BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 19:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Dziwny dzwiek z silnika (sprzęgła?)po zmianie biegu z
PostNapisane: 15 września 2008, 23:46 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam Serdecznie.
Moje bmw to E36 1,8 IS rok 1995. Sedan.

Zaznacze na poczatku, ze nie znam sie za dobrze na mechanice samochodowej, mam inna profesje, ale mam zapal i checi, by nauczyc sie wiecej o samochodzie, ktory prowadze.

Problem pierwszy:

Po rozpedzeniu sie na 1-ce i nacisnieciu sprzegla, silnik (sprzeglo ?) wydaje taki cichy dziwny terkot.
Slyszalny jest doslownie przez sekunde, gdy obroty zaczynaja spadac to towarzyszy temu ten terkot, ale wydaje mi sie ze wczesniej tego nie slyszalem.
Czy panowie obecni na forum spotkali sie juz z tym wczesniej ?
Ja przeszukalem to forum i niestety nic nie znalazlem, dlatego zakladam ten temat.
Dzieje sie tak tylko po 1-szym biegu. po 2,3,4 juz normalnie bez terkotania.

Problem drugi:

Na zimnym silniku, od czasu do czasu na postoju (bieg jałowy) komputer sobie podniesie obroty silnika, tak jakby ktos siedzial w srodku i dodawal gazu :} (ja wtedy stalem obok samochodu i rozmawialem ze znajomym, to na ok 10min, podniósł tak obroty 2 razy)
Druga sprawa w tym temacie, to czasem zaraz po odpaleniu silnik odrazu gasnie. Zdążyło mi sie to w tym miesiacu ok. 3/4 razy, wczesniej sam normalnie odpalal, i odrazu byl gotowy do pracy.
Mam slaby akumulator, ktory kwalifikuje sie do wymiany, byc moze to jest przyczyna gasniecia auta zaraz po odpaleniu ?

Czytalem tutaj na forum o resecie komputera, ale nie wiem czy to pomoze ?
Poza tym troche boje sie to robic, bo jak czytalem nie kazdemu sie udaje, i pozniej sa cyrki.

Pozdrawiam serdecznie adoratorow tej pieknej marki, sam jestem jednym z nich :}

Hubert.

Ostatnio edytowano 16 września 2008, 06:48 przez Hubertk, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2008, 09:39 
Forumowicz

Możliwe że coś masz ze skrzynią nie halo jeśli słychać to na 1 biegu tylko... wkręć silnik na 2,3,4,5 biegu na wysokie obroty i go posłuchaj... Być może na wyższych obrotach masz to samo.

Jeśli silnik sam się wkręca na obroty możliwe że silniczek krokowy się popsuł... ale podobno można go wyczyści i jest gitarowo. Poczytaj (w szukajce: silnik krokowy lub podobnie)

Jeśli gaśnie Ci po odpaleniu możliwe że pompa paliwowa w baku już się kończy. Również to może być przyczyną skaczących obrotów. Posłuchaj tez czy wtryskiwacze głośno nie pracują. Jeśli tak dodaj specyfiku do czyszczenia układu paliwowego.

Jeśli będzie słychać wtryski, takie upierdliwe cykanie... (oczywiście na podniesionej masce) Wlej ten preparat... ja mam podobny problem i przymierzam się do kupna tego specyfiku.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... e96#286727

Gdy by napĂŞd na przĂłd byÂł by idealny to czÂłowiek chodziÂł by na rĂŞkach.

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2008, 16:50 
Poszukaj zanim zapytasz

na wyzszych obrotach 2,3,4,5 chodza normalnie. turkot jest obecny tylko na 1-szym biegu.

poszukam o tym silniczku, i poslucham wtryskiwaczy, odpowiem pozniej.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1