diesel a zwlaszcza 2,5 td i tds to moje przeklenstwo...dwa razy mi pekla glowica i to jest najgorszy scenariusz jaki moze sie trafic...chodzi o to ze dali dupy konstrulujac ten silnik glowica jest za dluga i za Cieka (scianki glowicy) tak ze nawet niedlugie przegrzanie silnika zazwyczaj konczy sie jej peknieciem i to zazwyczaj na 6 cylindrze...
Najwazniejsza jest profilaktyka i zapobieganie...do ukladu chlodzenia nie nalezy lac wody tylko plyny chlodnicze gdyz woda moze zakamienic uklad badz uszkodzic pape..nie jesty to wielki koszt a pewnosc 100% no i najwazniejsze nie szalec....nawet zakopanie sie w sniegu zwlaszcze dla uparciuchow ktorzy chca na sile wyjechac, skonczyc sie moze wymiena lub ewentualnie regeneracja glowicy...A jesli ucieka Ci plyn to sprawdz czy weze od ukladu chlodzenia sa sztywne (napapowane) po przejechaniu kilku kilometrow...jesli jeszcze dochodzi do tego bialy dym z wydechu to masz pewnosc ze masz walnieta uszczelke lub nie daj boze glowice....Jak ja wymienialem glowice jakis rok temu to kosztowala 1000zl...na szczescie pozbylem sie tej bawarki i teraz wierze juz tylko w BMW w benzynie (bez gazu)....Pozdrawiam i mam nadzieje ze w Twoim przypadki to nie bedzie peknieta glowica...
_________________ Bylo E36 318i compakt, E34 525tds, Ford Mondeo WK-3, jest E36 320i sedan
casanovak corp.
|