BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 23:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Dziwny "klekot" w silniku, M52 2,5l 323i
PostNapisane: 25 września 2008, 07:14 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Witam,
tak jak w temacie, po rozgrzaniu silnika do normalnej temperatury pracy na wolnych obrotach w mojej 323i zaczyna cos dziwnie stukać tzn. słychać jakby dziwny równomierny klekot. Obejrzałem silnik dookoła i trudno jest to zlokalizować, ale najbardziej to słychać jak się nachylę do koła z prawej strony.
Czy to może być jakieś łożysko? Może pompa? Jedyne czego nie zrobiłem po zakupie to nie zaglądałem do rozrządu :wstyd: bo powiedzieli że "nie trzeba skoro nic nie słychać".
Niedługo chce się wybrać do Polski więc nie chciałbym mieć niespodzianki gdzieś na środku trasy :(
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2008, 10:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 Mpak 2001
Kod silnika: najlepszy
Może nagraj ten dźwięk i wrzuć na forum, nikt się tutaj nie domyśli jak to stuka.

www.kantoor.pl

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2008, 10:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
wg mnie szklanki, a jak silnik jest zimny (po nocy) to przy uruchamianiu słychać takie specyficzne chrobotanio-stukanio-cykanie :?:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2008, 10:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 Mpak 2001
Kod silnika: najlepszy
rorafalki napisał(a):
wg mnie szklanki, a jak silnik jest zimny (po nocy) to przy uruchamianiu słychać takie specyficzne chrobotanio-stukanio-cykanie :?:

Szklanki z reguły są słyszalne tuż po odpaleniu, kiedy silnik jest zimny a on napisał,że po rozgrzaniu się silnika coś tam słychać.

www.kantoor.pl

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2008, 10:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
dawidmi napisał(a):
rorafalki napisał(a):

Szklanki z reguły są słyszalne tuż po odpaleniu, kiedy silnik jest zimny a on napisał,że po rozgrzaniu się silnika coś tam słychać.

jak faktycznie nie trzymaja oleju to na rozgrzanym tez mogą cykać (olej ciepły=bardziej płynny), może to też być vanos, ale powinien hałasowac cały czas, a nie na ciepłym

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2008, 14:46 
Forumowicz

mhm jutro rano postaram sie nagrać ten dzwięk na zimnym i na ciepłym silniku tylko gdzie go wrzucic? na ktory z serwisów?

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2008, 22:07 
Forumowicz

po dlugiej ciszy dodaje filmiki, pierwszy jest cicho tylko szum silnika + "dudnienie" bo brak katalizatora.....

http://okti22.wrzuta.pl/film/Au7vzJ2i9W/

a tutaj gorący silnik po przejechaniu ok 100 km, slychać takie charakterystyczne klekotanie na wolnych.... :( posłuchajcie:

http://okti22.wrzuta.pl/film/2d4aYkzvdD/

trudno to nagrać kamerą i dyktafonem ale tak jest slychać.... i mnie to niepokoi :(

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2008, 21:48 
Forumowicz

No i nikt nie zerknie na ten post ? :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2008, 22:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 M3 + E60
Kod silnika: S54 + M54
Obstawiam grzechoczący Vanos. Słyszałem już wiele M50/M52... Jakoś bym się tym nie przejmował.

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2008, 22:28 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
VANOS najbardziej przy kopułce hałasuje. No i u mnie to było bardzo słyszalne przy schodzeniu z obrotów tak w okolicach 3.5tyś.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2008, 23:47 
Forumowicz

dzieki koledzy za odpowiedz, jesli to vanos to sie nie przejmować? czy z czasem będzie gorzej?? albo ulec awarii cos jeszcze? bo jesli tak to wolę to jakos naprawić czy wymienic...

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2008, 00:01 
Specjalista

Daruj sobie Vanos-a.

Vanosy a dokładniej zestawy pierścieni RECHOTAŁY przy silnikach M50. W M52 jest to już zmodyfikowane.

Nie chcę precyzyjnie ustalać poprzez dźwięk w komputerze, co to jest dokładnie, ale z silnikami M52 miałem bardzo złe doświadczenia.

Rozpadające się (tak przypuszczam) filtry oleju powodowały, że dochodziło do zatykania się otworów olejowych w końcowych podzespołach układu smarowania. Głównie tyczy się to napinacza/y łańcucha/ów. Co w konsekwencji powodowało pękanie prowadnic i ślizgów łańcucha rozrządu.
W dwóch przypadkach musiałem rozbierać cały silnik, aby wyczyścić wtryskiwacze oleju tłoków umiejscowione za podporami wału korbowego z zapchanych dysz teflonowymi "wiórami".
Ale rzęgot silnika w obu przypadkach był straszny......nie to, co wstępnie usłyszałem w nagraniu.
Mimo wszystko najlepiej jest posłuchać na żywo.

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2008, 06:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Hmmm, nie wiem...jak dla mnie to jest wszystko oka...chociaz ja sie pewnie nie znam... u mnie tak samo slychac przy prawym kole...moze nie stukanie czy jakies dudnienie ale takie warczenie bardziej...

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2008, 22:30 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Nie jest to normalne wg mnie. Najgorsze ze od niedawna mam chyba to samo :/ Wiem napewno ze mam walniety CPS i przez to moga glosno pracowac wtryski bo nie chodza wtedy sekwencyjnie oraz zaplon jest opozniany. W weekend wymienie czujnik to sie okaze czy cos pomoglo. No i mam jeszcze taki objaw ze juz dwa razy przy mocniejszym hamowaniu mrygnelo smarowanie wiec trzeba bedzie zmierzyc cisnienie oleju. Moze rzeczywiscie ten klekot to odglos pompy? :/

OkTI widze ze w maju tez miales jakies problemy z silnikiem. O co wtedy chodzilo?

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2008, 07:03 
Forumowicz

No to ładnie mnie koledzy nastraszyliście :przestraszony: chyba silnika sam nie rozbiorę. Kolego robertbmw a jeśli się zobaczy rozrząd to będzie cos widać? Mam na myśli te napinacze łańcucha ktore mogłyby być nadmiernie zurzyte?? nie no... jedynym sposobem to będzie podjechac do jakiegoś dobrego "magika" i niech to posłucha na żywo...

TomekB napisał(a):
OkTI widze ze w maju tez miales jakies problemy z silnikiem. O co wtedy chodzilo?

Wtedy całym problemem okazał się rozsypany katalizator. Ale teraz jest juz spoko...
tyle ze to klekotanie mi spędza sen z powiek... Kurde... w BMW jest bardzo mało awaryjne, ale jak juz sie popsuje to........... usiąść i płakać :/

Tytuł:
PostNapisane: 23 stycznia 2009, 14:41 
Pierwsze kroki

Witam, odkopałem temat co by nie zakładać nowego ;)

Sprawa dotyczy silnika m52 2.8 z e39 angol 96rok.

Przed kupnem silnik chodził blisko 30 min na wolnych i była cisza.
Teraz motor siedzi w e30, ale ostatnio pojawiło się dziwne "rzężenie" z przodu silnika, w okolicach koła pasowego, lub pod nim. Dźwięk jest nie regularny, tzn czasem pojawia się po 1 minucie po odpaleniu, czasem po 2ch a nawet po 5min. Nigdy tuż po.
Filtr oleju był w drzazgach, w dodatku jego wkład zostawił w puszce dolny "plaster". Nie jest to pompa wody bo została wymieniona na nową z metalowym wirnikiem. Silnik został od razu zalany olejem z bmw, wiec nie stał "na sucho" przez dłuższy czas, a to również nie jest zdrowe dla m52'ek.
Na forum wyczytałem (post robertbmw) że właśnie rozpadające się filtry zapychają układ smarowania, ale powtarzam - przy "oglądaniu" słychać było jedynie miłe dla ucha cykanie wtrysków (podobnież prawidłowo?).

Pozdrawiam i proszę o pomoc, :(

Konrad "Bierny"

Tytuł: Re: [E36] Dziwny "klekot" w silniku, M52 2,5l 323i
PostNapisane: 9 kwietnia 2014, 11:09 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 323i e36
Kod silnika: m52b25
Witam, troche czasu juz minelo od powstania tematu ale moze ktos juz wie jaka jest przyczyna tego klekotania w silniku? Z mojego silnika wydobywa sie identyczne klekotanie jak z silnika OkTi i tylko na rozgrzanym silniku. Z gory dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam.

PostNapisane: 12 maja 2014, 18:47 
Poszukaj zanim zapytasz

czy ktos wie jak sie zakonczyla klekoczaca sprawa z BMW 323 OkTi ? Co to bylo? bo z nim nie ma zadnego kontaktu :(

PostNapisane: 12 maja 2014, 19:04 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52TUB28
też jestem ciekaw co wywołuje to klekotanie w okolicy prawego koła :23:

PostNapisane: 12 maja 2014, 19:45 
Poszukaj zanim zapytasz

szkoda ze sam OkTi gdzies zaginal i nie odpowiada na wiadomosci, bo pewnie by bardzo pomogł :kwasny:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1