BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 23:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 1,8 M40 Wyciek paliwa
PostNapisane: 20 maja 2008, 10:48 
Forumowicz

Witam posiadam BMW e36 motorek 1.8 silniczek m40 instalke gazową sekwencje i mam następujacy problem tankuje zawsze 30l paliwa ale ostatnio po zrobieniu 60km zauważyłem szybkie zużycie tego paliwa chociaż benzynki uzywam tylko i wyłącznie do odpalenia auta następnie przełanczam na lpg za każdym razem gdy wsiadałem do auta wskaźnik paliwa pokazywał coraz mniej benzyny zajrzałem pod auto rzucił mi sieostry zapach benzynki gdy wyjechałem zobaczyłem dosyć sporą kałuże paliwa pod autem kropelki paliwa zbierały sie na tej rurce co przechodzi w popszek samochodu i pod silnikiem niewiem kąpletnie z kąd to moze lecieć może macie jakieś rady lub co lepsze fotki co mogło być przyczyną takiego stanu i jak sobie z tym poradzić bo taka sytułacja daje ładnie po kieszeni :( !

Ostatnio edytowano 6 czerwca 2008, 20:05 przez XyX, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2008, 18:38 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Witam po kieszeni to kolega dostanie kiedy auto się zapali może po przełączeniu na gaz nie zamykają się wtryskiwacze i leje paliwem ?

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2008, 18:58 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 530D
Kod silnika: m57d30
Zdejmij tylne siedzisko z kanapy i zobacz w jakim stanie są przewody paliwowe w okolicach zacisku. Wjedź gdzieś na kanał i dokładnie obejrzyj przewody, prawdopodobnie trzeba będzie je wymienić (a może uda się jakoś to odratować, zobaczysz). Tylko ostrożnie z ogniem. ;) I żadnego :cwaniak: w okolicy auta. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2008, 19:04 
Forumowicz

Zobacz na przewód elastyczny przy filtrze i na zaciski.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2008, 20:06 
Forumowicz

Mam kanał i jutro zejde zobacze jak sprawa wygląda chciałem tylko zapytać moze co moze być innego niż przewody bo je sam też obstawiam bo wątpie żeby cos innego sie stało a co do przewodów od filtra paliwa to filter wymieniałem i wszystko wporządku zrobiłem więc wykluczam tą możliwość definitywnie może przewód gdzieś sparciał i trzeba bendzie wymienić oby :niepewny:!A ty [shadow=red]ryszard55 [/shadow] to nawet tak nie strasz!A apropo jak mam sprawdzic te wtryskiwacze i jak już zdejme tylną kanape to gdzie mam szukać :zdziwko: hehehe naszczęście nie palę!Dzieki za przypomnienie :rotfl: !

Bo raczej nic innego według mnie nie wchodzi w grę niż sparciała guma na przewodach bądz zacisk się przesunoł albo skączył żywotność i wymiana bo co może być innego jeszcze ??? :zdziwko: filtr paliwa wymieniałem przewody były dobre wyglądały jak nowe a cieknie z przodu nie z tyłu to sonda i te bajery powinny być ok!

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2008, 21:16 
Częsty bywalec

Wtryskiwacze masz przy silniku, obejrzyj jutro dokładnie komorę silnika i sam silnik. Popatrz jak idą przewody z filtra i tam szukaj. Możesz na chwilę odpalić i zgasić silnik i na zimnym szukać wycieku.
A zbiornik jest pod tylną kanapą.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2008, 21:54 
Forumowicz

Dobra dzieki za rady juto obejrze wszystko pod autem pod machą i tylną kanapą a tagże na zgaszonym i włączonym motorku i powiem jak sprawa wygląda jak coś to bendziemy myśleć dalej a może to jakaś błachostka i bendzie fajnie zobaczymy w każdym razie wiem mniej wiecej dzieki swojej wiedzy i waszej gdzie i czego szukać :) !

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2008, 09:25 
Forumowicz

Hej zapaliłem auto wyjechałem patrze kropelki na betonie widać zostawiłem na chwile odkryłem kanał a tam kałuża już wjechałem na kanał i dawaj na wyłączonym silniku oglądam na dole na gurze i nic tylko kropelki na belce podtrzymującej skrzynie tzn na tej rurce co idzie w poprzek auta włanczam na gaz gazuje nic włanczam na benzeyne gazuje tak samo nic nie leci!Wydaje mi sie że jak miałem 30l paliwa to leciało nawet jak samochód stał sobie przez nocke bo wskaźnik był zawsze ciut nizej a teraz jak mam 15 nie mam tego objawu gdy wruce z trasy badz wieczorkiem gdy auto stoji w garażu dziwne to wszystko obejrzałem dokładnie silnik nie cieknie z przewodów koło filtra ani od samego zbiornika do filtra sprawdze moze jeszcze puźniej na zimnym motorku skoro tak było rano i zobaczymy jak macie jeszcze jakieś propozycje piszcie :( :( :( :( :( !

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2008, 11:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
dziurawy bak nieco wyżej niż poziom 15 litrów?

w E30 zdarza się również, że metalowy odcinek przewodów paliwowych biegnący pod siedzeniem tylnym rdzewieje i po prostu pęka. Najlepiej wtedy odciąć rurkę i w to miejsce wstawić przewód. Wtedy jednak paliwo spływa po baku od strony pasażera...

w BMW awarie to często drobnostki, nie ma co panikować, bo pewnie będzie to pęknięty przewód lub poluzowany zacisk..

szukaj dalej :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2008, 15:48 
Częsty bywalec

pamo napisał(a):
nie ma co panikować, bo pewnie będzie to pęknięty przewód lub poluzowany zacisk..

szukaj dalej :)

Dokładnie. :) :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2008, 16:36 
Forumowicz

Hehehehe niezle chłopaki ale moze w waszym przypadku wkurzyłem sie wymieniłem węże zaciski ale dziś znalazłem wyciek i niestety nie jest to błachostka :( :zly: wyciek pojawił siew tej gruszcze co sie wał napędowy zaczyna patrząc od stronki silnika tam są takie 2 otwory nad belką popszeczną w tej gruszce i właśnie jest wyciek! W środku tej gruszki sa takie 2 śrubki i cieknie z tej co jest wyżej a i nie jestem pewny czy też nie z tej co jest również niżej :| tragedia jak odpaliłem silnik rano zauważyłem że wyciek jest na 100%z tamtąd i teraz to już wogule jestem załamany :zdziwko: !

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1