BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 23:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] 318i coupe Zawieszenie hałasuje na dziurach
PostNapisane: 16 maja 2008, 19:37 
Pierwsze kroki

Na początek takie pytanie
co to jest za trójkącik:

Obrazek

Mi się wydaję, że jest to zaczep do pasa bezpieczeństwa pasażera siedzącego na środkowym miejscu. Jak jest na pewno, nie wiem ale mam nadzieję że mi w tym pomożecie :]
Kolejne pytanie jest natury technicznej.
Podczas jazdy po nierównościach tylni prawy amortyzator puka. Taki przytłumiony dźwięk.
Według mnie to chyba poduszka w amortyzatorze, ale że nie jestem specem w mechanice i szczerze mówiąc jestem w tej kwestii laikiem to liczę na Waszą pomoc.
Następnie gdy włączam lewy kierunek lampka sygnalizująca jego włączenie nie mruga, ale wystarczy ją wymienić i będzie OK, z tym że kierunkowskaz czasem miga z normalną częstotliwością a czasem świeci jak stroboskop. To chyba wina tego sterownika który "mówi" lampce jak świecić, ale w tej kwestii także proszę o poradę.
I chyba najbardziej żenujące pytanie brzmi:
Jak do ciężkiej cholerki wyciąga się tylnią kanapę. Może jestem na to za głupi ale nie udało mi się tego wymyślić, przy czym niczego nie rozkręcałem aby przypadkiem czegoś nie popsuć. Aha i jak się wyciąga przednie fotele :rotfl:
W sprawie amortyzatorów i migacza proszę o przypuszczalne podanie kosztów naprawy.

Cytuj:
E30 --> Stuka Amor i migacz warjuje

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 23 maja 2008, 23:53 przez Tirren, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2008, 15:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
Tirren napisał(a):
Podczas jazdy po nierównościach tylni prawy amortyzator puka. Taki przytłumiony dźwięk.
Według mnie to chyba poduszka w amortyzatorze, ale że nie jestem specem w mechanice i szczerze mówiąc jestem w tej kwestii laikiem to liczę na Waszą pomoc.

Sprawdź mocowanie amortyzatora (to które za pomocą poduszki jest montowany do nadwozia) to wada e30 i pękają mocowania.
Tirren napisał(a):
Następnie gdy włączam lewy kierunek lampka sygnalizująca jego włączenie nie mruga, ale wystarczy ją wymienić i będzie OK, z tym że kierunkowskaz czasem miga z normalną częstotliwością a czasem świeci jak stroboskop. To chyba wina tego sterownika który "mówi" lampce jak świecić, ale w tej kwestii także proszę o poradę.

sprawdź żarówki jeśli miga szybko to prawdopodobnie jedna z żarówek nie łączy bądź jest na wyczerpaniu
Tirren napisał(a):
ak do ciężkiej cholerki wyciąga się tylnią kanapę. Może jestem na to za głupi ale nie udało mi się tego wymyślić, przy czym niczego nie rozkręcałem aby przypadkiem czegoś nie popsuć.

u mnie w coupe jak miałem to odkręcało sie dwie śruby żeby wyciągnąć siedzisko ( jak siedzi się z tyłu do znajdują sie one na dole mniej wiecej miedzy nogami) i wyciąga. Później odkręca sie dwie śrubki od oparcia (znajdują sie tak jakby na łączeniu siedziska z oparciem) po odkręceniu wysuwa sie oparcie do góry.

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2008, 19:48 
Pierwsze kroki

wielkie dzięki.jutro przysiądę i sprawdzę :]

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2008, 10:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
Zaczep - od pasów, gdy są nie używane.

W moim E30 wymieniałem mocowania amortyzatorów z tyłu - tulejka wewnętrzna po pewnym czasie odrywa się od gumy i zaczyna stukać - taka wada E30. Wymiana jest dość łatwa, wystarczy zdjąć wykładziny w bagażniku, odkręcić amortyzator na dole, później odkręcić dwie śruby od mocowania i cały amortyzator wyjąć. Wtedy wymieniasz mocowanie, wkładasz wszystko na swoje miejsce i dokręcasz.

Kanapa za to u mnie trzymała się bez żadnych śrub. Siedzisko było na dwóch zaczepach i tak samo oparcie. Siedzisko wystarczyło pociągnąć w przód i samo wychodziło, a oparcie lekko podnieść do góry i gotowe (tak samo działa tylna kanapa w maluchu ;p).

Żeby zamocować kanapę postępuję się odwrotnie - czyli wsuwasz oparcie od góry, wkładasz siedzisko, ustawiasz je tak, żeby "druty" mocujące były przy zaczepach i mocno naciskasz, zaskakują i gotowe.

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2008, 23:41 
Pierwsze kroki

Wielkie dzięki. Pokombinuje z tym

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1