BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Brak Ogrzewania E 36 320i
PostNapisane: 20 listopada 2007, 19:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47TU
Witam możecie mi pomóc kupiłem niedawno moją pierwsze BMW ale niemam ciepłego ogrzewania wskaznik temperatury silnika po rozgrzaniu stoi pionowo mam tylko zimne powietrze górna rura od chłodnicy jest ciepła a dolna zimna płynu chłodniczego niebrakuje jest na ostatniej kresce ostatnio próbowałem odpowietżyć odkreciłem 2 korki od zbiorniczka wyrównawczego i odpowietrznik dolałem płynu aż pokazał się w odpowietrzniku (na drugi dzień poziom płynu był tak jak przed nalaniem na górnej kresce) ale żadne bombelki nieszły (tak gdzieś wyczytałem że trzeba zrobić) kogo nispytam to mi daje inną odpowiedz i niewiem wkońcu co to jest pomóżcie :zalamany: wersja z klimą rok 93

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2007, 19:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E84
Garaż: Było E36,E39,E60
masz zle odpowietrzony,albo gdzies ucieka.
jak odpowietrzasz daj ogrzewanie na ful,i dolewaj płynu,potem zakręć duzy korek,i niech powietrze ucieka małym.Poszukaj na forum jak sie odpowietrza układ!

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2007, 20:24 
Pierwsze kroki

czyli myślisz że to nieżadna część i jeszcze napisałeś że ucieka ale płyn czy ciepłe powietrze
:)

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2007, 20:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E84
Garaż: Było E36,E39,E60
chodziło mi o płyn.Musisz dobrze odpowietrzyć,układ jesli to nie pomoże szukaj dalej.Nie zachlapuje Ci maski?zobacz tez czy nie leje na dole zbiorniczka wyrównawczego.
ps.Kiedyś jak padała mi pompa wody to miałem słabe ogrzewanie

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2007, 21:02 
Pierwsze kroki

maski mi niezachlapuje silnik jest czyściutki tylko pod zbiorniczkiem niesprawdzałem jutro postaram się to sprawdzić :)

Tytuł: ogrzewanie
PostNapisane: 20 listopada 2007, 21:12 
Pierwsze kroki

Przeszedłem przez to - jest to zawór nagrzewnicy i albo się zacią albo całkiem nie działa.
Znajdziesz go na przegrodzie ( silnik kabina) od strony kierowcy
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2007, 19:11 
Pierwsze kroki

Witam odpowietrzyłem dzisiaj dobrze (zagotowałem płyn i poluzowałem odpowietrznik wyskoczyła piana a jak zaczą lecieć płyn to zakreciłem) ale jak silnik jest gorący płyn mi spiernicza dołem jest tam taka śruba plastikowa pod zbiorniczkiem wyrównawczym była niedokrecona więc ją zaczełem dokrecać i w pewnym momęcie zaczą mi lećieć płyn chyba ukreciłem gwint wiecie jaka to śruba jest ? ma na środku otwór na imbus bo musze wymienić chyba i do tego w zbiorniczku jest tyle płynu ile było nic nieubyło co teraz musze zrobić i czy przez to że tamtedy płyn uciekał (tylko na gorącym silniku uciekał) niema ogrzewania

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2007, 19:58 
Pierwsze kroki

Studnia22 - wodę to ty gotuj w domu w czajniku w autku raczej nie.
Ale na poważnie - widzę że sobie nie radzisz , jedz Ty lepiej do jakiegoś wróża(czytaj mechanika) niech obluka co i jak odpowietrzy, zobaczy czy zawór nagrzewnicy się otwiera , zapłacisz 20 zł i masz z głowy , jak on coś urwie to i zj.........ać jest kogo, a tak sam ukręciłeś śrubę i co?.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2007, 21:02 
Pierwsze kroki

z tego forum pochodzi ten tekst

Aby odpowietrzyć układ musisz zagotować płyn i odkręcić śróbe tuż obok korka wlewu do zbiornika wyrównującego. Powinna toczyć się piana. Jak zacznie wylatywać płyn to zakręć i po problemie. Pozdrawiam. Jak nie wiesz jak to wyglada pisz na PW prześle fragmęt instrukcji obsługi bmw E36 o odpowietrzaniu iukładu. Ale dokładnie to samo Ci napisałem.

tak zrobiłem jak tu pisze a śrube dokrecałem i w pewnym momęcie zaczeło ciec z niej to chyba jest ukrecona tylko niewiem z kąd ten płyn ucieka jak w zbiorniczku wyrównawczym jest pełno gdzie jeszcze się wlewa płyn chłodniczy bo ja nieznam się na autach to moje pierwsze

[ Dodano: 21 Listopad 2007, 21:24 ]
obrazek śruby powinnien się pokazać przy moim profilu

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1