BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 21:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Silnik krokowy i przepływomierz
PostNapisane: 13 grudnia 2007, 21:01 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich mam takie pytanie jak zakupiłem auto to skakały obroty na zimnym silniku musiałem dodać gazu żeby nie zgasł a jak chwile pochodził to sie ustabilizował.Wymieniłem świece i kable 2 miesiące miałem spokój a teraz mam coś takiego.Jak odpalam auto na zimnym silniku załapie obroty a następnie gaśnie chyba że dodam gazu to już chodzi obroty nie skaczą tak jak kiedyś.Po prostu tak jakby zabrakło mu paliwa.Dodam że mam senkwencje.Może to silnik krokowy albo przepływomierz chętnie rozbiorę i przeczyszczę ale nie wiem gdzie się znajduje silnik krokowy i jak wygląda?Jak go przeczyścić czym?i to samo tyczy się przepływomierza to wiem jak wygląda ale gożej z demontażem.Prosze o jakieś instrukcjie.POZDRAWIAM

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2007, 21:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
Czyscic to mozesz felgi. Musisz przelozyc czesci z innego auta jesli masz dostep i zobaczyc czy praca silnika sie poprawila, jesli nie masz takiej mozliwosci czesci musisz kupic i wymienic, zobaczysz wtedy czy pomoglo. Demontaz jest tak prosty ze az nie potrafie go opisac, odkrecasz wyjmujesz i po sprawie

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2007, 22:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
miałem podobny przypadek
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... +obrot%F3w walka trwała długo dopiero dwa dni temu w warsztacie poprawiona zotała mapa wtrysków dla gazu 9SEKWENCJA) no i obroty na benzynie i na gazie bajeczka

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2007, 04:30 
Poszukaj zanim zapytasz

Ostatnio czyściłem koledze w 316 silniczek krokowy i pomogło z tym że miał inne objawy bo mial poprostu za niskie obroty zwłaszcza po rozgrzaniu silnika. Czyściłem środkiem do mycia silników sporo czarnego nalotu wyleciało i efekt obroty podskoczyły o 200 i są wporządku. Silniczek krokowy masz na prawo od przepustnicy i dochodzą do niego dwa gumowe węże i wtyczka blokowana metalowym zatrzaskiem.

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2007, 15:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
krilan napisał(a):
poprawiona zotała mapa wtrysków dla gazu 9SEKWENCJA) no i obroty na benzynie i na gazie bajeczka

z tego co sie orientuje, sekwencja zczytuje mape ze sterownika benzyny, wobec czego wgrano mape dla benzyny? czy wgrali ci mape dla sekwencji bo cos mi tu nie gra, a sam mam problem z gazem ale to przez to ze benzyna mi nie chodzi najlepiej - na benzynie mam duzo CO w spalinach i wydluzone czasy wtryskow (5-6ms na jałowym)

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2007, 15:34 
Pierwsze kroki

moim zdaniem jest to przeplywomierz na 99% wez od kogos na chwile i sprawdz jak bedzie chodzil na drugim przeplywomierzu moze za malo dostaje powietrza i sie dusi nie ma sily a krokowy ja w swojej buni czyscilem benzyna ekstrakcyjna i pomoglo pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15 grudnia 2007, 19:23 
Pierwsze kroki

Mam ten sam problem w e36 1,8 ale nie wiem gdzie sie znajduje silnik krokowy i przeplywomierz. Moze ktos ma jakies fotki gdzie to sie znajduje??

Tytuł:
PostNapisane: 15 grudnia 2007, 21:47 
Siemanko mam problem z beta na pierwszym biegu mocno szarpie, a jak depne na drugim to mam ten sam problem,reszta biegow dziala o.k .wymienilem sade ale problem zostal,wiec podpielem jeszcze raz pod kompa i ponoc jest problem z przepływomierzem, ale musze upewnic sie na forum zanim kupie nowy. pozdrawiam i dzieki

Tytuł:
PostNapisane: 16 grudnia 2007, 10:06 
Pierwsze kroki

pikacz napewno przeplywomierz jest w nim blaszka taka i ona mogla sie zaciac i za malo daje powietrza i szarpie jezeli masz ja zagazowana to przy wystrzale sie psuje a zeby kupic nowy przeplywomierz jest problem bo duze koszty sa a jezeli urzywka to trudno znalesc pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 12:20 
Pierwsze kroki

Ja mam taki sam problem, odpalam auto mi kleczy na obrotach dam gazu to zamuli, ale po chwili sie wszystko uspokaja i jest okej az do nastepnego zgaszenia i odpalenia. Bylem na komputerze i okazalo sie ze do wymiany przeplywomierz zamowilem na allegro uzywany sprawny za 150zl numer czesci 0280202134 mam nadzieje ze wsio bedzie okej :)

**** 1998 BMW E38 728i****

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 23:46 
Siemka... Borykam sie z podobnymi problemami i z tego co zauważyłem sa trzy główne przyczyny, przpływomierz, sonda i silnik krokowy. Mógłby ktoś opisać objawy przy poszczególnych usterkach... Dodam tyle że miałem problemy z "lewym" powietrzem działy sie wtedy cuda, a teraz to jest już lepiej tylko że ja jej gaz w deche a ona zaskakuje dopiero po paru sekundach, w przypadku mniejszego gazu jest czas zasłapania jest dłuższy, dziwne troche bo wszystko w normie dopóki silnik zimny, potem to juz nie ma jazda...
Z góry wielkie dzienka i zycze szerokosci...

Tytuł:
PostNapisane: 21 grudnia 2007, 12:33 
Poszukaj zanim zapytasz

siemka tez mam problem gdy zapinam drugi bieg i na obrotomierzu mam około 1600 obr. i daje gaz do dechy to becia mi szarpie dopiero tak po 2300 obr zaczyna dopiero przyspieszac POMOCY!!!!!!!!!!!! :mur:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1