BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 02:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E32] Skrzypienie przy skręcaniu kół
PostNapisane: 11 grudnia 2006, 15:49 
Pierwsze kroki

Witam jestem nowy na tym forum w związku z czym witam sie i pozdrawiam wszystkich użytkowników

Jakoś ostatnio mam chyba pecha, bo znowu coś sie z moim autkiem dzieje. Macie może jakiś pogląd na to co może wydawać taki skrzypiący dzwięk przy skręcanu kół ( ogłos takiej jakby sparciałej gumy. ). Nie mam żadnego luzu itp, Zauważyłem że im ciepleszy silnik tym bardziej świergoli ? Jak na postoju przy ciepłym silniku skręcam koła to coś jęczy jak stara kanapa :-)
Co to może być ????

Ostatnio edytowano 11 grudnia 2006, 21:31 przez smutny740i, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2006, 20:54 
Forumowicz

wspomagania albo kola za duze masz np u mnie tata to tylkopy mial w VW bo mial za duze gumy pozdrawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 grudnia 2006, 01:10 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
Witaj smutny ;) sprawdzałes pasek od pompy wspomagania ? no i moja rada tak profilaktycznie- zmien płyn na oryginalny CHF 11 S

Tytuł:
PostNapisane: 12 grudnia 2006, 15:53 
Pierwsze kroki

He he WITAM :-)

Kurde nie brzmi mi to na pasek. Raczej na jakiś element metalowo gumowy. Nie wiem czy miałeś okazje jeździć kiedyś autobusem ( jako pasażer ) marki Ikarus ( model przegubowy ) . Bardzo często jak brały zakręt to z przegubu wydobywał sie taki skrzypiąco gumowaty dzwięk i to jest coś w tym stylu. Problem w tym że średnio sie na tym wszystkim znam i ostatnio np wymieniłem nie to co było potrzeba!! :wstyd:
Może w samej przekładni coś takiego jest. W sumie to i tak mechanik bedzie to wymieniał ale może tym razem obejdzie sie bez nowego wachacza tylko zostanie zrobione to co powinno :-)

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12 grudnia 2006, 17:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: s54
mnie w mojej e32 też tak skrzypiało okazało sie że ppomppa od wspomagania była nieszczelna. Sprawdź jeszcze poziom płynu od wspomagania.

Tytuł:
PostNapisane: 12 grudnia 2006, 22:10 
Pierwsze kroki

Może to zabrzmi głupio ale jak sie sprawdza ten poziom??

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2006, 00:36 
Administrator

masz czarny zbiorniczek po lewej stronie silnika - odkrec korek - poziom powinien sie zawierac miedzy oznaczeniami na miarce

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2006, 09:01 
Uzależniony od forum :)

do sprawdzenia dwie rzeczy:
- sworznie w wahaczach
- poduszka mcphersona (a dokladniej lozysko w niej)

nic innego skrzypiec raczej nie moze...

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2007, 10:21 
Zacna persona forum

również uważam że to łożysko główki mcpersona :ok:
poproś kogoś żeby kręcił kierownicą a ty wsadż rękę między koło a błotnik żeby złapać za sprężynę , powinno się to daś odczuć po drganiach sprężyny

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2007, 11:50 
Forumowicz

u mnie gdy skrzypialo przy skrecaniu okazalo sie sie to wachacz padl.

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2007, 13:02 
Pierwsze kroki

Już jeden wachacz mi wymienili ale kurcze zupełnie nic sie nie zmieniło. W przyszłą środe odstawiam auto do kolegi garażu, biore urlop i bedziemy szukać przyczyny

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 02:56 
Witam serdecznie, to akurat mój pierwszy post. U mnie też swego czasu skrzypiało - winiłem (podejrzewałem) pompę wspomagania.

Okazało się sworzeń na wahaczu.

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 12:05 
Forumowicz

Kornelio napisał(a):
do sprawdzenia dwie rzeczy:
- sworznie w wahaczach
- poduszka mcphersona (a dokladniej lozysko w niej)

nic innego skrzypiec raczej nie moze...

Ja stawiam na sworzeń. W MB sprawdzałem to tak. Podniosłem samochód, podstawiłem kostke pod wachacz, tak aby po opuszczeniu koło było w powietrzu a auto stało na kostce. Potem łapiesz za koło i sprawdzasz czy ma luz góra duł (w pionie), jeżeli tak to sworzeń jest do wymiany. Niestety nie wiem czy w BMW konstrukcja jest podobna, ale zawsze możesz sprawdzić. Poza tym skrzypienie przy skręcaniu jak to opisałeś Smutny740i w MB zawsze wskazuje na sworzeń. Lepiej sprawdź sworznie, bo jak Ci się rozepnie to nie będzie ciekawie :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 12:07 

sworzen nie musi miec luzu zeby skrzypiec.wystarczy ze przez jakis okres byla uszkodzona oslona gumowa sworznia, naszlo brudu i kurzu,smar wylecial i skrzypienie gotowe...

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 12:22 

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
smutny740i napisał(a):
Już jeden wachacz mi wymienili ale kurcze zupełnie nic sie nie zmieniło. W przyszłą środe odstawiam auto do kolegi garażu, biore urlop i bedziemy szukać przyczyny

u mojego brata w 7 przyczyna byl zatarty drazek srodkowy. nie mial na nim luzu, ale wlasnie jak Kornel mowi, pekla oslona i dostalo sie pelno syfu, przez co sworzen kulowy bardzo ciezko chodzil i halasowal.

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 17:47 
Pierwsze kroki

stones1 napisał(a):
smutny740i napisał(a):

u mojego brata w 7 przyczyna byl zatarty drazek srodkowy. nie mial na nim luzu, ale wlasnie jak Kornel mowi, pekla oslona i dostalo sie pelno syfu, przez co sworzen kulowy bardzo ciezko chodzil i halasowal.

Zobaczymy jutro albo w czwartek. Troche sie boje bo odkryłem dziwną sprawe. Jak skręce koła na maxa i wyłącze silnik to mam straszny luz ( jak nie chodzi wspomaganie ), jak odpale to luzu niby nie ma ale jakoś dziwnie cięzko to chodzi. A poza tym kolejną sprawą są jakieś dziwne wibracje przy prędkości około 90 km/h. Mam nadzieje że za ten cały bałagan jest odpowiedzialna jedna rzecz, a nie kilka bo w przeciwnym wypadku chyba sie nie wypłace :-)

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 17:52 

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
jesli chodzi o wibracje to musisz dokladnie sprawdzic tuleje w gornych wahaczach.

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 18:08 
Forumowicz

[quote="smutny740i]Zobaczymy jutro albo w czwartek. Troche sie boje bo odkryłem dziwną sprawe. Jak skręce koła na maxa i wyłącze silnik to mam straszny luz ( jak nie chodzi wspomaganie ), jak odpale to luzu niby nie ma ale jakoś dziwnie cięzko to chodzi. A poza tym kolejną sprawą są jakieś dziwne wibracje przy prędkości około 90 km/h. Mam nadzieje że za ten cały bałagan jest odpowiedzialna jedna rzecz, a nie kilka bo w przeciwnym wypadku chyba sie nie wypłace :-)[/quote]

Jeśli chodzi o luz to podobno w E32 jest taka przekładnia że w skrajnych połozeniach ma duży luz - taka konstrukcja i nic nie zmienisz.

Co do tego skrzypienia to jeśli to taki jak z Ikrarusa :) to chyba wiem o co chodzi... ale to chyba wstępuje wtedy jak źle złożą przegłub? To jakby tarcie gumy o stał, nie wydaje mi się żeby pasek, a jeśli to pasek to powinno bardzo skrzypieć przy skręcaniu gdy stoisz na suchym asfalcie a o wiele mniej gdy np na mokrym, albo na betonie posypanym piaskiem.

Ja myśle ze jeśli to takie kwiczenie to ociera coś w zawieszeniu, jakaś guma o stal. Czy skrzypienie występuje jak kręcisz kierownicą czy jak jedziesz ze skrzywionymi kołami poprostu?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 20:59 
Pierwsze kroki

Czy możliwe jest żeby przez tuleje wachacza było to drganie? W zasadzie to drganie zaczeło sie jakby razem z tym skrzypieniem. Dopuki było 17-tki to skrzypienie było ale nie było wibracji a po założeniu stalowych nasiliło sie i skrzypienie i pojawiły wibracje.

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 21:54 
Administrator

smutny740i napisał(a):
Czy możliwe jest żeby przez tuleje wachacza było to drganie? W zasadzie to drganie zaczeło sie jakby razem z tym skrzypieniem. Dopuki było 17-tki to skrzypienie było ale nie było wibracji a po założeniu stalowych nasiliło sie i skrzypienie i pojawiły wibracje.

tez mam te wibracje i obstawiam tuleje gornych wahaczy. RAdek540V8 tez jest tego zdania. W najblizszym czasie jade na diagnoze zawiechy to wszystkiego sie dowiem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1