BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 12:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 1,8 M43 Silnik - metaliczny stukot
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 10:55 
Forumowicz

Witam,posiadam motor 1,8i m-43 z 1995r.Mój problem polega na tym że gdy odpalam rano auto to przy odpaleniu jest taki stukot metaliczny.Który trwa około 2sek a potem nic nie stuka,dzieje sie to tylko na zimnym silniku i gdy dużej auto stoi nie jeżdżone.

Cytuj:
[model???] stukot bmw e36

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 4 sierpnia 2008, 18:30 przez tuszak13, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 18:39 
Forumowicz

ten stukot, to zawory, klekotają zanim olej się rozprowadzi w silniku, normalne na zimnym motorze i jeśli to trwa tylko 2 sekundy, to myśle ze nie masz powodów do obaw...niekiedy zawory potrafią stukać kilkanaście sekund, bądz po przejechaniu krótkiego dystansu, wtedy trzebaby się zacząc martwić...
pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 19:05 
Forumowicz

No to co ma tak być,czy pomału kończa się zawory,bo to nikt mi nie powie że te silniki tak mają.Niemcy nie robią takiego szitu to nie duży fiat

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 19:07 
Forumowicz

poczytaj na forum jest dużo tego typu tematów, silniki 1,6, 1,8 mają taką przypadłość, że stukają, niektóre stukają cały czas nawet podczas jazdy, wtedy trzebaby pomysleć o remoncie. Ciebie puki co to narazie nie czeka, więc bez obaw...
pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 19:17 
Cytuj:
No to co ma tak być,czy pomału kończa się zawory,bo to nikt mi nie powie że te silniki tak mają.Niemcy nie robią takiego szitu to nie duży fiat

no jak, robią robią, zobacz ile masz na szafie przebiegu i wyobraź sobie, że tam może być 3. razy tyle :)

marcinek84 napisał(a):
silniki 1,6, 1,8 mają taką przypadłość,

akurat w tym przypadku, to i 2.5 też może tak klepać, to klepią popychacze hydrauliczne. w 1.6 i 1.8 o których piszesz dotyczy tylko jednostek m40 jeżdżących na mineralnym oleju.
jednostka m43 już rzadziej się to zdarza, ale również minerał+niekorzystne warunki eksploatacji i kle kle kle :)

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 19:21 
Forumowicz

racja racja, sorki nie doczytalem ze to m43.
Co do 2,5 to też mi klekocze :kwasny: i słysze jak z po chwili cichło, jakby najpierw klekotało na 4 cylindrach, potem dwóch, aż w końcu cichnie...
niewiem czy to nie wina oleju jaki wlałem, bo wcześniej tego nie miałem, aż do wymiany oleju, a zalałem mobilem1 półsyntetyk.

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 19:52 
Forumowicz

zgadzam się z Tobą Czarny,te przebiegi to są za małe.moja bawarka jest z 1995r i ma 180tys,ale ja bym doliczył jeszcze jakąś stówkę.200tys to mają pięcioletnie auta a nie 13latki.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1