BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 18:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Dziwny dźwięk w silniku!
PostNapisane: 8 lipca 2008, 14:24 
Pierwsze kroki

(BMW 316 m40) Witam wszystkich! Mam taki problem. Ostatnio pojawił mi się w silniku jakiś dziwny dzwięk takie tarcie - jakby się coś rozleciało. Najbardziej jest to czuć na dźwigni skrzyni biegów. Przy zdjęciu paska od pompy wodnej jest cicho więc kupiłem nową z nadzieja że to tylko to. A tu nadal to samo. Alternator też jest w porządku. Rozrząd wymieniony kompletnie z rolkami 10 tys. km temu, olej w silniku to samo i nic mi nie bierze. Co to może być ? Ten dźwięk znika przy zdjęciu paska od pompy. Może ktoś miał taki problem to proszę o pomoc. A jeszcze - przy wciskaniu sprzęgła też jest to samo i cały czas czuć to na drążku.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2008, 01:40 
Pierwsze kroki

prawdopodobnie sprzęgło się kończy :23:

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2008, 07:03 
Pierwsze kroki

Ale przy wciskaniu sprzęgła ten dźwięk się nie zmienia to czy akurat to?

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2008, 08:00 
Pierwsze kroki

Byłem u jednego magika i stwierdził że to może koło dwumasowe. czy to jest możliwe? gdzie to jest i czy konieczna jest szybka naprawa?

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2008, 18:14 
Pierwsze kroki

No i zrobione.. wyjąłem skrzynie, wymontowałem sprzęgło i dwumas. Przyczyną walenia było zużyte koło dwumasowe - łożysko pomiędzy oboma masami miało taki luz, że jedna tarcza mogła uderzać o drugą.. Ten luz przekładał sie również na większe drgania silnika i szarpanie sprzęgła (nierówne dociskanie tarczy). Dodatkowo zużyte sprężyny w kole powodowały powstawanie rezonansu na układzie napędowym przy niskich obrotach podczas zwalniania (szarpanie przód tył). Co ciekawe wymiana na sprawne koło spowodowała, iż tylne koła przestały podskakiwać podczas gwałtownego ruszania z mieleniem (wcześniej wydawało mi się że winne są amortyzatory).

Jeden niesprawny element a ile problemów...
Dodam, że wymieniłem na używke 150zł (jak na sprawne koło to niewielka cena).

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2008, 18:16 
Pierwsze kroki

takie coś znalazłem może być że te koło jest strzelone poczytaj więcej na http://www.streetracing.pl/forum/index. ... opic=52312

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2008, 18:27 
Pierwsze kroki

koło te znajduje się pomiędzy skrzynią biegów a silnikiem w tym samym miejscu gdzie jest sprzęgło lepiej to wymienić bo jak to jest to, to mogą pójść panewki na wale jak będzie za duży luz

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2008, 07:14 
Pierwsze kroki

Dzięki za podpowiedź. Biorę się za szukanie dobrej używki. Jak się uporam z naprawą to odpisze jaki efekt.

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2008, 01:42 
Pierwsze kroki

ok daj znać bo jestem ciekawy czy to jest to pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2008, 12:30 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich. Wreszcie rozwiązałem mój problem. Całe szczęście to nie było sprzęgło. Już byłem u mechanika na wymianie i jeszcze raz posłuchaliśmy na podnośniku. Co się okazało że to Wiskoza. Tak wpadała w rezonans i przenosiła po pasku to chrobotanie, że początkowo myśleliśmy że to gdzieś przy sprzęgle. Co najgorsze że przy niepotrzebnej wcześniejszej wymianie pompy sprawdzałem ją w rękach i nie miała żadnych objawów niesprawności. Po wymianie wszystko ucichło. Kupiłem używkę Boscha za 80 zł. Dzięki i tak za podpowiedzi. nara

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1