BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 18:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] "Boczne" wyważenie opon?
PostNapisane: 20 marca 2008, 21:41 
Pierwsze kroki

Jeśli już było, to wybaczcie.. w każdym razie nie znalazłem takiego tematu u pana Szukaja. Ale do rzeczy. Opony, koła, wyważa się, że tak powiem w osi ich obrotu. Ale opona ma też swoje nierówności w osi "bocznej". Tzn. gdy się obraca, "chodzi" mniej lub bardziej na boki, takie jakby bicie. I teraz pytanie, opona do 15" jakie może mieć maksymalne bicie? Dzisiaj u oponiarza zmieniałem sobie na letnie (swoją drogą pora w sam raz :P ) i podczas wyważania widziałem że opona chodzi sobie leciutko na boki przy obrocie, był to może skok łącznie jakiś max centymetr. Spytałem się gościa czy to normalne, usłyszałem że przy oponach do 15" felg może coś takiego być. No i nie wiem. Czy to się jakoś ustawi, czy to szkodzi.. Ktoś ma jakieś doświadczenia bądź teoretyczną wiedzę na ten temat? Dla jasności, felga stalowa, opony Nokian Nre 205/60. Z góry dzięki za wszelkie sugestie :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2008, 22:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M4 M6
Ważne jest to ile wyszło że trzeba dobić na ciężarku...

Możliwe że źle przechowywałeś opony i się zdeformowała
Lub masz felgę krzywą

Nie pamiętam dokładnie bo dawno to było jak się bawiłem w wulkanizatora ale zazwyczaj jak trzeba było dobić więcej niż 30g na stronę to albo wywarzaliśmy jeszcze raz albo zdejmowało się oponę i zakładało się jeszcze raz...

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2008, 22:56 
Pierwsze kroki

Opon nie przechowywałem dłużej niż 2 tygodnie, niedawno je kupiłem. A co do ciężarków, z tego co przyuważyłem to miałem założony 50-gramowy na jednej oponie, z drugiej strony nie wiem. A na innej widziałem chyba 40 i 30. Być może się mylę. Gość powiedział, że felga nie jest idealna no i że opona trochę też ma odchył. Ale tak czy siak, tu mówimy o wyważeniu w osi obrotu, a mi chodzi o, jakby to powiedzieć, płaskość opony, tak żeby jej bok tworzył płaszczyznę, jeden i drugi. Bo, jak pisałem, zauważyłem na wyważarce, że opona mi się trochę "chwieje" na boki.

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2008, 23:05 
Forumowicz

Moje BMW: E34 i E36
Kod silnika: M60 i M50
nie powinna sie chwiac! drobne naprawde drobne odchyly sa dopuszczalne ale centymetr...
sprawdz czy felga prosta jesli tak to opona lipna. moze ty jej zle nie przechowywales ale gosc od ktorego ja masz...

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2008, 23:09 
Przyjaciel forum

jęśli jest jak mówisz a opony kupiłeś nówki to reklamuj

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2008, 23:33 
Pierwsze kroki

Kurka już zgłupiałem, może to były jakieś milimetry, ale jednak było widać drobne chwianie. Opony nówki. Bardziej powinno boleć niewyważenie w osi obrotu czy to boczne? Zapiąłem już te koła, zdjąłem z felg zimówki bo mam tylko 1 komplet felg. Jutro trasa do domu. Znowu wracać do zimówek i kombinować z reklamacją tych letnich? :kwasny: aha, nigdy nie miałem problemu z drżeniem kiery. Na zimówkach od 0 do 170, więcej nie próbowałem. Na tych dzisiaj do 90km/h, więcej nie miałem okazji. Zero drgań.

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2008, 00:10 
Przyjaciel forum

Ale mieszasz kolego ;)

Jak jest dobrze to po co przepłacać

Nie drży, nie stuka, nie buja to zostaw, jakby co to one more do wulkanizatora na wywarzanie...

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2008, 00:36 
Pierwsze kroki

ANDREW E36 nie mieszam tylko staram się podać jak najwięcej szczegółów i wyciągnąć wnioski z Waszych wypowiedzi ;) póki co zostawię tak jak jest, jak będę czuł jakieś dziwne zachowanie auta, to będę się zastanawiał co robić dalej. A ten temat to była moja taka prewencja, zawsze to lepiej wiedzieć na zapas niż się potem zdziwić ;) głupio jakby mi zawiasy wytłukło albo łożysko zajechało jakieś tam bicie koła :P póki co klikam "pomógł" :)

ps. oponytanio.pl <- z tego sklepu brałem gumy. za swoje dałem 2/3 ceny na polskim rynku, sprowadzają z germanii ;)

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2008, 19:14 
Pierwsze kroki

z tego sklepu tez bralem zimowki tylko ze w niemczech.I jestem zadowolony, polecam ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1