BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Potrzebna pomoc przed zakupem....
PostNapisane: 23 listopada 2007, 11:41 
Pierwsze kroki

Siemka :) mam troche pytan raczej zwiazane z mechaniką.Mam odlozone pieniązki na nową (uzywaną) Bejce 316 coupe z 95 r stylizowana na m3 za 12400 zł.Iteraz pytanka,poniewaz koles sprzedający autko zapwenia ze ma przejechane 124 tys km jednak nie jest to udokumentowane wiec jak moge sprawdzic czy autko faktycznie ma taki przebieg ? gdzie grzebac lapami na co zwracac szczególna uwage ? nie liczac tego czy siedzienie,kierownica itd sa powycierane,chodzi mi raczej o mechanike pojazdu...takie wstepne ogledziny potem stacja diagnostyczna.pozatym powiedzcie ile taka betka jest jescze w stanie przejechac km ? jezdze w miare spokojnie :P tak mi sie wydaje przynajmniej.ile mniej wiecej bede musial w takie autko wlozyc w skali rocznej zakladając ze rocznie przejade 15-20 tys km.wiem ze to troche glupie pyt bo nikt nie jest w stanie przewidziec co i kiedy sie zepsuje ale tak na podstawie waszych doswiadczen :P ps rozrząd nie byl jeszcze wymieniany,kolo sie przyznal odrazu.No i to by bylo na tyle narazie,jak bd mial wiecej pyt napewno sie odezwe.

PS.nie bardzo wiedzialem gdzie ten temat wrzucic w razie czego prosze przeniesc temat i o poinformowanie mnie o tym :wstyd:

Ostatnio edytowano 23 listopada 2007, 11:44 przez SzymcioPL, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Potrzebna pomoc przed zakupem....
PostNapisane: 23 listopada 2007, 11:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
SzymcioPL napisał(a):
ps rozrząd nie byl jeszcze wymieniany,kolo sie przyznal odrazu

skoro jest to '95 rok to silnik powinien być już na łańcuszku (M43), a przy przebiegu lekko ponad 120tys. km nie ma mowy o wymianie łańcucha rozrządu :zdziwko:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2007, 11:50 
Pierwsze kroki

Dzieki :] heh no coz widzocznie sprzedajacy ma takie same pojecie o mechanice jak ja :rotfl: czyli zadne hehe a tak pozatym to kto mi odpowie na pytania ?

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2007, 11:56 
Przyjaciel forum

SzymcioPL, na dzień dobry (przed oględzinami) weź od właściciela 7 ostatnich znaków z VINu (nr nadwozia) i wpisz tu

http://www.e34.de/vin/

lub

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi

wówczas dowiesz się czy oby na pewno wszystko jest OK z samochodem, a jeśli chodzi o oględziny auta to trzeba to robić uważnie i najlepiej we dwójkę (bo kupujący ma zbyt duże emocje podczas zakupu)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2007, 12:02 
Pierwsze kroki

Ok zrobie jak mowisz, pewnie masz racje co do emocji jestem w gorącej wodzie kąpany autko jest ładne to biore hehe nie no zart. moze uda mi sie wyrwac zaprzyjaznionego mechanika ja sprawdze czy ladne a on czy sprawne...pojutrze dam znac co i jak z autkiem...jestem pelen nadzieji :D Dzieki za link i za wszystko :]

Ostatnio edytowano 23 listopada 2007, 12:06 przez SzymcioPL, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2007, 12:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
rorafalki to pewnie wynika z tego że sprzedający mają pojęcie o tym co sprzedają jak krowa o prowadzeniu Ferrari :hyhy:

SzymcioPL

Co do Twojego pytania to w dziale "Wszystko o BMW" jest na górze post "Jak kupować BMW" a na forum było już sporo pytań tego typu więc poszukaj ;) =>szukaj

Co do przebiegu nie ustalisz tego,zwłaszcza jeśli nie masz do niej papierów ( gdyby byłu można byłoby się skontatkować z ASO/Serwisem który ją piastował i zobaczyć czy przebieg jest realny) a tak to podejrzewam że miała coś ponad 200 tyś. jak większość.
Koszta to napewno serwis pełen na sam początek ( nie będą spore jeśli auto było dbane,rozrząd teoretycznie Ci odpada do robienia,jak wspomniał Rorafalki - łańcuch) ale tarcze klocki,płyny myślę że ewentualnie drobne elementy zawieszenia - więc w jakimś 1000 - maks 1200 na sam początek się zmieścisz ale to Ci się potem zwróci.Zostanie Cio tylko przyjemność z jazdy.

Tytuł: Re: [e36] Potrzebna pomoc przed zakupem....
PostNapisane: 23 listopada 2007, 12:05 
Pierwsze kroki

SzymcioPL napisał(a):
Siemka :) mam troche pytan raczej zwiazane z mechaniką.Mam odlozone pieniązki na nową (uzywaną) Bejce 316 coupe z 95 r stylizowana na m3 za 12400 zł.Iteraz pytanka,poniewaz koles sprzedający autko zapwenia ze ma przejechane 124 tys km jednak nie jest to udokumentowane wiec jak moge sprawdzic czy autko faktycznie ma taki przebieg ? gdzie grzebac lapami na co zwracac szczególna uwage ? nie liczac tego czy siedzienie,kierownica itd sa powycierane,chodzi mi raczej o mechanike pojazdu...takie wstepne ogledziny potem stacja diagnostyczna.pozatym powiedzcie ile taka betka jest jescze w stanie przejechac km ? jezdze w miare spokojnie :P tak mi sie wydaje przynajmniej.ile mniej wiecej bede musial w takie autko wlozyc w skali rocznej zakladając ze rocznie przejade 15-20 tys km.wiem ze to troche glupie pyt bo nikt nie jest w stanie przewidziec co i kiedy sie zepsuje ale tak na podstawie waszych doswiadczen :P ps rozrząd nie byl jeszcze wymieniany,kolo sie przyznal odrazu.No i to by bylo na tyle narazie,jak bd mial wiecej pyt napewno sie odezwe.

PS.nie bardzo wiedzialem gdzie ten temat wrzucic w razie czego prosze przeniesc temat i o poinformowanie mnie o tym :wstyd:

Kolego 124tys przebiegu 95rok i nie udokumentowany przebieg...... ;)
Silniczek jest już na łańcuszku wiec rozrzadu sie nie wymienia.Jak nie zajechany to jeszcze autko Ci posłuży przez pare lat.Najlepiej bedzie jak podjedziesz sobie na stacje diagnostyczna i obejrzysz sobie dokładnie samochód.Czemu 1.6???Według Mnie powinienes poszukac sobie IS-a, praktycznie to samo spalanie a frajda z jazdy o wiele lepsza.Masz moze foty auta??

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2007, 12:07 
Pierwsze kroki

No tak CiOoS bylem przygotowany na taki wydatek thx za takie wstepne podsumowanie wydatkow na poczatek ale jak wspommniales potem juz tylko przyjemnosc z jazdy :super: trzymajcie kciuki ! ! !

[ Dodano: 23 Listopad 2007, 12:09 ]
No tak fotek brak moge zrobic najwczesniej pojutrze.jak beda to oczywiscie wrzuce :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2007, 12:11 
Przyjaciel forum

SzymcioPL, jeden z userów miał 316i coupe (silnik M43, łańcuch), teraz ma E39. Zapytaj go jak auto się spisywało etc. i powie Ci o wszystkim:

http://www.bmw-sport.pl/profile.php?mod ... ile&u=1063

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2007, 12:14 
Przyjaciel forum

rorafalki może lepiej nie bo 316 zrobi się zaraz 328 :hyhy: :D Hehe

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2007, 12:14 
Pierwsze kroki

Thx dobry pomysł :hyhy:

[ Dodano: 23 Listopad 2007, 12:16 ]
hehe CiOoS nie grozi w eksplatacji to raczej nie na moj portfel :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2007, 12:16 
Przyjaciel forum

CiOoS napisał(a):
rorafalki może lepiej nie bo 316 zrobi się zaraz 328 :hyhy: :D Hehe

dokładnie, apetyt rośnie i to bardzo :hyhy:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2007, 12:19 
Pierwsze kroki

Gdyby zamiast tej 2 w srodku byla 1 to jeszcze by sie mozna bylo zastanowic ale 2 odpada :P no chyba ze jakas podwyzka w pracy na dniach :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2007, 12:20 
Przyjaciel forum

SzymcioPL, za pół roku i tak będziesz szukał BMW z większym silnikiem, a spalanie wzrośnie, ale nieznacznie ;)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2007, 12:22 
Przyjaciel forum

SzymcioPL a nie słyszałeś reklamy w radiu??"......weź kredyt.....bezpieczny....Weź kredyt...... DB kredyt....." :rotfl: :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2007, 12:25 
Pierwsze kroki

Mysle ze za pol roku jeszcze nie :P ...chyba ze ta moja planowana betka okaze sie totalnym padlem hehe no ale moje mazenie http://imgmoto.trojmiasto.pl/moto/tapet ... 01_800.jpg moze tak za 2 latka sprawie sobie prezent pod choinke :D

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2007, 12:27 
Przyjaciel forum

SzymcioPL, gust masz dobry (marzenie) więc auto też kupisz fajne :ok:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2007, 12:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: e87
Kod silnika: n45b16
a 1.6 tak naprawdę nie jest taka dużo tańsza w utrzymaniu jak np. 2,0 ........ a potem dużo stracisz bo jak będziesz odsprzedawał to nikt nie chce qp z motorem 1.6.....ja naprawdę musiałem zejść ostro z ceny i dopiero poszła ;) dołóż lepiej trochę i kup 2,0 zadbane (rorafalki ma do sprzedania taką)

Ostatnio edytowano 23 listopada 2007, 12:29 przez KubaCK, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2007, 12:29 
Pierwsze kroki

taaa kredycik :):) w sumie gdyby bank łaskawie uzyczyl by mi ze 130 tys to bylo by to calkiem przyjemne....w takim pojezdzie to i mieszkac moge hehe http://bmw.resmoto.com/opisy/7series/e6 ... 0li_01.JPG

[ Dodano: 23 Listopad 2007, 12:32 ]
2.0 kurde ale wy kusicie hehe boje sie ze na benz nie wydole :P a nie chce truc betki gazem :/

Ostatnio edytowano 23 listopada 2007, 12:30 przez SzymcioPL, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2007, 12:37 
Przyjaciel forum

Wierz mi że na sekwencji wcale nie stracisz. :) Dużo osób ma i jest bardzo zadowolonych zwłaszcza tych które sporo jeżdża.I wierz mi że sekwencja w BMW to nie grzech. :cwaniak:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1