BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 18:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Problem z podrzewaniem tylnej szyby i światłem cofani
PostNapisane: 21 września 2008, 19:13 
Witam wszystkich jestem tu nowy i dopiero od niedawna posiadam BMW i jak to w samochodzie z komisu nie wszystko działa. Po prostu nie działa mi podgrzewanie tylnej szyby. Wymieniłem bezpiecznik i nic. Tak samo jest z światłem cofania. Sprawdzałam żarówkę jest ok a ono nie świeci. Komp mi pokazuje że nie działają. Doradźcie co mam robić

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2008, 19:31 
Pierwsze kroki

Po pierwsze to musisz znaleźć czujnik w skrzyni i sprawdzić czy faktycznie działa, po drugie ogrzewanie tylnej szyby jest uzależnione od przekaźnika więc radziłbym go odnaleźć i sprawdzić. Jeśli nie masz pojęcia o elektryce i gdzie szukać zleć to komuś kto ma pojęcie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2008, 19:34 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: ....................
Kod silnika: ....................
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... lit=wodzu6
Co do tylnej szyby to wina może leżeć po stronie tych "drucików" co są na szybie, poprostu któryś jest przerwany i nie ma zamkniętego obwodu - dlatego nie grzeje. W sklepach motoryzacyjnych są specjalne kleje, które łączą druciki i szybka grzeje. Jak sprawdzić, który drucik jest przerwany? Bierzesz żarówkę i przewód. Żarówkę dotykasz z jednej strony szyby do "drucika" a przewód z drugiej strony szyby do drugiego końca "drucika" jak świeci to jest o.k. Sprawdzasz w ten sposób wszystkie "druciki" na szybie. Nie zapomnij włączyć wcześniej zapłonu i przycisku od grzania szybki w kokpicie :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2008, 19:59 
Forumowicz

sprawdż najpierw bezpiecznik,jak dobry to odepnij wtyczke od czujnika skrzyni od wstecznego biegu,weż kawałek drocika i zmostkuj tą wtyczke jak ci zapali wsteczny to znaczy że masz walniety czujnik.a jak to nie pomoze to szukaj przerwy w przewodzie

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2008, 08:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
Mam podobny problem jak Arek88 z tylna szyba. Sprawdziłem bezpieczniki są dobre. Za pomocą próbnika sprawdzałem czy to tylnej szyby dochodzi prąd. Okazuje się, że nie dochodzi. Więc moje pytanie brzmi co może być tego przyczyną? Może przekaźnik, jeśli tak to gdzie on się znajduje?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1