BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] wymiana uszczelki
PostNapisane: 8 września 2008, 21:34 
Pierwsze kroki

Witam,
potrzebuje wymienic uszczelke wokol szyby w lewych przednich drzwiach, ale nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac. Na pewno zdemontowac poszycie drzwi ale co dalej? Czy konieczne jest wyjecie szyby czy tylko opuszczenie itp?
Poza tym
Wypalila mi sie jedna diodka w swietle 3ci stop w spojlerze - czy wymienia sie cale swiatlo, czy tylko wypalona diodke? Jesli sie go rozbiera, to jak?

Prosze o porady
Pozdrawiam,

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2008, 07:45 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Wydaje mi się że pewnie trzeba będzie wyjąć szybę...
Dla czego... ponieważ ta uszczelka w drzwiach - ta co uszczelnia szybę pewnie jest wpuszczona trochę w drzwi - jakieś 10 cm... albo na całej długości schodzenia szyby w dół...

Co do światła stopu w spojlerze to jeśli umiesz odlutować jedną diodę i przylutować następną to pewnie dasz radę.... he, he... jak się rozbiera... trzeba polukać czy jest na śrubki skręcane czy na wcisk łączone :rotfl: :rotfl:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2008, 20:34 
Pierwsze kroki

tak myslalam, jesli chodzi o szybe, ale czy jest moze jakas konkretna zasada wymiany czy "ot tak po prostu". Jak do tej pory wszystko co robilam mialo swoje kolejnosci wykonywanych czynnosci ale wymiany uszczelki nigdzie nie znalazlam. ale ok, jakos dam rade.
co do swiatla to na pewno nie jest przykrecane a czy na wcisk? wyglada jakby bylo wsuwane na zasadzie szyny tylko nie wiem gdzie i co poluzowac zeby "puscilo" a troche obawiam sie uzyc sily, jesli okaze sie ze to jeden element ;)

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2008, 21:34 
Zacna persona forum

monic napisał(a):
potrzebuje wymienic uszczelke wokol szyby w lewych przednich drzwiach,
demontujesz boczek dzwiowy (dwie śruby torx pod rączką ) zdejmujesz osłonke od klamki (przesuwając ja w kierunku silnika ) i wyszarpujesz najlepiej zaczynając od któregos z rogów , odczepiasz instalacje głośników sterowanai lusterkami itd. zdejmujesz folie lub pianke w zależności co tam masz :) , teraz uwaga !! szybe przyklejasz do dzwi tasmą nastepnue demontujesz mechanizm podnoszenia szyby ( nity musisz rozwiercic ) zdejmujesz zatrzaski plastikowe które są w prowadnicy , odklejasz tasmie trzymając jednoczesnie szybe aby ci nie spadła :) szybe wyjmujesz dołem dzwi :) :cwaniak:

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2008, 21:41 
Zacna persona forum

Obrazek
oczywiscie zakładając ze masz sedana :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2008, 21:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36/ E 91
Kod silnika: M40B16/ M47T2
kazio1919 napisał(a):
nastepnue demontujesz mechanizm podnoszenia szyby ( nity musisz rozwiercic )

Przeciez zeby wyjac szybe nie musi zadnych nitow rozwiercac...wystarczy ze szybe wraz z tym dolnym wzmocnieniem do ktorego jest przyklejona wyjmie z tych wlasnie slizgow...

ŁUKASZ

<<< Maszeruj albo giń... >>>

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1