BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 21:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 316 compact Przegrzewanie sie silnika
PostNapisane: 22 maja 2008, 07:16 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich forumowiczow a odnosnie mojego problemu jest taki:od jakiegos czasu zaczyna przegzewac mi silnik bylem raz u mechanika wymienil mi plyn chlodniczy na jakis czas byl z tym spokoj az do wczoraj kiedy silnik zaczal maksymalnie sie przegrzewac wrecz byl zagotowany:)wskaznik byl na maksa na czerwono zgasilem silnik odczekalem chwile ale zaraz znowu zaczal sie przegrzewac,Bylem u mechanika i mowil ze to moze byc cos od uszczelki albo peknieta glowica sam zreszta nie mam pojecia heh mial ktos moze podobny problem i wie moze czym to moze byc spowodowane??Smilei najwazniejsze jakie bylyby tego koszta np wymiany samej uszczelki albo jesli glowica jest peknieta??Smilez gory dziekuje i pozdrawiam

Ostatnio edytowano 24 maja 2008, 09:14 przez compakcik, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2008, 19:12 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Witam grzanie się silnika może byc spowodowane kilkoma czynnikami:
uszkodzony termostat
uszkodzone Visko
uszkodzona pompa wody
zapowietrzony układ chłodzenia
na początek trzeba sprawdzić i wyeliminować te przyczyny jeżeli nie ubywa płynu i nie pokazuje się on w oleju to nie jest może tak żle pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 10:20 
Forumowicz

Jeszcze może być jeden problem: Paradoksalny BRAK termostatu :hyhy: . Mi się grzało jak bambo w Afryce, wykręcam tą rurkę plastykową co w niej jest termostat a tam.... no właśnie, a tam NIC. Kupiłem nowy, założyłem i cacy od roku aż do dziś :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 22:16 
Forumowicz

ja sam zawsze płyn zmieniam raz mi się kruciec urwał płyn został na skrzyżowaniu, poszybkiej naprawie w poblizu kostnicy xD wymieniłem kruciec na nowy i wlałem swieży płyn odpowietrzyłem i jakiś czas było spoko. Pewnego dnia wracam i widze ze temperaturka sięga 120 st. w domu odpowietrzyłem jeszce raz układ(nie wiem jakim cudem było w nim jeszcze powietrze) oraz popukałem wkrętakiem w obudowe termostatu (czasem mogą sie zawiesić/zblokować bo pierwszą młodość mają za sobą) od tamtej pory nic sie nie dzieje

jak sprawdzić czy termostat działa? proste odpal sinik i czekaj az osiagnie temperature pracy lub wyższą w twoim przypadku następnie sprawdź ręką czy chodnica nie jest cieplejsza u góry niż na dole( temperatura chlodnicy powinna być taka sama u góry jak i na dole jeśli termostat jest sprawny, do sprawdzenia bedzie czeba zdjąć osłonę wentylatora 2 małe sróbki ;) ) albo wyciągnj termostat i włóż do wrzątku xD (ja wybrałem pierwszą metodę)

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 23:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
przez rok kolega już na pewno wyeliminował usterkę......

madmaxdamage za odgrzaniu kilku/-nastu kotletów powinien wyłapać ostrzeżenie.

Coupe, czyli historia o tym jak kupić seryjne auto i nie dać się zwariować

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 23:14 
Forumowicz

Wydawało mi się że z każdym forum nie chodzi tylko o to żeby dać odpowiedz konkretnemu pytającemu ale żeby inni mający podobny problem i szukający odpowiedzi i trafiający na np temat taki jak ten widzieli odpowiedź. Ale jak nie to ok, dostosuję się.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1