BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 00:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Coś nie halo z temperaturą
PostNapisane: 24 maja 2010, 19:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 36
Kłaniam się Panowie.
Od jakiegoś czasu prześladuje mnie pewien problem z moją E36 ( 97r. ). Otóż zdarza się, że podczas wegetacji w wielkomiejskich korkach tudzież mocniejszym przegazowaniu auta wskazówka temperatury silnika postanawia, wbrew mojej woli, uciec poza upragniony "pion". Wówczas muszę stanąć, rozkecić na maksa ogrzewanie i czekać aż skubana powróci do pionu. Trwa to moment, ale...

...jest problem, otóż ( teraz pewnie wielu z Was mnie znielubi tudzież uzna za profana bądź innego masona, Żyda czy geja ) wpsomniane auta jest moim narzędziem pracy i robi kilomentry jako TAXI. Stąd osłabia mnie sytuacja kiedy rzecz wspomniana dzieje się np. w czasie jazdy z klientem. Szczerze powiem, że gdybym jechał taksą, w której koleś mi nagle na maksa puści grzanie, to poważnie zacząłbym się zastanawiać nad wychłostaniem go rozgotowanym porem tudzież wymierzeniem innej cielesnej kary.

Sam nie wiem co może byc przyczyną. Pół roku temu wymieniłem chłodnicę na nową ( stara przeciekała ), termostat, platikowy króciec, z pęknięcia w którym, uciekał płyn. Pompa wody była sprawdzana i jest ok. Generalnie są dni kiedy działa wszystko jak należy, ale są też dni kiedy probme się pojawia. Nie ma reguły. Wentylator się załącza etc.

Będę zatem wdzięczny za wszelkie sugestie jak ugryźć ten problem i z góry dziękuję.

Pozdrawiam
N.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Coś nie halo z temperaturą
PostNapisane: 24 maja 2010, 19:39 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Jesli pomaga wlaczenie ogrzewania to zaczalbym od wyciagniecia termostatu i pojezdzenia bez... Nie wiem czy u Ciebie wogle tak sie da ale jesli nie termostat to znaczyloby ze visco. Tak sobie mysle ze moze sprzegielko do wymiany, moze byc tez zapowietrzony uklad ale to chyba bardziej wnerwiajace by bylo.

Fajnie by bylo gdybys napisal jaki masz silnik. Ja mam doswiadczenie z 325tds a skoro jezdzisz w taxi to przyjalem ze tez masz klekota. Jesli tak to sam sie odpowietrza i to mozesz skreslic.

PostNapisane: 24 maja 2010, 19:54 
Pierwsze kroki

Wbrew pozorom nie mam klekota, co nie ukrywam, budzi zdziwienie w konteksie Taxi, ale wyszedłem z założenia, że jak mam mieć diesla, który pali mi o litr ropy mniej niż benzyna, to wolę mięc auto cicho i równo chodzące, którego koszty eklpoatacji są zapewne bardziej przyjazne niż w przypadku motoru wysokoprężnego. Oczywiście z całym szacunkiem dla posiadaczy diesli ;-) Ale do rzeczy; otóż zastanawiam się czy ja w ogóle mam visco ( to jest silnik 1.6 benzyna ) czy wentylator załączany elektrycznie. Generalnie nie znam się na tym, ale każdych napraw dokonuję u sprawdzonego mechanika i na pewno mam prawidłowo odpowietrzony układ. Facetowi też już powoli kończą się pomysły, co mnie z lekka przeraża.

PostNapisane: 24 maja 2010, 19:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
BMW na TAXI .. nie wiadomo czy to porazka dla bmw czy zaszczyt :hyhy: klienci waza sie jakby nie patrzec bmw... wyjmij termostat i sprawdz go czy otwiera sie do konca i przy jakiej temp. (kubek z goraca woda)

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 24 maja 2010, 20:47 
Pierwsze kroki

Mógłbym Ci napisać cały elaborat odnośnie wyższości BMW na taxi nad np. Mondeo, ale oszczędzę Ci tego ;-)
Natomiast termostat działa prawidłowo, już po jego wymianie ( jakieś pół roku temu ) podjechałem w międzyczasie kiedy znów mi jednego dnia temperatura podskoczyła, do sprawdzenia i wszystko było w porządku. Zresztą grzanie działa idealnie.

PostNapisane: 25 maja 2010, 07:15 
Forumowicz

nenufar napisał(a):
Mógłbym Ci napisać cały elaborat odnośnie wyższości BMW na taxi nad np. Mondeo, ale oszczędzę Ci tego ;-)
to dla mnie napisz
zawsze mnie zastanawiało jak ludzie reagują widząc bmw na taxi
trzeba przyznac ze to bardzo rzadki widok ;)

PostNapisane: 25 maja 2010, 07:28 
Forumowicz

Moje BMW: E36 323i Turing
Kod silnika: M52B23
Po Warszawie śmiga na Taxi BMW E38 z oznaczeniem 740i i emblemat chyba prawdziwy bo auto nie brzmi jak diesel jeździ w barwach Glob Taxi gdyby na postoju stało nawet 20 taksówek to i tak wybrał bym to E38 :)

Co do tematu to myślę że visko pada no chyba że wentylator masz elektryczny. Visko jest przykręcone do silnika, a wentylator elektryczny do chłodnicy i po tym można je odróżnić no i visko pracuje cały czas tylko z różnymi prędkościami.

PostNapisane: 25 maja 2010, 08:51 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
melon666 napisał(a):
nenufar napisał(a):
to dla mnie napisz
zawsze mnie zastanawiało jak ludzie reagują widząc bmw na taxi
trzeba przyznać ze to bardzo rzadki widok ;)

zależy gdzie, w rzeszowie rzadko widzę BMWTAXI, ale już w mniejszym miasteczku Jarosław, jest tam sporo e39

PostNapisane: 25 maja 2010, 10:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 34
Kiedyś miałem e 30 i miałem dokładnie taki sam problem jak ty . Jak jechałem było wszystko porządku dopiero jak się zatrzymałem na dłuższa chwile temperatura momentalnie szla do góry . Wymieniłem chłodnice i nic potem termostat i pompę wody i tez nic ,jednak okazało się ze to visco . Po wymianie visco wszystko wróciło do normy .

PostNapisane: 25 maja 2010, 11:39 
Pierwsze kroki

Ale z tego co mi wiadomo nie posiadam visca. Wedle mojej wiedzy mam wentylator elektryczny przy chłodnicy, ale jeszcze sprawdzę dla świętego spokoju.

Co do BMKi na Taxi...cóż, w tym fachu podstawa to niezawodne auto i to w dosłownym tego słowa znaczeniu. Czyli samochód, który po przebiegu przekraczającym znacznie magiczne 200 tys. km, nie zacznie się sypać. I właśnie takie jest to BMW. A jeśli już przytrafi się jakaś awaria, w końcu auto ma swoje lata, to koszt naprawy nie będzie wymagał ode mnie dorobienia na nią tańcząc na rurze w nocnym klubie ;-). Ponadto wyposażenie jest naprawdę bogate i w pełni sprawne co w przypadku takiej chociażby klimy ma tu kolosalne znaczenie. Klienci sobie to cenią; każdy lubi przemieszczać się autem, w którym nie skrzypią plastiki, działa elektryka i może podłączyć sobie laptopa do jednego z tylnych gniazd zapalniczki.

PostNapisane: 25 maja 2010, 21:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M40
Sprawdź dokładnie bo ja mam visco przy takiej samej pojemności tylko z 92 r.

PostNapisane: 26 maja 2010, 12:54 
Pierwsze kroki

Panowie, jako, że bardziej niż na zawartości komory silnika znam się na innych rzeczach, nie za bardzo wiem, gdzie owe Visco zalega pod maską. Wrzucam foto tego co pod maską zastałem i jak żywo visca tam nie widziałem, chyba, że się schowało ;-)

http://img31.imageshack.us/gal.php?g=zdjcie0117i.jpg

PostNapisane: 26 maja 2010, 13:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 328i
Kod silnika: M52B28
Wychodzi na to że nie masz wiskozy :) Coś mi tu się wydaje że to może być pompa wody.

PostNapisane: 26 maja 2010, 13:59 
Pierwsze kroki

No widzisz i na tym polega mój osobisty dramat ;-) Nie wiem, może do "Bravo" napiszę...
Pompę wody miałem sprawdzaną jakiś miesiąc temu i było ok. Sam nie wiem, dziś ujeżdżałem jakieś 6 godzin po mieście i było wszystko cacy, ale jak to mawiają: nie znasz dnia ani godziny.

PostNapisane: 26 maja 2010, 15:10 

Ja bym wyciagnal termostat, jesli to nie wahler to zmien od razu na wahlera. Jesli tak, to do wody i gotuj w garnku. Przy 90* powinien sie otworzyc wiec albo z termometrem sprawdzaj albo na czuja chwile przed wrzeniem wody.

Tak jak koledzy radza zaczalbym od zmiany pompy, pozniej zmienil wentylator, na koncu termostat. Nie wiem czy u Ciebie tez wystepowal platikowy wirnik w pompie ale w TDS to typowa usterka. Co prawda urywaja sie zwykle po sporym przebiegu ale roznie to bywa. Te metalowe tez potrafia psikusa splatac.

PostNapisane: 26 maja 2010, 18:32 
Pierwsze kroki

Powiem tak; pół roku temu wsadziłem nową chłodnicę i przy okazji władowałem nowy termostat ( Wahler- a jakże ), wymieniłem też czujnik wentylatora i taki plastikowy "pierdolnik", z którego wyciekał mi płyn chłodzący ( między chłodnicą zdaje się a kolektorem ). Niedawno jak wspominałem, sprawdzana była pompa wody i ponoć była w porządku. Pytanie zatem czy któryś z tych elementów mógł paść, tak krótko po wymianie? Moim skromny, pozbawionym wiedzy teoretycznej jak i praktycznej, zdaniem ta pieprzona temepratura podskakuje mi czasem dlatego, że nie zawsze załączy się wentylator, tak mi się wydaje. Sam już nie wiem.
Wiecie koledzy, ja jestem użytkownikiem auta pełną gębą, czyli czerpię radość i zarabiam jeżdżąc nim, lejąc paliwo, wymieniając elementy eksploatacyjne lub takie, które padną i wymiany wymagają. Ale uwierzcie mi, że jak mam zajrzeć pod maskę i coś tam rozkminić to już wolę przez godzinę oglądać konferencję prasową Jarosława Kaczyńskiego. Tak więc, wcześniej czy później, udam się do warsztatu, bo z natury rzeczy nie zabieram się za naprawianie czegoś na czym się nie znam. Ale dziękuję Wam za pomoc merytoryczną, bo przynajmniej wiem jak gadać z mechanikiem i oczym ;-)

Aha i jak ktoś będzie w Poznaniu i wyhaczy granatowego Touringa na Taxi, to jak babcię kocham, przewiozę za darmo ;-) Chyba, że się po drodze zagotujemy ;-)

PostNapisane: 26 maja 2010, 19:13 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Sprawdź termostat dla świętego spokoju, zdarza się że nawet od nowości są wadliwe (ponoć nawet bardzo często).

nenufar napisał(a):
Aha i jak ktoś będzie w Poznaniu i wyhaczy granatowego Touringa na Taxi, to jak babcię kocham, przewiozę za darmo Chyba, że się po drodze zagotujemy

Stoisz w sobotę pod głównym? :hyhy:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 26 maja 2010, 19:15 
Pierwsze kroki

No jasne i mam 45 zł za pizgnięcie drzwiami i 120 zł za kilometr ;-)

PostNapisane: 26 maja 2010, 19:21 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Choroba, a mi transport do Plewisk potrzebny :rotfl:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 26 maja 2010, 21:04 

Jesli podejrzewasz ze wentylator czasem sie nie wlacza to jak zobaczysz ze temp rosnie szybko wyskocz z auta, maska do gory i zobacz czy tak jest na prawde... Domyslam sie ze taka akcja moglaby zdziwic ewentualnego klienta ale obawiam sie ze nie masz innego wyjscia. Tak sobie jeszcze mysle czy nie moglbys pociagnac 2 kablekow do kabiny i podlaczyc do diody led. Zapalalaby sie gdy wentyl by dzialal. Wtedy mialbys podglad na zywo :d

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1