BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 21:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Brak sprzęgła - wpadł pedał
PostNapisane: 29 marca 2008, 18:13 
Przyjaciel forum

witam, w srode normalnie sobie jezdzilem, wszystko bylo ok, odstawilem auto na podworko, dzisiaj schodze chce wyjerzdzac, a tu niemila niespodzianka, wciskam pedal sprzegla a on leciutko idzie prawie do konca, bez zadnego oporu, i nie idzie wbic biegow, co sie stalo ???? pomocy!!

Ostatnio edytowano 13 kwietnia 2008, 11:28 przez pudo, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 18:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Znawcą nie jestem, ale wydaje mi się, że poszła linka. Koleżanka miała to samo w Cali, tyle że na środku skrzyżowania. :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 18:42 
Przyjaciel forum

z tego co wyczytałem na forum i w ksiazce "sam naprawiam e36" to tam niema linki tylko jakis silownik chydrauliczny

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 18:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
ULLISSES napisał(a):
Znawcą nie jestem, ale wydaje mi się, że poszła linka. Koleżanka miała to samo w Cali, tyle że na środku skrzyżowania. :)

Jaka linka...czlowieku... :zdziwko: :wstyd: :wstyd: , sprzeglo jest "napedzane" plynem hamulcowym...jest to sprzeglo hydrauliczne...na 90% padl Ci kolego wysprzeglik...ale moge sie mylic ;)

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 18:52 
pudo napisał(a):
bez zadnego oporu

wysprzęglik na 1000000000000000000000000%

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 18:59 
Przyjaciel forum

wielkie dzięki chłopaki, powiedzcie mi jeszcze bo przeglądałem na forum podobne przypadłości, i pisali ze jest jakiś zestaw naprawczy, warto to kupić, czy lepiej kupić cały nowy wysprzęglik??

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 19:13 
zestaw naprawczy.... hmmm... można to dziadostwo pospawać i będzie jakiś czas jeździć, jednak do czasu. Jeśli już masz coś w nim dłubane, lepiej wymień, bo nie ma sensu jeszcze się z nim męczyć. Nowy to jakieś ~200

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 19:27 
Przyjaciel forum

Dokladnie jak kolega Cziorny mowi ;) kupuj nowy...co nojka to nojka :) :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 22:13 
Forumowicz

Uszczelka która jest w wysprzęgliku ze starości zaczeła przepuszczać płyn poszedł sobie w siną dal i nie masz sprzęgła w sklepie za nówke podróbe zapłacisz od 100 do 170zł a za nówke orginał coś ponad 250 i trzeba w większości przypadków czekać na sprowadzenie towaru płyn sobie dot4 zalej a i jak wymienisz nie zapomnij odpowietrzyć bo bendziesz mał problem ze sprzęgłem!

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 23:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Kisiel24 napisał(a):
Jaka linka...czlowieku... :zdziwko: :wstyd: :wstyd: , sprzeglo jest "napedzane" plynem hamulcowym...jest to sprzeglo hydrauliczne...na 90% padl Ci kolego wysprzeglik...ale moge sie mylic ;)

Mówiłem, że znawcą nie jestem. Skąd mogłem wiedzieć, że w BMW nie ma linki skoro w Oplach i Fiatach są? Skojarzył mi się wypadek koleżanki, to opisałem bo objaw identyczny. ;]

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 23:12 
Forumowicz

Luzik :super: !

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 00:24 
Przyjaciel forum

XyX napisał(a):
za nówke podróbe zapłacisz od 100 do 170zł a za nówke orginał coś ponad 250

spoko, i teraz lepiej zamiennik czy oryginał, jakaś różnica poza ceną ?

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 07:29 
Forumowicz

kolego,tylko najpierw odkrec silownik, zrobisz to sam ,jak wjedziesz na kanal to po lewej stronie skrzyni zobaczysz przewod hydrauliczny,i wysprzeglik,odkrec go,jest na dwie sruby,tylko nie odkrecaj hydrauliki,i wyciagnij go,bedzi miaj taki dlugi plastikowy popychacz,zaprzyj go o np skrzynie i niech ktos lekko nie do konca nacisnie sprzeglo i zobaczysz czy wychodzi jak wychodzi i stawia duzy opur to bedzie docisk sprzegla a jezeli nie wychodzi to bedzie on ale bardziej prawdopodobne ze pompka sprzegla,jest tuz za pedalem, ale zanim zaczniesz cos robic to sprawdz poziom plynu hamulcowego,moze masz gdzies wyciek i po prostu sie zapowietrzyl,bo sprzeglo chodzi na tym samym plynie, i dolewa sie tam gdzie hamulcowy, bo szczerze mowiac to objawy sa dziwne bo raczej jak cos z silownikiem albo pompa to raczej zaczyna szwankowac stopniowo a nie dzis super jutro wogole,chyba ze cos peklo i wtedy zauwazysz wyciek,mogl peknac tloczek w pompie albo w silowniku,wtedy nie zauwazysz wycieku,lub peklo sloneczko w docisku sprzegla, jak sprawdzisz daj znac

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 08:37 
Forumowicz

Sczerze mówiąc to o różnicy nie ma mowy ponieważ porównywałem dokładnie długości szerokości w ogóle wszelkie wymiary wszystko było w normie i nawet jak zadzwonisz do sklepu wysyłkowego w necie troszke takich jest to ci powiedzą że ludzie kupują te z dolnej półki i nie ma żadnych reklamacji czy tego podobnych rzeczy wybór oczywiście zależy od ciebie jeśli masz kase kup droższy jeżeli nie proponuje zamiennik ale to już ma być twoja decyzja ja tylko moge doradzić tak jak napisał [shadow=red]dziurkailoczek[/shadow] wysprzęglik jak wejdziesz pod autko będziesz miał koło lewarka zmiany biegów troche zagłębionego trzyma sie na 2śruby jeżeli dobrze pamiętam kluczyk 13 i odpowietrznik klucz 7dem jeżeli nie wiesz jak wygląda moge ci fote podrzucić dla ułatwienia na poczte .A jeżeli go nie wymienisz to poprostu co jakiś czas zależy od stopnia jego uszkodzenia a raczej membrany znajdującej sie w nim będziesz musiał dolewać płynu hamulcowego i cała historyjka ;) !

Ostatnio edytowano 30 marca 2008, 10:20 przez XyX, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 10:57 
Przyjaciel forum

ULLISSES napisał(a):
Kisiel24 napisał(a):

Mówiłem, że znawcą nie jestem. Skąd mogłem wiedzieć, że w BMW nie ma linki skoro w Oplach i Fiatach są? Skojarzył mi się wypadek koleżanki, to opisałem bo objaw identyczny. ;]

ok, luuuz :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 11:03 
Pierwsze kroki

pudo, mi za to jak dodaje gazu to tarczaod sprzegla sie slizga,mozesz miec cos podobnego albo plyn!!

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 12:13 
Przyjaciel forum

nie tarcze sprzęgła mam ok, jak działało to normalnie jak dodawałem gazu to autko rwało się aż do przodu, to będzie problem z hydrauliką jak pisali chłopaki wcześniej, tylko że autko stoi na trawie na ogródku i nie widać czy coś wykapało z niego :kwasny: a zbiorniczka z płynem jeszcze nie oglądałem, jutro zobaczę płyn w zbiorniczku i pod autem czy widać wyciek, gdyby samo sprzęgło to lajcik, nowe leży w piwnicy :P

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 12:29 
pudo napisał(a):
gdyby samo sprzęgło to lajcik

no czy ja wiem, wymiana to dość kłopotliwa sprawa, najlepiej, gdyby tylko płynu brakowało.... :|

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 13:19 
Przyjaciel forum

..::CZARNY::.. napisał(a):
no czy ja wiem, wymiana to dość kłopotliwa sprawa, najlepiej, gdyby tylko płynu brakowało....

wiem, tylko chodziło mi o to że sprzęgło mam już w domu nowe, tylko bym do mechanika musiał odstawić, a tu albo wysprzęglik albo pompkę będę musiał dopiero kupić :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 13:25 
pudo, ale za wymianę sprzęgła u mechaniorów zapłacisz ze 400zł, a wysprzęglik bez problemu wymienisz sam z kimś, kto to już robił i wyjdzie to o jakieś 150zł mniej ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1