BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 16:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Wentylator klimatyzacji - kiedy pracuje
PostNapisane: 6 kwietnia 2008, 19:23 
Pierwsze kroki

Czy wiatrak klimatyzacji powinien się kręcić od razu po włączeniu jej, czy też po pewnym czasie?

Ostatnio edytowano 6 kwietnia 2008, 19:47 przez Bajo13, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwietnia 2008, 20:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
w e34 wiatrak od klimy włacza sie odrazu po odpaleniu klimy. W e36 pewnie też.

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwietnia 2008, 21:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M62B35
Ja w swojej e36 lodówki nie posiadam ale braciszek posiada i wiatraczek burzy odrazu po wduszeniu ON na klime

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwietnia 2008, 21:28 
Pierwsze kroki

jasiu wentylator pracuje jak sie kreci:)

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2008, 03:41 
Pierwsze kroki

To teraz mam problem. Siadł mi pewnie wiatrak, moje pytanie jest następujące, jak wymienić wiatrak, czy samemu da radę ewentualnie jak duży może być koszt tej wymiany? Jakie skutki niesie za sobą np:. włączenie klimatyzacji bez sprawnego wiatraka?

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2008, 03:42 
Pierwsze kroki

To teraz mam problem. Siadł mi pewnie wiatrak, moje pytanie jest następujące, jak wymienić wiatrak, czy samemu da radę ewentualnie jak duży może być koszt tej wymiany? Jakie skutki niesie za sobą np:. włączenie klimatyzacji bez sprawnego wiatraka?

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2008, 03:44 
Pierwsze kroki

To teraz mam problem. Siadł mi pewnie wiatrak, moje pytanie jest następujące, jak wymienić wiatrak, czy samemu da radę ewentualnie jak duży może być koszt tej wymiany? Jakie skutki niesie za sobą np:. włączenie klimatyzacji bez sprawnego wiatraka? :D

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2008, 06:00 
Pierwsze kroki

witam,wymiana wiatraka nie jest zbyt skomplikowana,musisz kupić wiatrak,koszt to około 150 zł,potem zdejmujesz przedni zderzak odkręcasz cztery śruby mocujące wiatrak i gotowe.ale najpierw sprawdż czy napewno wiatrak masz uszkodzony.Najlepiej wypiąć go z wtyczki i połączyc bezposrenio z akumulatorem.A jesli chodzi czy możesz jeżdzić bez wiatraka to mi się wydaje że tak,bo ja tez ponad rok używałem klimy bez wiatraka i różnicy nie odczułem.

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2008, 06:01 
Pierwsze kroki

witam,wymiana wiatraka nie jest zbyt skomplikowana,musisz kupić wiatrak,koszt to około 150 zł,potem zdejmujesz przedni zderzak odkręcasz cztery śruby mocujące wiatrak i gotowe.ale najpierw sprawdż czy napewno wiatrak masz uszkodzony.Najlepiej wypiąć go z wtyczki i połączyc bezposrenio z akumulatorem.A jesli chodzi czy możesz jeżdzić bez wiatraka to mi się wydaje że tak,bo ja tez ponad rok używałem klimy bez wiatraka i różnicy nie odczułem.

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2008, 11:41 
Specjalista

A jesli chodzi czy możesz jeżdzić bez wiatraka to mi się wydaje że tak,bo ja tez ponad rok używałem klimy bez wiatraka i różnicy nie odczułem.
klima ci nie chlodzila prawidlowo....zapewno miales za malo czynnika /freonu/ bo w innym wypadku by wyrzucil zawor bezpieczenstwa :hyhy:
Bajo13
sprawdż czy napewno wiatrak masz uszkodzony.Najlepiej wypiąć go z wtyczki i połączyc bezposrenio z akumulatorem...moze byc inna przyczyna niepracujacego wentylatora :P

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2008, 12:08 
Pierwsze kroki

kolego nie wiem czy klima bez wiatraka chodziła mi prawidłowo,ale w samochodzie było chłodno,a co do wiatraka to chyba lepiej sprawdzić go w pierwszej kolejności niż szukać innych usterek,bo podpinając go bezposrednio pod akumulator będziemy wiedzieli na 100% czy jest sprawny

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2008, 12:26 
Specjalista

chlodno a chlodno to roznica....zajmuje sie nie tylko klimaztyzacja samochodowa ale calym chlodnictwem i nie wmawiaj mi ze klima bez wentylatora chodzi prawidlowo...co do sprawdzenia wentyl. przeciez pisze... sprawdż czy napewno wiatrak masz uszkodzony.Najlepiej wypiąć go z wtyczki i połączyc bezposrenio z akumulatorem :hyhy:
moze byc inna przyczyna niepracujacego wentylatora :zdziwko:
zdjecie pogladowe...

Obrazek

tuszak
napelnij prawidlowo klime i pusc na maksa to sie przekonasz czy dziala prawidlowo...nawet w trakcie jazdy nie mowic juz o staniu w korkach czy na swiatlach ...po stronie tlocznej /chlodnica/ wystepuje cisnienie z wentylatorem ok.16-17 atmosfer....bez sprawnego wentylatora powyzej 25 atmosfer :P

Ostatnio edytowano 7 kwietnia 2008, 12:47 przez zbigniewst, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł: Re: Wentylator klimatyzacji - kiedy pracuje
PostNapisane: 7 kwietnia 2008, 12:35 
Specjalista

Bajo13 napisał(a):
Czy wiatrak klimatyzacji powinien się kręcić od razu po włączeniu jej, czy też po pewnym czasie?

jak jest klimatronik albo malo czynnika /freonu/ to wiatrak moze ruszyc po chwili /po wzroscie cisnienia w ukladzie/ :P

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2008, 17:45 
Pierwsze kroki

Mam klimatronik czy muszę jak najszybciej zrobić ten wiatrak? Jaka może być inna przyczyna kiedy okaże się że podpięty wiatrak pod akumulator się kręci?

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2008, 17:52 
Specjalista

Bajo13 napisał(a):
Mam klimatronik czy muszę jak najszybciej zrobić ten wiatrak? Jaka może być inna przyczyna kiedy okaże się że podpięty wiatrak pod akumulator się kręci?

nie musisz robic jaknajszybciej...mozesz nie korzystac z klimy....jak bedzie krecil z aka. to sprawdz bezpieczniki ale klima musi byc pelna :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2008, 19:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
zbigniewst napisał(a):
A jesli chodzi czy możesz jeżdzić bez wiatraka to mi się wydaje że tak,bo ja tez ponad rok używałem klimy bez wiatraka i różnicy nie odczułem.

A ja odczułem ... 420 zł nowa chłodnica klimy w zamian pękniętej + 150 zł wentylator + 250 zł wymiana + 150 zł ponowne nabicie klimy :34:
Owszem, mogłem poszukac taniej, ale nie miałem czasu czekać.

zbigniewst napisał(a):
wystepuje cisnienie z wentylatorem ok.16-17 atmosfer....bez sprawnego wentylatora powyzej 25 atmosfer :P

Do ok. 30 bar i chłodnica raczej długo tego nie wytrzyma o czym sie przekonałem organoleptyczznie.
Niemcy raczej zbędnych szpei nie montują do auta, a jeśli już w nim są, to w określonym celu W przypadku wentylatora ... zbicie temperatury chłodnicy i jednicześnie obniżenia ciśnienia. Bez czynnego wentylatora - w moim przypadku zatrł sie silnik wentylatora - coś kiedyś pęknie, a to tylko kwestia czesu :D

TOURING 530d na co dzień
CORRADO G60 z ... miłości :serce:
ZJ V8 Gold '96 dla ... bulgotu V8 :super:

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2008, 21:50 
Pierwsze kroki

dokładnie. ja podpiełem swoją bunie pod manometry bez wentylatora to wskaźnik przekroczył 30 barów... więc szybko założyłem jakiś wiatrak byle się kręcił i już jest git. ciśnienia w okolicach 10-15 barów :)

Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2008, 06:58 
Specjalista

Magik8888 napisał(a):
dokładnie. ja podpiełem swoją bunie pod manometry bez wentylatora to wskaźnik przekroczył 30 barów... więc szybko założyłem jakiś wiatrak byle się kręcił i już jest git. ciśnienia w okolicach 10-15 barów :)

tak powinno byc :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2008, 06:59 
Specjalista

Magik8888 napisał(a):

tak powinno byc :hyhy: lepsza wydajnosc ukladu chlodzenia :P

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2008, 14:48 
Pierwsze kroki

U mnie bez wiatraka też chłodzi,ale się grzeje .Nie ryzykuję i nie włanczam narazie klimy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1