BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 10:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] przekładka klimatyzacji
PostNapisane: 14 września 2009, 21:05 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich. Szukałem na sieci oraz tu na forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Czy można zamontować bez większych problemów klimatyzacje do e34 która fabrycznie nie jest w nią wyposażona?

Chodzi mi o to czy wszystkie wiązki elektryczne są już poprowadzone? Czy trzeba zmieniać chłodnice i nagrzewnice? I ogólnie czy można to zrobić ze znajomym w warsztacie czy trzeba oddawać auto do fachowca?

Bardzo zależy mi na klimie w aucie bo mam naprawdę zadbany egzemplarz e34 i szkoda by było zmieniać na inną tylko z powodu klimy.

Pozdrawiam i liczę na szybkie i rzeczowe odpowiedzi :hyhy:

Ostatnio edytowano 14 września 2009, 21:11 przez rolex, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2009, 21:52 
Pierwsze kroki

Witaj Kolego.Oczywiscie ze sie da...potrzeba trochę chęci...no i trochę kasy... Ja w tym tyg w piatek jadę po kompletna klimkę do mojej e36.Jest jeszcze zamontowana w aucie,w celu sprawdzenia,i sam będę ja sobie wyciągał,co też mnie bardzo cieszy...Wiązki elektr. nie ma napewno,niestety niema tak dobrze.Jest przy tym domyslam sie trochę nerwów i poodieranych rak,ale ja sie tego podejmuje.Jak bedzie po wszystkim napewno zdam relacje na forum co sprawia najwiecej problemów.Pozdrawiam :super:

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2009, 19:40 
Pierwsze kroki

Witam ja dziś tez zabrałem się za wyjęcie klimy z e34 i będę ją wkładał do innej bemki. po wyjęciu nagrzewnicy już widzę ze są różnice we wiązkach następnie przy chłodnicy klimy tez jest jakiś zbiornik do którego podłączone są 2 kostki. No niestety w mojej bemce niema kostek które są przy tym zbiorniczku. I tu moje pytanie o radę do czego w ogóle mogą być kabelki podłączone czy w ogóle klima jest podpięta do komputera w samochodzie. Może ma ktoś jakiś mądry schemat bądź też pomocne rady.

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2009, 19:29 
Pierwsze kroki

http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... ditioning/ tu są schematy, mam nadzieje że wystarczą. Choć nie ma tych z elektryka i jak zmienić kratki nawiewu na te z regulacja ciepło/zimno :kwasny:

Ja mam pytanie odnośnie elektryki, które elementy dokładnie trzeba przełożyć, jakie wiązki itd? Klimę mam w tds-ie z zepsutym silnikiem a moje Bmw ma m50b25. Czy wszystkie elementy klimy są takie same? I jak przełożyć kratki nawiewów środkowych i tylnych? :hyhy:

Tytuł: klima
PostNapisane: 4 października 2009, 22:00 
Pierwsze kroki

Witam cię kolego oczywiście da się założyć ale musisz mieć cały kompletny nawiew do e34.Klimatyzacja składa się z parownika (to co ci chłodzi w aucie podobne do nagrzewnicy)sprężarki,chłodnicy którą musisz zamocować zprzodu przed chłodnicą wodną nie wiem czy nie będziesz musiał zamocować dodatkowego wentylatora,zawór rozprężny i filtr.Do tego dochodzą czujniki spadku ciśnienia i wzrostu.Też mam e34 i nie mam klimy szukałem na alegro to wszystko jest bardzo kosztowne.Pracuję w zakładzie gdzie nabijam klimę i sprawdzam ciśnienie.I dlatego nie podejmuję sie tego nawet we własnej bumie za dużo roboty i pieniędzy

Tytuł: klima
PostNapisane: 4 października 2009, 22:01 
Pierwsze kroki

Witam cię kolego oczywiście da się założyć ale musisz mieć cały kompletny nawiew do e34.Klimatyzacja składa się z parownika (to co ci chłodzi w aucie podobne do nagrzewnicy)sprężarki,chłodnicy którą musisz zamocować zprzodu przed chłodnicą wodną nie wiem czy nie będziesz musiał zamocować dodatkowego wentylatora,zawór rozprężny i filtr.Do tego dochodzą czujniki spadku ciśnienia i wzrostu.Też mam e34 i nie mam klimy szukałem na alegro to wszystko jest bardzo kosztowne.Pracuję w zakładzie gdzie nabijam klimę i sprawdzam ciśnienie.I dlatego nie podejmuję sie tego nawet we własnej bumie za dużo roboty i pieniędzy

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2009, 10:24 
Pierwsze kroki

Hej no właśnie widzę ile to jest zachodu. Ja mam drugą e34 z której wyjąłem wszystko już prawie. tylko w mojej bemce niema instalacji el. pod klime. założyć wszystko to już nie taki problem tylko teraz musiał bym mieć jakiś schemat elektryczny żeby dorobić kabli do chłodnicy klimy do załączania pompy parownika i innych czujników. Można by przełożyć cała wiązkę od tej 2 bemki ale to już za dużo zachodu raz to już robiłem przekładając silnik i teraz już nie chciał bym tego powtarzać.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 10:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M42b18, M52b28
Jestem akurat po montażu u siebie klimatronika w e36.

Da się to zrobić i jest roboty w garażu na dwa, góra trzy dni ale warto i to bardzo.

Najlepiej weź wiązkę z klimą, rozetnij izolację i wywal wszystkie nie potrzebne przewody, zostawiając tylko te których ci brakuje czyli potrzebne do klimy. Następnie owiń wszystko na nowo taśmą izolacyjną. Ja tak zrobiłem u siebie i wogóle nie widać żeby klima była dorabiana. Aha, przecięte przewody zawsze lutuj i dobrze izoluj to nie będziesz miał problemów w przyszłości.

Jak masz drugą na części to bajka a nie dużo zachodu.

Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2009, 10:26 
Pierwsze kroki

tak by było najlepiej tyle ze ta 2 bemka ma jeszcze pozniej jeździć wiec niebardzo jest mi wyciagać wszystkie wiązki. teraz i tak idzie zima wiec mam troszke czsu zeby znaleźć jakies schematy elektryczne. :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2009, 14:02 
Specjalista

Ze schematami nie ma żadnego problemu a jeszcze takie pytanie rozmawiamy o IHKA czy IHKR?

[center]---> Schematy Elektryczne <---[/center]

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2009, 17:02 
Pierwsze kroki

Dzieki za schematy na pewnos ie coś przyda. a pytasz o IHKA czy IHKR szczeżeniebardzo wiem o co chodzi przypuszczam że o klime automatyczna czy ręczną. jesli tak to ja mam klime ręczną.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1