BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 15:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Strzał gazu+pękniety zbiorniczek+skakanie obrotów
PostNapisane: 28 września 2008, 18:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 318is
Kod silnika: M42B18
Witam, miałem dzisiaj dość nieprzyjemną sytuację, mianowicie podczas jazdy miałem mocny strzał gazu, czego nigdy nie było. Strzał był tak mocny że rozwaliła sie guma doprowadzająca powietrze do kolektora, na szczęście na łączeniu, a co najgorsze ten kawałek rury co jest od dołu puszki na filtr powierza(doprowadzającą powietrze) wypchnęło z taką siłą iż uderzając w zbiorniczek wyrównawczy, zbiorniczek pękł :-( Teraz jak jade(paliwo) to przy puszczeniu nogi z gazu czasem zaczyna mi trzepać autem tak pulsacyjnie i mocno. Czego to może być powodem?? Ostatnio wymieniałem świece z NGK na BERU x line platin czy to może być z tym związane?? I jeszcze jedno na co popatrzeć jak rano zapale auto i dodam gazu to obroty tak spadną że zgasi auto ale już po 3 min. jest normalnie ...:(

moje oczko :-D http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=364965#364965

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2008, 09:39 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N
Jeżeli miałes tak mocny strzał to sprawdz przepływke,pewnie uszkodzona.Posprawdzaj tez układ dolotowy powietrza czy nie ciągnie jeszcze gdzieś lewego powietrza.

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2008, 13:33 
Pierwsze kroki

sprawdź przepływomierz powietrza- może być uszkodzony ( ale wcale nie musi );
świece powinny być takie jak ksiazce wozu... przynajmniej ja tak mam i jest wszystko ok- a też jeżdżę na gazie.
kichnięcie może być spowodowane złą mieszanką gazu lub złymi świecami - iskra musi być dużo mocniejsza aby spalić gaz ...

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2008, 14:19 
Częsty bywalec

Właśnie zaczynam naprawę. W przepływce wyrwało klapkę, zmieniłem spowrotem świece na stare NGK, czy ktoś miał na gazie te BERU x-line platin?? wyjąłem te nowe i są tak okopcone że szok. sprawdzę jeszcze ciśnienie na tłokach. Póki co potrzebuje pilnie przepływke, no ale to w innej części forum.

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 18:33 
Pierwsze kroki

Hej Damian. Nie wiem jaki masz model silnika w swoim autku. Ja mam model silnika M43 i mój przypadek opisałem w temacie ; strzały na lpg jak zlikwidować. Znajdż ten temat na forum, może ci to coś pomoże. Jeżeli nie znajdziesz to napisz spróbuje ci wtedy bardziej pomóc. Pozdrawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 19:34 
Częsty bywalec

askel, właśnie śledzę Twój temat cały czas. Moim zdaniem du... dały te nowe świece z 4 elektrodami, bo nigdy wcześniej nie miałem takiego czegoś w czasie jazdy. A świece po wyciągnięciu są czarne jak smoła i oczadzone, więc wymieniłem na stare. W czwartek będę miał przepływkę nową, i przy okazji krokowy też bo tak sie zapiekł że nawet po wymoczeniu nie drgnie, więc teraz wiem czemu gasł rano..:-)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1