BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 05:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 318i / 318tds zapytanie
PostNapisane: 31 stycznia 2008, 17:23 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam wszystkich forumowiczów,
Chciałbym prosic Was o porade.
Przymierzam sie do zmiany samochodu i bardzo podoba mi sie BMW i tu nie mam wątpliwosci czy warto kupic, czy nie; samochod jest ładny, świetenie sie prowadzi, ma dusze i naped na tylne koła :)
Ale jak sprawa wygląda z niezawodnościa?
Od 4 lat jezdze Mercedesem 190D z 1987 roku. Przejechalem ponad 40tys kilometrów bez najmniejszego klopotu!! Zmiana oleju co 10tys raz zmieniłem wszystkie tarcze i klocki i to tyle! Troszke rdzewieje i pewnie gdyby nie to, pojezdzilbym nim jeszcze pare lat.
Czy jesli kupie BMW 318i, lub 318tds limuzyna, 1997r, jest szansa, ze bede mial rownie niezawodny samochod? Który silnik lepiej?
Szczerze powiedziawszy, jak poczytalem sobie forum, to przerażenie ogarnia!! Prawie juz sie napaliłem na ten model, ale boje sie ze bede mial znim same kłopoty i wydatki...
Dodam, ze nie spiesze sie z zakupem i nie bede szukał "taniego" egzemplarza!
Wdzięczny bede bardzo za każdą odpowiedz.
Pozdrawiam serdecznie, Paweł Tabor.

BMW - Bedziesz Miał Wydatki ??? :P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2008, 17:40 
Zacna persona forum

co do wersji silnikowej to juz Twój wybór jakie koszty chcesz poniesc , powiem jedno szukaj swierzo sprowadzonych nie bitych !! takim dłużej pojezdzisz ! ze stosunkowo małym przebiegiem pamietaj że 1.8 tds jest najsłabszym silnikiem w e-36 osobiscie mam 2.5 00 td i róznice w spalaniu sa niewielkie
BMW bokiem musze wchodzic:)
BMW będziesz mógł wyprzedzac :)

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2008, 17:53 
Poszukaj zanim zapytasz

kazio1919 dzieki za odp, mam zamiar kupic sprowadzony, byc moze nawet samo pojade, choc wole poszukac w polsce.
2.5 tds bardzo mi sie podoba, ale jest niestety drozszy od 318i/tds
Nie zalezy mi jakos specjalnie na mocy, choc tez lubie boki :D Ale moge poczekac z tym do zimy :P
Fajnie jest miec oszczędne auto, ale najwazniejsza sprawa to niezawodnosc!!
Jakos mam wieksze zaufanie do silników wolnoscących... a to ze benzyna wiecej pali? Co z tego ze spali 2l/100 mniej, jesli do tdsa bede musial dołożyc 1000, czy 2000, jak sie popsuje... No ale moze sie myle, dlatego do Was pisze :)
kazio1919 a jak z niezawodnością Twojego R6 TDS? Silnika i ogółem?

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2008, 18:25 
Zacna persona forum

a wiec tak :) ja posiadam TD nie TDS róznica w mocy 28 koni ale TD jest bardziej oszczedny
wczesniej miałem 2.5 TD z 92 padła pompa wtryskowa na ciepłym silniku długo trzeba było go kręcic >>>>>> sprzedałem
kupiłem ostatnio 2.5 TD ale rok 96 tutaj jest juz pompa nowszej generacji wiec pali na dodtyk jeżeli nie katujesz auta to długo ci potrzyma wogóle kupno diesla w bmw to wielka loteria ! widziałem przypadek jak kumpel tak sie napalił na 325 TDS wyglancowana w kompra silnika tak sie świeciła jak psu .... pojechalismy iii pompa wtryskowa do wymiany ( ciężko paliła na ciepłym ) turbina puszczała olej sprzegło na wymarciu ale dla kogoś kto sie nieza te elemęty sa do niezauważenia !! a umnie przy przebiegu 170 tys książka ser, :) był do wymiany termostat i filtry i olej jak poszukasz to też trafisz pod warunkiem że nieponiosa Cie emocje bo łatwo sie zakochac w dzwięku 6 cylindrów i pomruku turbiny pisze oczywiscie o 2.500 TD ponieważ wiele opini jest że 1.8 to za słaby silnik w sedanie

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2008, 18:32 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m52
1000 czy 2000 dokładki?... Do każdego trzeba dołożyć czy to diesel czy bęzyna. Ja kupywałem już kilka aut czy za 5tyś czy za 20tyś jeszcze mi się nie trafiło żeby na początek nic nie trzeba było dołożyć, przeważnie wszystko wychodzi w pierwszym miesiącu użytkowania. Chociaż niektórzy nie dokładają i też jeżdżą (aby koła się kręciły)

Mam 318 tds 97rok, 350tyś/km, śmigam już rok. Na początek wymieniłem sprzęgło, naprawiłem klime i kilka drobnych żeczy. Ogulnie jestem zadowolony z tego auta, jak na ten silnik naprawde ma kopa, spalanie 5 - 6.5 l/100km.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1