BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 00:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Nierówna praca silnika
PostNapisane: 1 lipca 2016, 13:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43B16
Witam wszystkich, posiadam e36 316i m43 z 96r i mam z nim problem. Może zacznę od początku. Auto kupiłem 2 lata temu i zero problemów wtedy, potem auto odstawilem do garażu i tak stało około roku, teraz gdy je odpalam to auto nierówno pracuje na wolnych obrotach nie zależnie czy silnik zimny czy ciepły. Myślałem że to przepływa więc podmienilem ją od innej m43 1.6 i było to samo, wymienilem też świece, czujnik biegu jałowego, gumę przepływomierza. Po podpięciu pod komputer pokazało status, że sonda lambda wyłączona. Kiedy władze klimatyzację i auto ma trochę wyższe obroty wtedy pracuje zauważalnie lepiej ale idealnie nie jest. Czy to może być sonda, która wskazywał komputer? Dodam też, że z wydechu po dodaniu gazu leci dużo wody, paliwa. Nie wiem co to dokładnie bo bardziej pachnie spalinami. Mam także problem poniewaz silnik odcina przy około 4,5 tys obrotów. Czy jest wstanie ktoś mnie nakierować czy to sonda czy raczej czujnik położenia wałka rozrządu? :(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Nierówna praca silnika
PostNapisane: 1 lipca 2016, 17:49 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
czy po tym roku jeżdziłeś autem,czy tylko go odpalasz?

PostNapisane: 1 lipca 2016, 18:08 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
Wilgoć w oleju, wilgoć w paliwie (w tłumiku już wiesz że masz, bo bryzga). Jeśli możesz - wymień olej i paliwo. Jeśli było mało paliwa - dolej trochę świeżej benzyny. Jeśli po rozgrzaniu spaliny mają intensywny zapach - zalewa go. Daj mu chwilę popracować, niech się mechanizmy rozruszają i niech dostosuje sobie korekcje.

PostNapisane: 1 lipca 2016, 18:17 
Pierwsze kroki

Auto tylko odpalalem kilka razy, nie jeździłem bo jest rozebrane i czeka na lakiernika. Paliwa było około 10-15 litrów. Teraz zostało jakieś max 5 litrów więc doleje około 20 litrów i zobaczymy czy to coś pomoże. Olej też będę wymieniał niedługo razem z filtrami :) czy po zalaniu nowym paliwem problem ustąpi?

PostNapisane: 1 lipca 2016, 18:54 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Szczerze to spróbowałbym przejechać troszkę kilometrów po tym przestoju i może się odmuli ;)

PostNapisane: 1 lipca 2016, 18:57 
Forumowicz

Nie wiadomo, ale jest taka szansa. Szacunkowo, w zbiorniku mogła skondensować się podobna ilość wody jak w tłumiku, a taka mieszanka za dobrze się nie pali, zwłaszcza jak benzyny nie było dużo (generatory pary do zubażania mieszanki pomijam, bo tam para jest wtryskiwana do mieszanki przy gorącym silniku).

No i musi trochę popracować po takim przestoju.

PostNapisane: 1 lipca 2016, 19:02 
Pierwsze kroki

Dobra dzięki panowie, spuszcze resztkę starego paliwa, wymienie filtr paliwa, wleje nowe, wymienie olej i filtr i pojeździe trochę po okolicy i zobaczę czy dalo to efekty :) a co może być ze odcina przy 4,5 tys? Przynajmniej tak pokazuje licznik :) wymieniałem go bo wcześniejszy się popsuł i chyba od czasu tej zmiany tak pokazuje :/

PostNapisane: 1 lipca 2016, 19:42 
Forumowicz

To trzeba sprawdzić czy 4,5 obr/m to tyle samo na liczniku, czy też licznik zaniża.

Jeśli zalewa, a tak wynika z Twojego opisu, to też może robić problem (ale to nie będzie odcinka zawsze w tym samym momencie, tylko duszenie się powyżej określonych obrotów).
Akumulator naładowany? Jeśli silnik po odpaleniu pracował mniej niż 10 m zanim zgasiłeś, to masz ujemny bilans. Kilkanaście takich odpaleń i już zaczyna słabo kręcić. Problem polega na tym, że to setki A oddane przy rozruchu akumulator będzie przyjmował z powrotem o wiele dłużej - co najmniej kilka minut (a w zimie kilkanaście) i żaden alternator tu nic nie da.
Jeśli nie jest doładowany, to też obciąża mocno silnik (jak masz wersję z klimą, to i z mocnym alternatorem, a taki potrafi nawet przydusić obroty na chwilę zanim regulator biegu jałowego je wyrówna, silnik oczywiście będzie pracował jakbyś jechał bez gazu - będzie obciążony na wolnych obrotach i drgania będą bardzo odczuwalne).

PostNapisane: 1 lipca 2016, 20:16 
Specjalista

podsumowując, zmień paliwo rozgrzej go i daj mu trochę w rurę,niech motor,wtryski,zawory popracują
Kosto napisał(a):
wymieniałem go bo wcześniejszy się popsuł i chyba od czasu tej zmiany tak pokazuje :/

czy licznik na pewno,od tej wersji silnika?

PostNapisane: 2 lipca 2016, 01:35 
Pierwsze kroki

Licznik wyskalowany do 240 więc chyba dobry. Też polift jak wcześniejszy. Panowie, wiecie może jak spuścić resztkę paliwa z baku? Jest jakiś wężyk pod bakiem albo coś w ten deseń? :)

PostNapisane: 2 lipca 2016, 08:07 
Specjalista

Kosto napisał(a):
Licznik wyskalowany do 240 więc chyba dobry

wersje do sześciu cylindrów,też są do 240
zdejmij weżyk z listwy wtryskowej i włącz na "krótko" pompkę paliwa

PostNapisane: 3 lipca 2016, 01:21 
Częsty bywalec

Kod silnika: M52B25
Latwiej zdjac waz paliwowy odrazu pod kanapa bezposrednio przy pompce paliwa, zalozyc inny i wlaczyc pompe na krotko i przepompowac do kanistra

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1