BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 00:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 318is Olej w skrzyni biegów i moście - jaki do tego mo
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 16:31 
Forumowicz

Witam serdecznie!

Przeglądałem na forum posty na temat olejów w skrzyni biegów oraz moście i powiem szczerze że zgłupiałem już całkowicie i pogubiłem się we wszystkim! Co inny użytkownik bmw to inne opinie na temat olejów w skrzyni i moście! Jedni polecają do skrzyni olej Mobil VS200 lub HD 85W-90, inni Mobil ATF SHC lub ATF200, są tacy co odradzają ATF bo twierdzą że leje się go do skrzyni automatycznej, jeszcze inni leją Dextron 2 lub 3 co też leje się go do automatów. Natomiast ja dzwoniłem do Serwisu BMW we Wrocławiu i tam powiedzieli mi że do skrzyni mam zalać MTF-LT2 lub DEXTRON-2 wzależności jaki mam kolor! W moście podali mi 75w140 a na forum wyczytałem że jeszcze zależy czy mam szperę czy nie bo gdy mam to tylko castrol saf-xj 75w140 a jak nie to 75w90, najlepiej Castrol SAF-XO

Nie znam się na tym wszystkim i sam już nie wiem jakie oleje mam kupić! Poprostu można zwariować!

Moje autko to BMW 318is '94r (E36 coupe) z manualną skrzynią biegów!
Szperę nie wiem czy mam bo czytałem że różnie to bywa ale teoretycznie ten rocznik już powinien ją mieć. Tak słyszałem ale nie wiem...

Proszę o konkretną pomoc!! No i wmiarę możliwości jak najszybsze odpowiedzi.

Cytuj:
[model???] Olej w skrzyni biegów i moście [E36 318is Coupe]
jaki do tego modelu?

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

P.S.
Sory za niepoprawny temat! Więcej się to nie powtórzy :wstyd: Pierwszy raz piszę w tym dziale i przyznaję się bez bicia że nie przeczytałem regulaminu w tym dziale! Dzięki za poprawę robertbmw i jeszcze raz sory

Poniżej jeszcze jedno pytanie z mojej strony!

Ostatnio edytowano 5 grudnia 2008, 17:16 przez skrabo, łącznie edytowano 3 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 20:34 
Forumowicz

Moje BMW: 318Ci N42 ///
Co do skrzyni biegów. Na skrzyni powinna być nalepka obok korka wlewowego. W zależności od koloru tej nalepki lejemy rózne rodzaje oleju:
- pomaranczowa nalepka - olej ATF Dextron II lub III
- zielona nalepka - SMX-B Special Oil
-zółta nalepka - Olej specjalny BMW MTF-LT II lub MTF-LT III zalezy co jest napisane na nalepce
-bez nalepki - EP 80W

Olej do mostu:

dyfer ze szperą: SAF-XJ (75W90) - rozpoznasz po literce "S" na blaszce przed wartościa przełożenia. Blaszka powinna być pod śrubą tylnego dekla od dyfra.

Dyfer bez szpery: SAF-XO (90W140)

Do dyfra zajrzyj i skontroluj poziom i kolor jeżeli ok zostaw,wszystko czesc

Programowanie ,adaptacja kasowanie błedów INPA DIS Ediabas/Gorzów Wlkp kontakt na PW

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2008, 15:18 
Forumowicz

martin2305 twoja wypowiedź jest :super: krótko, zwięźle i na temat! Tego właśnie oczekiwałem :) dzięki, pozdr ;)

P.S. Oczywiście punkcik za pomoc ;)

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2008, 17:14 
Forumowicz

Przy wymianie opon na zimówki sprawdziłem i wiem że moje autko ma szperę :D

To już wiem ale sprawdziłem również że poziom oleju w moście nie jest za wysoki więc trzeba by albo trochę go dolać albo wymienić. Jak lepiej zrobić i jaki olej zastosować? (do mostu ze szperą!)
martin2305 napisał(a):
dyfer ze szperą: SAF-XJ (75W90)

martin2305 napisał(a):
Dyfer bez szpery: SAF-XO (90W140)

w sklepie powiedzieli mi że po tym i tak nie potrafią dobrać oleju :/ Nie rozumię dlatego proszę o pomoc! Jakieś konkretne zamienniki?
Znajomy powiedział mi żebym zalał olej przekładniowy Tranself 80W-90 i się niczym nie przejmował! Hmmm ale wolę się upewnić!

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2008, 17:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
Do szpery Castrol saf -xj 75w/140 a tego znajomego który radzi Ci żebyś lał 80/90 zapytaj czy wyłoży około 1200pln jak Twoja szpera po wymianie oleju na zalecany przez niego odmówi współpracy .

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2008, 17:50 
Forumowicz

:D dzięki, leci pomógł ;) pozdr

P.S.
Jeszcze znalazłem coś takiego na stronie Mobila
http://www.ekonaft.com.pl/mobil_last/samochodowe-mobil/n02_przekladniowe/full-gearlube-vs600.htm
Teraz który lepszy? Mobil Gearlube VS 600 (cena około 60zł) czy Castrol Saf -XJ 75w/140 (cena około 70zł)?

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2008, 18:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
witam,

ja u siebie wlałem Mobil Gearlube VS 600 do przedniego i tylnego mostu przejechane jakieś 2000 km i wydaje mi sie ze jest ciszej niż było

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2008, 19:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
'' Olej GearlubeVS-600 - stosuje się do przekładni hipoidalnych tylnego mostu bez blaszkowej, samoczynnej blokady mechanizmu różnicowego - OSP, względnie z cierną blokadą w samochodach BMW. Olej ten zastąpił stosowany wcześniej olej przekładniowy Hinterachsgetriebeol BMS.''- bez samoczynnej blokady ,względnie z cierną blokadą -tego można się czepic i do tego 75w/90 skoro zalecany 75w/140 to dla mnie wybór oczywisty bo różnica w cenie mała :hyhy: Krilan ma w swoim aucie szperę wiskotyczną może w niej spełnia swoje zadanie Twoja jest cierna .Ja wlałem Motul jest jeszcze droższy i jestem z niego zadowolony .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1