BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 05:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Problem z rozrusznikiem przy odpalaniu?
PostNapisane: 31 grudnia 2007, 19:07 
Forumowicz

Mam BMW 318iS [E36] z 93roku. Czasem przy odpalaniu, (a ostatnio coraz częściej) gdy przekręcam kluczyk słychać zgrzyt i jak go puszczam słychać drugi raz zgrzyt. Dopiero za druga próbą odpalenia kręci normalnie. Czasem słychać jakby kręcił na pusto czyli bez obciążenia. Co to jest czy to tulejki i bendyks? Jaki koszt jest naprawy rozrusznika? Pewnie lepiej od razu zrobić całą regenerację. Jaki jest koszt takiej regeneracji? I czy jest dużo roboty aby wymontować rozrusznik. Czy jest dobre podejście aby go wyjąć? Czy regenerować go samemu czy tylko samemu go wymontować, a regenerację zlecić elektrykowi?? Są jakieś problemy jak sie samemu go regeneruje potrzebne są jakieś przyrządy robi sie coś z komutatorem podczas regeneracji?? Czy kłopotliwa jest wymiana tulejek samemu?

Proszę o odpowiedź na moje pytania.

Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnio edytowano 31 grudnia 2007, 19:19 przez furious1, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2007, 19:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
Warto wyjąć i przejrzeć wymienić szczotki, tulejki zgrzyt może być spowodowany przepuszczającym bendiksem ale także uszkodzoną przekładnią satelitarną więc trudno oszacować jakie będą koszty.Z wyjęciem jak masz kanał narzędzia i trochę zdolności dasz radę.Przy założeniu że tulejki ,szczotki i bendiks do wymiany to około 150zł i Twoja robota.

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2007, 19:25 
Forumowicz

Umiejętności trochę mam, narzędzia i kanał też się znajdą. Słyszałem że w jakimś modelu trzeba wyjąć kolektor,żeby wyciągnąć rozrusznik. Więc mówisz że w iS'ie da sie z kanału. To OK. A jak rozpoznać czy to przekładnia satelitarna? Czy jest problem z wymianą jej? Czy trudno wymienia się bendiks?? A z tulejkami nie ma problemu??

Dzięki

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2007, 19:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
Awarię przekładni trudno przeoczyć po rozmontowaniu stojana włóż w nią wirnik i sprawdż czy obraca się bez zacięć jeśli będzie dobrze rozbierz ją umyj i nałóż smar.Jutro postaram się wysłać Ci zdjęcia na pw co i jak .

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2007, 21:31 
Forumowicz

Ok dzięki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1