe.

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2007, 14:07 
Tak zrobie ale najpierw wolabym sam zerknac czy nie jestem w stanie cos tam przeczyscic. Pozdrawiam

[ Dodano: 21 Listopad 2007, 13:35 ]
To jak pomoze mi ktos zlokalizowac ten rozrusznik, tzn w ktorym miejscu go szukac, pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1