BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 05:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Problem z układem chłodzenia
PostNapisane: 13 listopada 2007, 14:33 
Pierwsze kroki

Niedawno zagotowała mi się woda w chłodnicy, rozerwało chłodnice. Chłodnica wymieniona ale teraz problem polega na znalezieniu przyczyny usterki. Otoz silnik nagrzewa sie dosc szybko, gdy wskazowka ustawia sie na srodku z chłodnicy przez korek wywala wode.
1. Uklad byl odpowietrzony
2. Oba weze od chłodnicy sa zimne
3. Ogrzewanie nie działa
Wiec powstaje pytanie czy to uszczelka pod glowica, pompa wody, termostat?

Ostatnio edytowano 13 listopada 2007, 15:42 przez johnbonanza, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Problem z układem chłodzenia
PostNapisane: 13 listopada 2007, 15:32 
Zacna persona forum

johnbonanza napisał(a):
Niedawno zagotowała mi się woda w chłodnicy, rozerwało chłodnice. Chłodnica wymieniona ale teraz problem polega na znalezieniu przyczyny ustrki. Otoz silnik nagrzywa sie dosc szybko, gdy wskazowka ustawia sie na srodku z chłodnicy przez korek wywala wode.
1. Uklad byl odpowietrzony
2. Oba weze od chłodnicy sa zimne
3. Ogrzewanie nie działa
Wiec powstaje pytanie czy to uszczelka pod glowica, pompa wody, termostat?

Jaki silnik ?

A masz zalaną wodę czy płyn do chłodnic ? Jeżeli chłodnica jest zimna tzn że termostat się nie otwiera i nie puszcza płynu na chłodnicę, wymień termostat i zobacz czy dalej będzie to samo.

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2007, 15:40 
Pierwsze kroki

Silnik M50 B20.
Zalany oczywiscie płynem.
Szczerze mowiac tez wydaje mi sie ze to wina termostatu ale mechanik chcial mi juz uszczelke pod glowica wymieniac...

Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2007, 15:42 
Zacna persona forum

johnbonanza napisał(a):
Silnik M50 B20.
Zalany oczywiscie płynem.
Szczerze mowiac tez wydaje mi sie ze to wina termostatu ale mechanik chcial mi juz uszczelke pod glowica wymieniac...

Zasugeruj mu w takim razie niech najpierw sobie ją zmieni pod deklem :hyhy: Niema śladów oleju w płynie nigdzie ? Bo dziwne jest że wcześniej rozerwało chłodnicę czyli tak jakby uszczelka, sprawdzałeś korek w chłodnicy czy ciśnienie puszcza ? Weź go przeczyść...

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2007, 21:22 
Pierwsze kroki

Problem rozwiazany. Okazalo sie ze padla pompa wody. Wskazowka ktora podpowiada o niesprawnej pompie jest specyficzny dzwiek ktory ona wydaje - to rada dla ludzi ktorzy bede mieli podobny klopot.

Tytuł:
PostNapisane: 1 grudnia 2007, 20:07 
Forumowicz

Moje BMW: 750i
Kod silnika: M70B50
Wymieniłam chłodnicę ale okropnie szyby zaczeły parować , nawet zaparowała szybka gdzie są zegary od środka/nigdy sie tak nie działo/ .Czy znowu mi coś padło :23:

Tytuł:
PostNapisane: 1 grudnia 2007, 21:11 
Pierwsze kroki

To chyba teraz czas na nagrzewnice albo uszczelnienie przewodów :P

Tytuł:
PostNapisane: 24 grudnia 2007, 08:23 
Forumowicz

Tomciu ty to potrafisz pocieszyć biedaka :kwasny: parowanie samoistnie się straciło cud chyba :23: Niestety płyn zaczął mi gdzieś uciekać , w silniku nie ma .Pytałam się znajomego to mówił ,że może zapowietrzony ,moja pamięć jest ogromna i zapomniałam jak to zrobić. Widzieć go będę dopiero za tydzień żeby znowu powiedział co i jak. Mam nadzieję ,że będzie na tyle cierpliwy :41: Choć nie powiem zaczynam tracić cierpliwoś do tego auta :19:

Tytuł:
PostNapisane: 24 grudnia 2007, 10:15 
Pierwsze kroki

Dorcia a sprawdz jeszcze pod dywanikiem kierowcy czy masz sucho?jeżeli wyczujesz ze to płyn to na 100%trzeba będzie dostać sie do nagrzewnicy,podokrecaj wszystkie opaski na gumowych wężach :D

Tytuł:
PostNapisane: 24 grudnia 2007, 10:37 
Pierwsze kroki

witam miałwm kiedys taki problem w swojrj e-34 AC schnicer nie zagrzałem auta tlko słyszłem ze sie właczył wetylator od klkimy zostawiłem auto zeby ostygło i co sie pózniej okazało ze musze wymienic wetylato wiskotyczny i cały problem tearaz nie ma mowy ze temp przekroczy 90 stopni pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 24 grudnia 2007, 11:54 
Uzależniony od forum :)

taxi22 napisał(a):
e-34 AC schnicer

Hehe... A jaki to model ACS'a?

Tytuł:
PostNapisane: 24 grudnia 2007, 12:13 
Forumowicz

volter7 napisał(a):
Dorcia a sprawdz jeszcze pod dywanikiem kierowcy czy masz sucho?jeżeli wyczujesz ze to płyn to na 100%trzeba będzie dostać sie do nagrzewnicy,podokrecaj wszystkie opaski na gumowych wężach :D
Sprawdzane było sucho , niestety zobaczyłam wycieki z spod chłodnicy na dwóch końcach jej /przynajmniej to tak wygląda /Przecież nowa :41: Warsztat chyba nie minie żeby zlokalizować faktyczne wycieki lub reklamacja chłodnicy :41: Pozostaje iść pod kościół pożebrać kasiurkę na moje biedactwo a co inni mogą to ja też, wystarczająco wypłaciłam sie na maleństwo :41: Na poważnie to nerwy puszczają mi już totalnie :45:

Tytuł:
PostNapisane: 24 grudnia 2007, 12:18 
Pierwsze kroki

Delikatny wyciek-to jest przyczyna bo gdy silnik jest zagrzany powstaje też delikatne ciśnienie w ukladzie chłodzenia co powoduje szybkie znikanie płynu.Nie denerwuj sie :P na świeta nie ma sensu :14:

Tytuł:
PostNapisane: 24 grudnia 2007, 12:23 
Forumowicz

Tomku ale wyciek jest duży bo zostaje nie wiele w pojemniku wyrównawczym co dziennie musze dolać :41: .Jak mam coś zrobione to chcę żeby było ok. Dzięki za słóweczka otuchy :D

Tytuł:
PostNapisane: 24 grudnia 2007, 12:29 
Pierwsze kroki

Ok Dorcia skoro sie już aż tak zawziełaś :D to sprawdz dokladnie ten przewod gumowy ktory wchodzi od doły chłodnicy czy jest mokry?dokręć tą opaske ewentualnie sprawdz czy nie pękł przy opasce?sprawdz tak samo górny przewod?może być delikatnie sparciały i dopiero przy rozgrzanym silniku będzie widać-kiedy ciśnienie się zrobi w układzie. Nie poparz się i nie odkręcaj kurka :|

Tytuł:
PostNapisane: 24 grudnia 2007, 12:40 
Forumowicz

volter7 napisał(a):
sprawdz tak samo górny przewod
górne przewody mam obydwa wymienione jedynie został nie wymieniony ten od spodu kasy brakło :41: Co do kurka to już przerabiałam ale dzięki za pamięć . Może znasz sposób na odpowietrzanie bo też mam chyba zapowietrzony 8) Dzięki z góry :39:

Tytuł:
PostNapisane: 24 grudnia 2007, 12:55 
Pierwsze kroki

czy masz chłodnice razem ze zbiorniczkiem wyrównawczym?Jeżeli tak to obok kurka co sie wlewa płyn masz śrubke na śrubokręt (krzyżak)rozgrzewasz silnik do normalnej temperatury az poczujesz ze obydwa przewody chłodnicy (ten górny i dolny) są ciepłe oczywiście musisz mieć ustawione pokrętło w kabinie na ciepłe (nie musisz włączać nawiewu)i delikatnie odkręcasz śrubokrętem tą śrubke jak pisałem wcześniej.Wystarczy jak ją poluzujesz az do momentu kiedy będzie wylatywało zgromadzone powietrze.ZAKRECISZ DOPIERO JAK BEDZIE WYPLYWAL SAM PłYN......Bądz ostrożna :|

Tytuł:
PostNapisane: 24 grudnia 2007, 15:33 
Pierwsze kroki

witam jesl kolego nie wiesc co to jest AC schnicer to mało wiesz jrsli masz e-34 to powiem ci tyle że nie masz podejscia pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 24 grudnia 2007, 15:37 
Pierwsze kroki

Jak chcecie sobie dogryzać to nie tutaj.pozdro :znudzony:

Tytuł:
PostNapisane: 24 grudnia 2007, 15:41 
Pierwsze kroki

witaj kolego nikt nie chce nikomu dogryzac tylko koles pisze co to za AC schnicer hehe wiec mu tłumacze

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1