BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 16:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] help
PostNapisane: 19 lutego 2008, 12:12 
Poszukaj zanim zapytasz

kupiłem 320i turning. Faluje na obrotach świecą się kontrolki od ilości płynu w spryskiwaczach . po 3 dniach mam dosyć. czy ktoś podniesie mnie na duchu

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2008, 15:44 
Pierwsze kroki

Wymień czujnik poziomu płynu bo w tym aucie one często padają. Tym samym jeden problem z głowy. Co do falowania obrotów to dałeś mało informacji. Auto ma gaz? To zasadnicze pytanie. Często źle zamontowana instalacja jest przyczyną. Trzeba ją poprawić i będzie ok. Zacznij jednak od wyczyszczenia silniczka krokowego i sprawdzenia nieszczelności w ukł. dolotowym.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2008, 12:22 
Poszukaj zanim zapytasz

dwaliszkiewicz, czesc kolego. niemam założonego gazu,z tym czujnikiem miałes racje jest zjedzony przez rdzę. świci kontrolka od ilości płynu chłodniczego,klocki też świecą no i mruga check. poza tym gdzie mogę dostać te czujniki ?. dopiero co kupiłem a kasa się kończy. dzięki za pomoc z prośbą o dalsze łaski :oczami:

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2008, 11:11 
Pierwsze kroki

Witam, nie masz co denerwować się na auto tylko na poprzedniego właściciela. Moim zdaniem e 30 to jeden z lepszych modeli. Prosty a jednocześnie posiada nowe rozwiązania. Wytrzymały tani dynamiczny itd. Niestety świecenie się kontrolki płynu chłodniczego również spowodowane jest czujnikiem. Materiał z którego jest zrobiony pływak nie jest wieczny. Czas daje mu radę! Musisz go wymienić, a do tego czasu zmostkuj przewody dochodzące do tego czujnika i lampka nie będzie cię denerwować. Świecenie klocków również spowodowane jest zepsutymi czujnikami lub ich brakiem! Koszt zakupu takich czujników to parę PLN-ów więc tutaj nie ma co kombinować. Prakyucznie wszędzie dostępny towar.

Odnośnie falowania obrotów to nie jest prosty temat. Pierwsze co musisz zrobić to:
- wyjąć i wyczyścić silnik krokowy
- wyjąć i wyczyścić przepustnicę
- wyczyścić przewody gumowe do przepustnicy silniczka krokowego
- sprawdzić nieszczelności w ukł. dolotowym (znajdują się one najczęściej na przewodach gumowych doprowadzających powietrze do przepustnicy lub silniczka krokowego)
- sprawdzić ustawienie rozrządu
- sprawdzić przewody zapłonowe, kopułkę i palec (wszystko wyczyścić)
- sprawdzić świece zapłonowe
- wyczyścić przepływkę
- sprawdzić pracę sondy lambda (zrobisz to za pomocą miltimetra/miernika el.)

Jest trochę roboty, ale nie wiąże się to z wydatkami. Można to zrobić samemu.

Miłej pracy i mam nadzieję, że pomogłem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1