BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 02:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] wymiena zegarow(licznikow) R6 -> R4
PostNapisane: 26 września 2008, 21:16 
Pierwsze kroki

Witam. Z tego co wyczytalem na forum to po wyciagnieciu zegarow R6 i wlozeniu do auta z silnikiem R4 przeklamuje obrotomierz. Chcialem zapytac czy mozna to jakos poprawic np wymieniajac sam obrotomierz na obrotomierz z R4 (chdozi o ta czesc odponana od laminatu) albo jakas regulacja czy moze przelozenie pamieci w zegarach.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2008, 22:58 
Forumowicz

sory że nie odpowiadam na twoje pytanie ale o co chodzi z tym R4 i R6? co to jest?

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2008, 00:57 
chełas napisał(a):
co to jest?

układ cylindrów.

szeffu, na moje, z tego co wiem, to musisz całe zegary przełożyć, żeby działało jak trzeba.

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2008, 01:26 
Pierwsze kroki

no wlasnie problemem jest chyba tylko dzielnik czestotliwosci, wiec trzeba by odnalesc go i zmienic wartosc. tylko niewiem czy tu kwarc bedzie czy kondensator. jeszcze zobacze co sie da z tym problemem zrobic;]

a w miedzy czasie czekam na wasze spostrzezenia i opinie. moze ktos probowal cos takiego juz zrobic;]

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2008, 09:39 
Pierwsze kroki

juz wiem, jesli przeloze kosci pamieci z jedych do 2gich to zegary chodza normalnie czyli w nich jest zapisana wersja auta, teraz pytanie czy jak pojade do jakiegos fachowca to czy mi je przeprogramuje;/

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2008, 10:27 
szeffu, ale czemu chcesz koniecznie zegary z R6? tam jest inna skala, inaczej czerwone pole... trochę bez sensu.. zegary na alledrogo to raptem koszt ok. 150zł...

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2008, 14:04 
Pierwsze kroki

zegary same w sobie sie niczym nieroznia od R4 i R6 , problem jest z pamiecia wyciagana. Jesli w swoje zegary wloze pamiec z tamtych zegarow to tez mam przeklamanie na obrotomierzu, wiec wszystko jest zapisane w tej pamieci, pamiec i tak bym przeprogramowal zeby miec swoje dane, a zegary od R6 mialem w chacie juz od dawna. I w wyniku tego chce przeprogramowac na sprawna pamiec z R6 dane z R4.

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2008, 14:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: obecnie brak
probowałem włozyc zegary do swojego is od R6 ale obrotomierz wzkazywał tylko 3500 obrotów przy odcięciu wiec zmienilem na stare

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1