BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 18:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Ogrzewanie, odpalanie silnika, spalanie - problemy.
PostNapisane: 20 sierpnia 2008, 19:38 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich, kupilem ostatnio za okazyjne pieniadze bmw e36 91r, 2.0 24v w sedanie.z zewnątrz troszkę drobnicy przy blacharce i wnetrze troszke wybrakowane.

Samochód ma instalację gazowa (na mikserze niestety).

Teraz parę kwesti które mnie bolą:

1. Nawiew wali cały czas gorącym powietrzem nawet jak ustawie na zimne. Jest to bardzo meczące jezeli chodzi o podroz. :/ Gdzie może lezec problem? (bez klimy)

2. Spalanie gazu to około 20litrów przy spokojnej jezdzie (czasem mocniej podczas wyprzedzania itp.) Kwestia regulacji? P.S Po dłuższej trasie lubi sobie strzelic na gazie falują obroty na jałowym i problem z odpaleniem kiedy przelacznik gazu jest na auto , na samym gazie zapomnij ,ze sie da odpalic

3. Ładnie łapie temperaturę silnika i trzyma ale zdarza się ,że wali prawie do czerwonego pola (trasa/miasto). Chłodnica z góry gorąca z dołu zimna. Wisko pracuje poprawnie.

4. Parenascie minut po jezdzie potrafi kapnac olejem - jeszcze nie zlokalizowalem skad (wymienie uszczelki i olej od razu wiec to napisalem czysto informacyjnie)

Czy mógłby ktoś doradzić na powyższe usterki?

pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2008, 20:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 318is
Kod silnika: M42B18
1. nie wiem szczeże może zepsuło się automatyczne przełanczanie powietrza przysłuchaj się czy przy przekręceniu na zimne słychać silniczek...
2. No spalanie to masz oszałamiające ... na bank jedź do dobrego gazownika, sprawdź czy nie masz lewego powietrza i czy przepływka działa jak należy.
3. Nie może sie zdarzać że przejdzie za połowę, może zapowietrzona chłodnica?? ubytek płynu chłodniczego o ile wisko działa dobrze.
4. A olej ... sprawdź uszczelkę pod głowicą to najczęstsze rozszczelnienie przy gazie.

moje oczko :-D http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=364965#364965

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2008, 21:46 
Forumowicz

Moje BMW: e36 320 bez vanosa
Kod silnika: m50b20
witam ja również posiadam podobny problem tez niedawno bo ok miesiac temu stalem sie posiadaczem e36 320i

Samochód posada rowniez instalację gazowa (na mikserze niestety).- a tu pytanie czy jest mozliwosc przerobienia tego na sekwencyjny i jaki to jest koszt ? czy sie to nie olaca?

Auto posiadalalo klimę ale zostala rozszczelniona i wczesniejszy wlasciciel poinformowal mie iz zostala ona wylaczona ale nawiew daje cieplym powietrzem jezeli przsune na zimne powietrze jakis silniczek slychac ze chodzi cos niby otwiera ale i tak dalej leci cieplawe i jest goraco jest to bardzo uciazliwe , jesli na panelu od klmy przsune w prawo zwiekszaja stonpnie temperatury to z nawiewu daje takie goraco ze masakra jest to bardzo uciazliwe tymbardziej teraz w lato jezdzac caly przepocony slizgasz sie po foteach bo zepsul mi sie mechanizm otwierania szyb ;/ Dodam do tego iz visco dzila wszystko ok temperatura ok wskazowka stoi pionowo w polowie min/max temp. Pomocy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1