BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 05:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 318i touring Problem z hamulcami - piszczy, stuka
PostNapisane: 12 czerwca 2008, 14:57 
Witam,
Przeszukalem forum wzdluz i wszerz i nie znalazlem tematu, ktory by do konca wyczerpywal odpowiedzi na moje pytania, w zwiazku z tym pisze nowy temat.
Mianowicie, jakis czas temu zaczely mi piszczec hamulce, nie przy hamowaniu, ale przy ruszaniu. Nie byl to jednostajny pisk, tylko przerywany, tak jakby tarcza byla krzywa. Jako, ze klocki tez mniej wiecej w tym samym czasie sie skonczyly postanowilem wymienic komplet 4 tarcz i klocki we wszystkich kolach.
po okolo 100 km zrobilo sie to samo, klocki oprocz tego ze piszczaly przy hamowaniu, piszczaly tez i przy ruszaniu, slychac je bylo tak do okolo 40km/h, potem troche cichly. Oprocz tego zauwazylem drgania na kierownicy tak przy predkosci od 80-110 km/h. W dodatku zaczelo mnie sciagac przy hamowaniu w lewa strone.
Pomyslalem, ze moze felgi krzywe. Zblizala sie wiosna, wiec zmienilem na letnie, wywazylem felgi(nie sa zniszczone), ale dalej bylo to samo.
Pojechalem do mechanika, okazalo sie, ze tarcze sa znow krzywe (nowe!), wiec je przetoczylem i zalozylem nowe klocki. To niestety nic nie pomoglo. Mechanik zadeklarowal sie na swoj koszt jeszcze raz zmienic caly komplet. W tej chwili mam tarcze ATE i klocki Breck. Problem niestety nie ustapil. Nadal piszcza klocki przy ruszaniu i drga kierownica.
Tarcze sa zalozone na pewno prosto, bylem przy wymianie i wszystko sprawdzalem. Piasty sa proste, nie bija, byly sprawdzane. Tloczki tez wedlug mechanika chodza bez problemu.
Jednak hamulce nadal piszcza, kierownica bije i dalej delikatnie sciaga w lewo przy hamowaniu.
teraz nie wiem juz gdzie mam dalej szukac pomocy, nie chce jezdzic od zakladu do zakladu i wymieniac calego zawieszenia.
Jesli macie jakis pomysl, co moze byc przyczyna dolegliwosci mojego autka pomozcie.
Nie wiem tak naprawde, czy drgania na kierownicy sa polaczone z piszczacymi hamulcami.
Jesli ktos ma jakis pomysl-piszcie. Z gory dziekuje za pomoc!

Ostatnio edytowano 12 czerwca 2008, 23:11 przez m1k3, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 13 czerwca 2008, 21:27 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Kolego ja jednak czepnąłbym się tych tłoczków jeżeli piszczy przy ruszaniu to znaczy że tłoczek nie odpuścił i trzyma jedną z tarcz to samo ze ściąganiem przy hamowaniu najwyrażniej jedna strona bierze mocniej od drugiej może to dotyczyć zarówno przodu jak i tyłu wydaje mi się że trzeba by rozebrać zaciski i to sprawdzić
tarcze mogą się pokrzywić od temperatury co przemawiało by za tym że klocki cały czas trą o tarcze
może tu jest problem-pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 czerwca 2008, 22:53 
Forumowicz

Moje BMW: E36, E39,e46, E46
Kod silnika: M41B18, M52B20, M47,
popieram przedmówce, w moim przypadku elastyczny przewód hamulcowy gdzieś w środku się przełamał przez co zaślepił otwór w nim i utrudniał przepływ płynu, w rezultacie hamulce piszczały ( bo tłoczki nie odpuszczały tylko dociskały) i nadmiernie sie grzały a przy hamowaniu ściągało

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1